Livet som CrossFit-atlet kan se väldigt olika ut. Vissa jobbar halvtid eller studerar, andra har sponsorer som finansierar ett heltidsengagemang. De flesta gör åtminstone vad de kan för att så lite som möjligt ska störa deras satsning…

Och så finns Viktor Långsved. Gävles stjärnskott, den norrländskt ödmjuke boxägaren som driver företag med allt vad det innebär, det vill säga håller klasser, sköter administration, städar toaletter – rubbet. Detta görs samtidigt som han ligger i hårdträning inför Regionals som väntar precis runt knuten (den 18-20:e maj, i Berlin). Om bara några dagar är det dags för avfärd och sedan länge har dagarna varit fullbokade. Hur hinner han? Hur återhämtar han sig? Vad har han för strategier inför tävlingarna?

En onsdag i Viktors liv inför regionals kan se ut på följande vis:

06.10: Klockan ringer. Kliver upp, sätter på kaffe om inte Sofie gjort det. Äter frukost, två skivor bröd, två stekta ägg och två skivor bacon. Sedan en liten protein-shake. Kollar på Nyhetsmorgon tillsammans med hunden Otto, han brukar sova bredvid i soffan.
07.15: Gjort mig i ordning, packar väskan, går ut med Otto på en promenad.
07.35: Lämnar av Otto på dagis. Han är där 2-3 dagar i veckan, det är typ det bästa han vet.
07.45: Kommer till boxen CrossFit Prestanda och börjar att värma upp så fort som möjligt.
07.45 till 10.00: Tränar. Oftast så blir det tyngdlyftning och sedan en kortare konditionsdel. Tyngdlyftningen har nu innan Regionals varit lite mer volym-inriktad, det kan t ex bli Barbell cycling 3-6 reps on the minute. Efter det blir det en annan övning men färre reps och mer fokus på max-styrka. 1-3 reps max typ. Konditionsdelen efter det blir kort och inriktad på skills. Ett exempel kan vara en skivstångsövning ihop med peg-board, kort, intensivt och ganska svårt.
10.00-11.00: En timmes personlig träning ihop med vår hyresvärd som också blivit en god vän. Vi kör 3 pass i veckan, sjukt roligt.
11.00-11.30: Äter lunch. Det vanliga är typ ris med kyckling. Inget speciellt, enkelt men gott och bra.
11.30-12.30: Håller i lunchpass.
12.30-14.00: Jobbar. Gör saker som behöver göras, pappersarbete på boxen, städar eller något annat. Det är lite olika från dag till dag.
14.00-16.00: Pass nummer 2. Här blir det mer fokus på bara kondition. Nu på slutet har det ofta varit uppdelat i två olika delar. Ett dagens pass kan se ut såhär:

5 RFT (rounds for time)
20 Pistols
7 Bar Muscle-ups
7 2x30kg DB Power Clean

rest as needed

5 rounds of10 DB OHS 40kg, 5 each arm
20 Toes to bar
20 Cals Row
10 2x24kg KB Snatch

Rest 2:00 between rounds

16.15-17.00: Coachar ännu ett pass.
17.00: Åker från boxen. Hämtar Otto på dagis och åker sedan hem.
18.00-21.00: Äter middag, går ut i skogen med Otto, och kollar på nyheterna typ. Försöker slappna av så mycket som möjligt! Brukar oftast ligga i sängen före 21, så skönt. Andra kvällar är det oftast jobb som gäller. Håller då antingen företagsträning eller fysträning.

Som du ser så är det inte tal om att softa/sova lite närhelst det inte är träning på schemat. Ansvaret för boxen och dess verksamhet, kallar på uppmärksamheten och ansvaret. Då gäller det förstås att tänka strategiskt inför regionals. Jag frågar Viktor om hans gameplan inför eventen.

– Svårt att säga exakt eftersom vi inte vet eventen ännu. Men jag ska försöka att lägga allt fokus på mig själv, och inte bry mig om resten. Jag vet vad jag kan, och jag ska försöka få fram 100% av det. Jag lyckades med det förra året, höll lugnet hela tiden och siktar på samma plan i år igen. Hoppas dock på en bättre placering. Sedan tror jag det är viktigt att inte stressa över grenarna, även om någon inte skulle passa så bra. När det väl gäller brukar tävlingsnerverna ta över och lösa det!

Alla atleter har favoritövningar och starka sidor, även om CrossFit handlar om att “expect the unexpected” På frågan om vad för event som lockar så nämns bland annat event som sållar agnarna från vetet på teknikfronten:

– Svårt att säga vilka event jag hoppas på. Jag gillar många event från tidigare år, men de kommer ju inte igen såklart. Jag gillar när det är mycket tekniskt i wodarna, så att de med mer skills kan dra ifrån "bufflarna" lite. Jag hoppas dock att vi slipper typ 1RM clean and jerk, gillar mera när det är fler lyft på lägre procent. Annars tror jag att jag är bekväm med det mesta. Det ska bli kul att se om det blir lite mer mixat i år, eftersom förra året inte innehöll något alls med skivstång.

För att kunna flyga högt måste man ladda om batterierna emellanåt också. Att sky vilodagar som pesten är någonting som lyckligtvis verkar ha spelat ut sin roll i styrketräningsvärlden. Bakom varje framgångsrik idrottare finns ju förutom lyckad och smart träning också lyckad och smart återhämtning. Viktor är inget undantag:

– På senare tid har jag börjar uppskatta mina vilodagar mycket mer. Försöker vara mycket utomhus och röra på mig på annat sätt än bara CrossFit. Skulle vara sjukt roligt att börja cykla MTB i sommar t.ex.

Med den gedigna erfarenheten Viktor har sedan tidigare, både från Regionals och andra tävlingar har vi all anledning att hoppas på framgång i årets upplaga.


Fakta
Ålder: 26 år
Familj: Sambo med Sofie. Vi har hunden Otto, och katterna Hempa & Theo. Mamma, pappa och en bror + brorson. Och en massa hundar hos föräldrarna också.
Meriter: Varit på Regionals 5 år i rad (inkl detta år). Vunnit en hel del svenska tävlingar och någon tävling utomlands.
Intressen utanför CrossFit: Driva boxen CrossFit Prestanda. Vara med Sofie. Leka med Otto. Älskar hundar. Tycker det är riktigt roligt med fysträning, framför allt för hockeyspelare. Är hockeyspelare sedan tidigare.

Reds anm: Du som vill se Regionals live under helgen hittar en streamlänk här.