Logga av

Alla sitter vi mer och mer som klistrade över våra telefoner. Är det inte dags att dra ner på det lite?

Tyngre

Återigen blir det här en krönika som rör sig lite i periferin av vad jag brukar skriva om. Trots detta känns ämnet jag i dag tänkte beröra så oändligt viktigt att det blir en självklarhet att skriva om det. Vill du således läsa om skramlande vikter, crossfit eller magnesium som yr i luften får du vackert vänta till en annan vecka. Idag blir det inget sådant. Dessutom vill jag direkt hissa en varningens flagg. Du kommer förmodligen inte gilla det du nedan kommer läsa. Mer troligt är att du kommer tycka det är både obekvämt och jobbigt. Men, det här rör allas vår hälsa. Både din och min. Det är angeläget, men också något som många har svårt att ta till sig. Är du redo?

Gör en snabb överslagsräkning, på ett ungefär, hur mycket tid tillbringar du lutad över din smartphone om dagarna? Två timmar? Fyra? Ännu fler? Oavsett vad du svarar tror jag att din uppskattning kommer vara i underkant. Så, ställ dig nu frågan hur många av dessa timmar som faktiskt ägnas åt något vettigt. Och nej, till detta område räknas inte Twitter, Instagram eller Facebook, oavsett vad du själv tycker. Jag tar upp detta därför att det brukar vara en vanlig ursäkt när mobilanvändandet kommer på tal. Att man faktiskt kan göra nyttiga saker med sin smartphone. Och det är ju sant. Men, hur många av er kan med handen på hjärtat säga att det är just det ni gör med majoriteten av er tid böjda över skärmen? Hur många av oss passar på att läsa en klassiker på paddan eller telefonen? Hur många djupdyker i någon språkkurs? Försvinnande få, eller hur? Jag gör det i alla fall inte.

Här i ligger således hela problemet. Vi har maskiner där vi med några knapptryckningar kan nå all tänkbar kunskap som finns på jorden. Om någon skulle höra talas om en sådan maskin för låt oss säga hundra år sedan, skulle de storögt prata om vilken potential som måste finnas med en sådan maskin. Och vad använder majoriteten av oss den till? Att kolla på roliga klipp av katter och argumentera med folk vi aldrig träffat om petitesser. Att om och om igen uppdatera flöden i våra sociala kanaler, trots att det inte har gått mer än någon minut sedan vi gjorde det sist. Det är vad vi gör med dessa fantastiska maskiner. Är det inte lika bra att vi pratar om den rosa elefanten i rummet, än gång för alla? Du är förmodligen mobilberoende. Precis som jag är det.

Många av er har nog blivit rejält upprörda nu. Börjat förneka att just NI skulle ha problem med hur ni nyttjar telefonen ni mest troligen läser detta på. Andra har det kanske, men inte du. Ungefär så som vilken missbrukare som helst skulle tala om sitt beroende, med andra ord. Och trots att nästan alla vill slå ifrån sig att de är beroende av tingesten som sitter likt klistrad i deras hand, ser vi i det dagliga livet bevis på raka motsatsen. I fikarummen, hur ser det egentligen ut där? Precis. Alla sitter som klistrad över sina telefoner. Vid en enkel fika med en vän, hur ofta åker inte telefonen upp, kanske mitt i ett samtal? Och, värst av allt, hur många barn blir inte satta i andra hand för att en telefon kommer ivägen mellan föräldrar och de små? I lekparker. På träningar, där barnens ögon söker föräldrarnas för uppmuntran, stöd eller bara för att visa vad man lärt sig, men gång på gång tvingas se mammas eller pappas ansikte fäst vid en skräm. Vad skickar det för budskap till våra små? Alla dessa ständiga "vänta lite, mamma/pappa ska bara", för att telefonen måste kontrolleras. Vi förvandlas allt mer till en hjärntvättad generation av smartphonezombies.

För, vad gör det ständiga gluttandet på mobilen med våra hjärnor? Att kolla efter notiser på sociala plattformar, att spela något roligt spel eller att Snapchatta med kompisar skapar alla samma sorts påslag – hjärnan översköljs med må-bra-hormonet dopamin. Det är det som skapar den där känslan av vällust när du ser att det på Facebook finns notiser om att något hänt. Men, ju mer dopamin du matar din hjärna med, desto mindre mottaglig för det blir den. Det krävs alltså mer dopamin för att få samma må-bra-känsla. Ringer det en klocka här? Vi skapar oss således ett missbruk, i jakten på att må bra. Hur många av oss blir inte rastlösa och oroliga när vi inte kan hitta telefonens? När vi med dunkande hjärta känner igenom jackfickan efter telefonens tröstande tyngd. Det är begäret som talar.

