Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag har på de här tre åren blivit två barn rikare vilket såklart medfört massvis av glädje men också inneburit en massiv påverkan på min träning. Jag har inte sprungit något lopp sedan jag blev pappa vilket delvis beror på pandemin och de inställda loppen på grund av det. Det beror dock också på att jag inte haft tid, energi eller ens lust att satsa mot något.

Nu har jag dock anmält både mig och min dotter till Kungsholmen runt som går 23/5 2023. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen. Min dotter springer lite kortare, 600 m, men alla ska vi börja någonstans.

Jag kommer i min Youtube-kanal och i min podcast med samma namn, Tankar om träning, samt i texter här på Tyngre beskriva hur jag tänker kring min träning, mitt mål, mina prioriteringar och mitt ramverk. Det kommer inte bli någon träningsdagbok där ni får ta del av varje svettigt pass. Förhoppningsvis blir det snarare inspiration i hur du kan tänka om du vill satsa på något liknande. Parallellt med detta skriver jag på en bok som handlar om hur du tar fram ett personligt träningsprogram utifrån dina intressen, din fysiologi och ditt mål. En del av tankarna från boken kommer jag försöka dela med mig av i den här serien.

Det första jag vill ta upp är något kan verka banalt och självklart. På gränsen till löjligt. Det handlar om att du behöver definiera för dig själv hur du vill satsa. Hur mycket och hur ofta vill du träna? Vad vill du träna? Vad om något vill du offra? Det är absolut inte frågor med självklara svar och de kommer påverka radikalt hur din satsning kommer att se ut.

Börja därför med att sätta upp ett ramverk; en planering där du väljer hur ofta, hur mycket och vad du vill träna. Tänk på att det ska vara hållbart. Planera därför endast för det du kommer göra. Blir det mer än så är det bra! En bonus. Du vill dock inte hamna i en situation där du konstant behöver planera om för att du inte hinner, orkar eller har lust att göra träningen du tidigare bestämt dig för att göra. 

Jag kommer uppdatera ungefär veckovis om hur det går med min träning och jag kommer försöka ta upp något särskilt att tänka på i varje inlägg. Vill du att jag tar upp någon av dina frågor om det här kan du höra av dig till mig på Instagram, Twitter eller Facebook