Lyftarkompisen – en ovärderlig polare!

Ensam är stark? Knappast.

Sebastian Avindell

Chris Bailey‌ gillade inte det här med att gymmen tog ut sådana hutlösa avgifter. Med devisen ”god karl reder sig själv”‌ skaffade han således utrustning på egen hand, för att kunna spara sina surt förvärvade slantar. Problemet var dock att Chris inte heller verkade uppskatta att träna ihop med andra. Dessutom förfaller det sig som så att Bailey hade en fäbless för att lyfta då han var lite på kanelen. Inget fel på att lyfta när man fått några glas innanför västen måhända, men att kombinera kanelfylla med att lyfta tungt själv är sällan att rekommendera. Chris Baileys hyresvärd såg vid tretiden på natten hur en något överförfriskad yngling rumlade in i garaget där han hade sin bänkpresställning. Dagen efter återfanns Chris av samme hyresvärd, avliden. Dödsorsaken visade sig vare syrebrist till följd av att Chris Bailey inte lyckats genomföra vad man får förmoda var ett tungt bänklyft. Stången hamnade således över bröstkorgen, men tog sig sedan inte därifrån. Tragiskt är bara förnamnet.

Att dö under en stång måste vara hemskt, även om C.T. Fletcher‌ , den gamle token, anser det vara det mest ärofyllda sättet att dö på. Själv skulle jag nog tycka precis tvärtom. Här ligger jag och dör under en stång, för att jag inte orkade lyfta den. En rätt tråkig sista tanke. Men, vad kan vi då lära oss av det tragiska fallet Chris Bailey? Till att börja med att det måhända är en rätt dum sak att lyfta på fyllan. Man överskattar rätt lätt sin egen förmåga med ett par Jägermeister‌ innanför västen. Vidare också att man inte ska ge sig på vikter man inte klarar av när man är själv. Rent självklara saker kan tyckas, men säg det till Chris Bailey.

Lyftarkompisen, denna ovärderliga resurs. Precis som Batman‌ har Robin‌ , korven har ketchup och Gotland‌ har Stockholmsveckan‌ , så borde alla som tränar ha en lyftarkompis. Först och främst därför att det är trevligt att lyfta ihop, inte sant? Är du vidare en sådan som lätt hoppar över dina pass, ja då är en lyftarkompis en riktig guldklimp att ha. Ponera att du satt klockan på 06.00 för att gå och träna. Du vaknar och mår som ett lik som återuppstått och dött igen. Dessutom snöar och blåser det ute. Rätt lätt att hoppa över passet då, eller hur? Men, har du bestämt träff med en lyftarkompis så är oddsen betydligt högre att du stiger upp istället för att snooza vidare. Således en klar genväg till gains. Och när du väl landat på gymmet i den arla morgonstund, tillsammans med din gainsbroder/syster, så fortsätter fördelarna. Vissa fördelar är till synes självklara, som det här med att försöka sig på personbästan i till exempel bänkpress. Det kan vara lite klurigt att göra det själv, utan risken att i panik behöva ropa på någon främling på gymmet, så att denne kan komma till din undsättning när du fastnat under hundrafemtio kilo stång. En kompis som passar dina lyft får dig att våga och kan dessutom agera som en riktig katalysator med både glada tillrop, utdelande av lavetter och hesa stridsrop.

Det är dock inte bara när det kommer till maxlyft och mänsklig väckarklocka som lyftarkompisen kommer till stor nytta. Forskning har påvisat att någon som tränar konditionsidrott tillsammans med en partner presterar långt mycket bättre än den som gör det själv. Således finns det mycket fog för att dra med dig en kompis när du ska ut och springa, gå eller flåsa i största allmänhet. Ni kommer båda förbättra varandras resultat. Träning, oavsett dess form, har sina upp och nedgångar. Något som från början var himlastormande skojigt kan efter ett par månader vara lika långtråkigt som att titta på färg som torkar medan man tvingas lyssna till en P1-dokumentär om knyppling. Även här visar forskning att en träningspartner kan vara till den största nytta. En studie från Indiana University‌ som följde gifta par som skrev in sig antingen på separata gym och tränade själva, eller på samma och lyfte ihop, påvisade klara skillnader i träningskontinuitet. Av alla de som tränade själva hade hela 43 % slutat efter ett år, jämfört med 6,3 % av dem som valde att träna ihop. Ett klart tecken på att bland det bästa du kan göra för dina gains är att gifta dig med din träningspartner.

Många argument för att träna tillsammans med någon således. Den du väljer att träna med får dessutom gärna vara lite snabbare, starkare eller mer konditionsstark än du själv. Lite som när Apollo Creed‌ tog sig an att träna Rocky‌ , med andra ord. Forskning visar nämligen att du tar i mer när du tränar med någon som du upplever vara bättre än du själv. Men, med all forskning och sådant satt åt sidan, du ska givetvis träna med en kompis därför att det är roligare så. Det är en ynnest att ha någon att dela sina med- och motgångar med. Att fira ett personbästa tillsammans med någon är helt enkelt betydligt roligare än att försöka få till en high five med Ulla som går en promenad på löpbandet. Så, ta en trippel dos pwo, sådär så att öronen roterar och allting känns som om det går i ultrarapid. Sedan ringer du din bästa lyftar/löpar/tränings- kompis och stämmer träff. För, ni kommer inte bara ha roligt tillsammans, ni kommer även att stimulera varandras träningsresultat på ett fantastiskt sätt! Lyftarkompisen är helt enkelt en polare du inte vill vara utan!

Mer rörelseglädje (och mer kompisgains) åt folket!



Liknande artiklar
Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023