Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Första tävlingen

Lördagen den 25/3 sprang jag Premiärmilen på Norra Djurgården. Tanken med loppet för min del var att få en seedningstid för en bättre startgrupp på Kungsholmen Runt i maj. Jag visste att jag inte behövde göra något spektakulärt för att klara gränsen för första startgruppen, under 41–42 minuter skulle räcka. Det är inga problem för mig att klara i nuläget. På dagen var förhållandena dessutom riktigt ruskiga med kraftigt snöfall och minusgrader. Jag gick därför in med en inställning att ta mig runt på en OK tid utan att plåga mig alldeles för mycket.

Jag kom i mål på 39 minuter blankt. Klart godkänt för ett seedningslopp. Men som sagt inget att skriva hem om direkt. Loppet uppfyllde syftet. Men jag kan inte direkt ta med mig så mycket mer än en känsla av att jag nog har en bit kvar att gå innan jag är i form att slå mitt tidigare personbästa, 36:55. Lyckligtvis har jag ungefär sex veckors träning kvar. Så om jag får fortsätta vara frisk ska jag nog hinna förbättra mig. I alla fall tillräckligt för att vara i slagläge på Kungsholmen Runt i maj.

Ny fas i träningen

Nu kapar jag i stort sett all lågintensiv träning som inte är uppvärmning eller vila mellan intervaller. Löpningen blir därför nästan uteslutande medel- och högintensiv. Det blir tre pass i veckan; ett högintensivt intervallpass i form av 4–5 x 1 000 m på bana med ungefär tre minuters gåvila eller 4–5 x 4 min på löpband med ungefär 3 minuters gå-/joggvila. Tempot under dessa pass ligger kring 3:30 min/km, det vill säga över tröskel. De två andra passen är tröskelpass varav det ena är mer kontinuerligt och med lägre intensitet. Exempelvis 3 x 10 minuter på 3:55–3:50 min/km. Det andra är mer högintensivt med 15–20 x 400 m med 30 sek ståvila i ungefär 10 000-meterstempo, ca 3:45 min/km eller ungefär 1:20–1:30 per varv.

Det blir en lagom träningsdos varje vecka, slitsamt men görbart. Min förhoppning är att detta upplägg ska slipa på det sista som behövs för att vara så bra som omständigheterna tillåter i maj. Innan dess har jag ytterligare ett testlopp, Bålsta Stadslopp som går i slutet av april. Jag kommer då trycka på mer för att testa kroppen men jag kommer troligen inte försöka kräma ur precis allt. Min erfarenhet är att jag har svårt att verkligen tömma mig själv och sen försöka göra samma sak igen men bättre under samma säsong. Jag sparar nog därför den riktiga maxinsatsen till säsongens huvudmål.

Den här texten finns även som video på min Youtubekanal Tankar om träning samt som podd. Podden finns där poddar finns, sök på Tankar om träning i din podd-app.