Mina Crossfit-misstag

Det är via sina tillkortakommanden man växer.

Sebastian Avindell

Då och då dyker det upp artiklar om hur man bör eller ska göra något. Pedagogiskt och metodiskt ger en artikelförfattare en genomgång av någon sorts aktivitet, allt för att den som läser ska få en grundlig genomgång i hur något bäst bör genomföras. Det här är inte en sådan artikel. Istället skulle man kunna säga att det är raka motsatsen till något sådant. Detta alster är således en odyssé av de misstag jag begått som oslipad crossfitdiamant. Du kan läsa den för att måhända lära dig något och på så vis undvika fallgropar. Eller så kan du läsa den av gammal hederlig skadeglädje. Valet är ditt. 

Att bli bra på allt - samtidigt

Det finns naturbegåvningar. Ni vet, sådana där otäcka underbarn a la Harry Potter‌ , som bara kliver in och kan all och allting från början. Jag är inte en sådan person, jag är dess raka motsats. Lite som en crossfit-Voldemort‌ , med andra ord. Och medan crossfit-Potter‌ har noll problem med alla nya rörelser, får vi andra kämpa. Rejält. Här i ligger också faran med att vara ny inom crossfit. För, det är en enda stor buffé av övningar och moment att bemästra. Man kan då göra som jag från början gjorde: helt sonika försöka bli bra på allt, på en och samma gång. Toes to bar gnuggas frenetiskt, medan du samtidigt försöker bemästra ring-muscle-ups. I pausen mellan dessa så övar du tripple-unders. Det här slutar sällan bra. I alla fall inte för dom som inte är crossfitens Harry Potter‌ . Istället leder denna infallsvinkel till massiva mängder ackumulerad frustration och en känsla av att man inte kan någonting alls. Lite som Voldemort måste känna sig när en modellagentur söker näs-modeller. 

Det tog ett tag för mig, men sedan insåg jag att det är bättre att skynda långsamt. Att lära sig en sak i taget, istället för allt på samma gång. Som när man äter en buffé, ni vet? Det går givetvis att ta av ALLT direkt. Men, det slutat sällan bra. 

Mitt råd till dig: lär dig ett nytt moment i taget.‌

Att bara träna det man redan bemästrar

Det är en fantastisk känsla att vara bra på något, inte sant? Att kunna utföra ett moment utan att ens behöva anstränga sig, kanske medan någon ser på med beundrande blick. Det blir ju lätt som så, när man tränar crossfit. Man ska kunna så mycket, att det är lätt att medvetet falla tillbaka på det man kan. Det som känns bekvämt. Kan man inte hoppa double-unders och är trött att få ryggen uppfläkt med en metallvajer vare gång man övar, ja då är det rätt lockande att hoppa singelhopp istället. Eller om man, som jag, hellre frivänder än rycker. Problemet med det här tankesättet är att man inte alls blir allsidig. Istället blir man specialist på ett fåtal moment. Det funkar måhända ett tag, men sen blir det lätt rätt mycket ångest när Open‌ står för dörren och man måste hoppas att det kommer bicepscurl och backsquat i varje wod. 

Jag om någon, i egenskap av gammal gymmare, vet hur smärtsamt frustrerande det kan vara att bara öva sådant man inte kan. Men om vi inte övar på sådant vi inte kan, hur kan vi då förvänta oss att bli bättre?

Mitt råd till dig: träna på dina svagheter och spara bicepscurlsen till fredagen.‌

Att hellre lyfta skrot än att flåsa

Är du som jag så tänds varenda cylinder i din kropp när du ser en skivstång. Gärna en riktigt fullastad sådan. Hela ditt väsen laddas av adrenalin och lyftarglädje. Att lyfta tungt är helt enkelt förbaskat roligt. Få saker känns så magiskt som när man lyfter tungt och får känna sig som en riktig Hulken. Låt mig nu fråga dig något: får du samma känsla när du ser en assault bike? Eller en roddmaskin? Nej, va? Svarar du ända ja på den frågan kan jag bara gratulera. Någon måste väl uppskatta den sortens galenskap också. 