Nu vet jag inte vad du tycker, men jag gillar inte tanken på att låta en bit plast med elektronik bestämma hur jag ska må. Det känns lite som om jag missar det verkliga livet då. Särskilt när jag mest använder den till strunt som att titta på katter eller storögt bevittna när för mig okända människor ilsket drabbar samman i ett kommentarsfält om vilka chips som faktiskt är godast. Jag har kommit på att för mig är det slöseri med tid. Tid, som faktiskt är det enda vi har. Därför har jag nu helt börjat lägga undan luren vissa timmar varje dag. Det var tufft i början, men det går lättare och lättare för varje dag. Och det är en bra känsla, faktiskt. Allt det där som händer på Internet kan faktiskt vänta en stund, hur otroligt det än må låta. Är jag i behov av endorfiner tänker jag att det är bättre att jag får det genom riktig, mänsklig kontakt eller för den delen när jag tränar, istället. Och, när jag ändå använder telefonen i framtiden ska jag försöka använda den mer som den fantastiska maskin den faktiskt är. Inte till att titta på gulliga katter, i min jakt på dopamin.

Mer rörelseglädje åt folket!


Liknande artiklar
Ove Rytter tillbaka i podden

Bra snack med vår vän och mentor Ove Rytter. Vi valsar runt en del i hans otroliga CV och hinner dessutom gå igenom delar av vad han nu sysslar med.

25 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Arnold Strongman Classic & Dune 2

Arnold Strongman Classic är avgjort och Mitchell Hooper försvarar sin titel samt att damerna för en ny segrare, Angelica Jardine.

8 mars 2024

Att undvika vid viktnedgång med KP

Favoriten Karoline Petersson hjälper oss att reda ut några av de fenomen man bör hålla sig långt ifrån ifall man vill gå ner i vikt.

4 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Katarina Krügers eviga bantning ledde till matmissbruk

Katarina Krüger driver idag eget inom coaching där hon hjälper andra att slippa gå igenom det hon gick igenom.

15 jan. 2024

Not Fanny Anymore... från viktnedgång till livsförändring?

Fanny Lagerwall är tjejen med många bollar i luften, och en dag bestämmer hon sig för att göra en STOR förändring.

8 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Nytt år, nya löften för Mange!

Vi rivstartar året med Manges 4.0 löfteslista och Pischa får äntligen dela sina. Som vanligt tipsar duon om vad man kan tänka på inför starten av det nya året.

1 jan. 2024

2023 till 2024

Vi hookar upp med favoriten Clara Fröberg för att summera året som gått men också för att speja framåt kring vad vi kan förvänta oss under 2024.

1 jan. 2024

TACK FÖR OSS 2023!

Pischa och Mange gör en recap på året som gått och de gäster de mött. Tips: Ta med ett glas bubbel till avsnittet!

25 dec. 2023

HO HO HO, det är jul i studion!

Mange och Pischa förbereder er lyssnare på bästa sätt inför julen, och julafton.

18 dec. 2023

Min hjärtoperation blev min frus utmattningsdepression

Daniel Küng berättar sin historia om hur han gick från att vara en lekfull flerbarnsfar till att hamna i depression och tampas med sin övervikt som påverkade hela familjen.

11 dec. 2023

Viktnedgången lärde Lisen att attackera livet

Idag gästas podden av en otroligt inspirerande gäst, Lisen, 61 år gammal, som började sin resa för fyra år sedan. Målet: att gå ner i vikt.

4 dec. 2023

En avslappnad träningsvecka i Egypten

Magnus och Pischas träningsresa i Egypten blev en minnesvärd och inspirerande upplevelse för deltagarna. Utmaningar, utveckling & styrka!

27 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Ali Saari om sin viktresa

Ali Saaris viktresa är en påminnelse om att livet är fullt av förändringar och att vi alla kan uppleva svårigheter och utmaningar.

20 nov. 2023

Mannen bakom Min tjockumentär – Fredrik Boltes

Fredrik Boltes pratar med oss om allt mellan himmel och jord som rör dokumentären. Vad drev honom till att skapa den och hur kommer han att fortsätta jobba framåt?

13 nov. 2023

Linus Brostedt - entreprenör och kreatör

Episod 254 gästas av entreprenören och kreatören Linus Brostedt. Vi pratar om träning, positivitet, näthat och hur man ska bemöta troll.

11 nov. 2023

Kajjan Andersson gästar podden

Kajjan Andersson är journalisten som lever, andas och jobbar kroppsaktivism. Hon tar oss genom do’s and don'ts och vilka "får" egentligen kalla sig kroppspositiva?

6 nov. 2023