Fysikvärlden är fylld av glänsande praktexemplar och inspirerande förebilder. Frågan är dock om vi någonsin sett maken till den konstellation som till vardags härbärgerar på samma adress i Luleå. Jag talar såklart om mästarparet Lisbeth och Johnny Grape‌ .

De är i sanning unika även för sig själva. De har båda staplat upp massor av toppmeriter både internationellt och på hemmaplan. Båda har var och en för sig också utgjort själva essensen i hur man som atlet – i Lissans fall bodybuilding & senare Women’s Physique, för Johnny bodybuilding och numera Classic Bodybuilding – både ska se ut men även bete sig. Och definitivt också hur man ska presentera sin fysik – posera. 

Sedan i höstas kan de också – båda två – titulera sig individuella världsmästare i sina respektive fysiksporter. Johnny kunde då återvända hem till Blidvägen från El Salvador med en VM-guldmedalj i bagaget, och få hänga upp den vid sidan av den legendariska VM-guldmedaljen som Lissan bärgade hem redan 2002. Jag har letat länge efter olika sammanhang efter gifta par som är individuella världsmästare, men har ännu inte hittat några (vilket såklart inte betyder att de inte finns).

The Grapes with The Gold.

Färden till årets EM gör de gemensamt. Sida vid sida har de skött sin träning och sina kostförberedelser. Tillsammans har de nått milstolpar och kunnat mäta sina framsteg och tillsammans har de också kunnat hantera eventuella störningar och problem. 

– I år är det första gången sedan 2005 som vi gör en gemensam tävlingssatsning och det ställer såklart sina krav på logistik och planering där hemma. Men samtidigt är vi också så rutinerade att vi vet hur vi båda fungerar under en diet så där har vi hittat en fin gemensam kraft som varit till stor hjälp för oss båda‌ , berättar Johnny.  

Som nybliven SM- och VM-etta var det dock ingen självklarhet för Johnny att göra ännu en satsning redan nu i vår. 

– Nej, det som har varit både mitt och Lissans huvudmål nu har varit att också får tävla tillsammans i par. Vi har gjort det ett par gånger tidigare, bland annat på SM & VM 1993 och på SM 2005, men den här gången känns det mycket speciellt och enormt inspirerande.‌

För Lisbeths del blir det nu den tredje EM-tävlingen i Women’s Physique. 2014 fick hon åka hem med ett silver och ifjol blev det en femteplats (hon har sedan tidigare också ett EM-guld i bodybuilding 2011). Naturligtvis önskar hon sig en framskjuten placering i år, men är så pass luttrad att hon kan skilja på förhoppningar och förväntningar. 

– På den här nivån vet man riktigt aldrig hur det går, dels beroende på motstånd såklart, men även beroende på den generella bedömningen. Det finns, om jag ska vara ärlig, en risk att de nu släpper upp tjejerna lite för stora, och då försvinner jag direkt. Rätt eller fel ska jag inte uttala mig om, men det passar i alla fall inte mig och min fysik‌ , berättar Lisbeth.    

Sida vid sida. Idag sker det på "riktigt".
Även för Lissan är det uttalade huvudmålet starten i parklassen tillsammans med maken Johnny.

– Vi har pratat om det här i flera år och nu äntligen passade det oss och våra respektive scheman. För mig och Johnny har sporten haft så stor betydelse i så många år, så det känns riktigt härligt att få göra det här ihop nu.‌

° ° ° 

Reds. anm:‌ Johnny går upp i CBB torsdag vid lunchtid, Parklassen genomförs torsdag eftermiddag och Lissans start i WP sker lördag förmiddag.