För mig var, och är, det här fortsatt ett problem. Det ÄR roligare att dra tunga mark än att göra hundra burpees. Precis som att det ÄR roligare att maxa power clean än att ro två kilometer på tid. Men, återigen, vill man pyssla med crossfit måste man lära sig att älska allt det här lika mycket. Ungefär som att du måste älska dina yngre syskon, oavsett hur jobbiga de är. Och, handen på hjärtat, det är ändå rätt fräsigt att kunna bränna av hundra burpees på under fem minuter och inte behöva åka ambulans till närmsta akutmottagning efteråt. 

Mitt råd till dig: flåsa mer! Kondition är tyvärr inget vi får gratis. Det finns ingen "grundkondition", oavsett vadBerra‌ som lirade fotboll för trettio år sedan, säger.‌

‌ Det ÄR roligare att dra tunga mark än att göra hundra burpees.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Att fuska med repsen

Det är lätt hänt, jag vet. Lite som när man hungrig går till affären och dyrt och heligt lovar sig själv att bara köpa grönsaker och magert protein, men kommer hem med två byttor Ben & Jerry's‌ , en påse nachochips och en burk Nutella‌ . Tanken var god från början, det är den alltid. Jag har gjort precis som du, med laserfokus innan wodden lovat mig själv att inte fuska med repsen. Men, när man är halvvägs in i så nära laglig tortyr som det går i form av "The Seven"‌ eller "16.5"‌ , då är det lätt att som Anakin Skywalker‌ vända sig mot den mörka sidan. Hoppa över den där sista repsen för att få byta övning. Räkna en wallball, trots att du knappt böjde på knäna och bollen inte ens var i närheten av markeringen den skulle träffa. Säg vad ni vill, men jag tror vi all har gjort det här då och då. Men, som det så muntert brukar heta, "som man tränar tävlar man"‌ . Och om du konsekvent väljer att hoppa över de där sista, allra vidrigaste repsen, hur ska du då kunna orka göra dem på tävling? Och även om du inte tävlar så är det dom där sista repsen som ger mest. När kropp och psyke pressas till det yttersta. Tråkigt, men ack så sant. 

Mitt råd till dig: lyssna på Yoda! Star away from the dark side. Gör ALLA dina repetitioner. Du orkar!‌

Bonusmisstag: Kalsu

Man är inte så smart alla gånger. Särskilt inte när man är ny på något och ska visa sig på styva linan. Jag bestämde mig en gång att prova på den infamösa "Kalsu"‌ , en av de värsta wod:ar som sprungit ur fenomenet crossfit. Du ska göra 100 thrusters på tid, med 60 kg på stången. Kruxet är bara att du på varje minut även ska göra fem burpees. 

Kalsu.
Jag har nog aldrig mått så dåligt som efter Kalsu‌ . Inte ens dagen efter min student. Allt gjorde ont, varenda vrå av min kropp kändes som den var redo att lämna in. Fråga vilken crossfitare som helst om de gjort Kalsu‌ . Blir de då frånvarande, kallsvettiga och börjar prata rappakalja likt en Vietnamveteran, ja då kan du vara säker på att de utfört eländet. 

Mitt råd till dig: gör aldrig Kalsu. Aldrig. Jag menar allvar. Nej, sluta googla den! Gör. Den. Inte.‌

Det var alltså en del av mina crossfitmisstag. Tro mig, det finns fler. Och visst, man kan gräma sig över misstag. I efterhand tycka att man borde tänkt smartare, gjort si eller så. Men, det är ju faktiskt genom att göra misstag som vi växer. Som vi lär oss och utvecklas. Ångra därför inte dina misstag, se dom istället som lärdomar. Även om de inom crossfit kan vara högst plågsamma sådana, så kommer du alltid ut starkare på andra sidan!

Mer rörelseglädje åt folket! 



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023