Från samma stund en person i historien bestämde sig för att lyfta något, enkom för att det var roligt och byggde muskler, uppstod det myter kring fenomenet. En stenåldersmänniska kliade sig således i huvudet när den med kritisk blick betraktade sin lyftande vän och började genast påpeka massor av “sanningar”. Som att den lyftande individen inte skulle äta för mycket sabeltandad tiger, för att mycket protein skulle vara farligt. Inte heller skulle den allt mer muskulösa grottmannen låta sin fru lyfta tungt. För, frun skulle då på en veckas tid se ut likt en bulkig mammut.

En hel del tid har passerat sedan stenåldern kom och gick. Ändå finns det i dagens samhälle en hel del myter, som trots att de är motbevisade flera gånger om, verkar vägra dö. Som med jämna mellanrum basuneras ut i media eller påpekas som en självklar sanning av den där viktigpettern till kusin du har. Därför tänkte jag idag ta tillfället i akt och än en gång slå hål på dessa eländen till missuppfattad eller snedvriden fakta. Vem vet, kanske kan vi förpassa dem till samma kyrkogård som dinosaurierna vilar på, där de hör hemma.

Nämn ordet protein för någon som är det minsta intresserad av träning och du lär se något av en njutning passera genom personens ögon. Protein, den grundläggande byggstenen i kroppens process att bygga muskler, har på senare tid marscherat framåt med emfas. Från att ha varit förpassat till en liten del av den klassiska tallriksmodellen och ha varit obskyra pulver som smakade apa i de mest hängivnas skafferi, finns det nu på var hens bord. Proteinberikade livsmedel, kvarg och proteinpulver är numera mainstream. Bra, säger vissa. Skandal, menar andra, och påpekar snusförnuftigt att det för det första räcker med “vanlig” mat samt att för mycket protein är rent av livsfarligt. Men, stämmer det?

Kan man bygga muskler med vanlig mat? Räcker det med gammal hederlig husmanskost för att få ett par schyssta biceps? Ja, det gör det. Men, det blir förmodligen både dyrare och krångligare än att inta en del av sitt dagliga protein i form av till exempel vassleprotein. Och, vad innebär det egentligen med “räcker”? Lägger du ned hela din själ i träningen, ja då vill du givetvis ha så optimala resultat som möjligt. Och ska det dagliga proteinintaget, där du bör ligga mellan 1.4-2.0 gram per kilo kroppsvikt, täckas av enkom “vanlig” mat så blir det rätt lätt som så att du får massor av andra makronutrienter samt kalorier på köpet. Dessutom lär det bli rätt dyrt. Så, de som säger att det räcker med vanlig mat har visserligen rätt. Men de ser inte helhetsbilden.

På senare tid har det även vitt och brett basunerats ut i framförallt kvällstidningarna att protein i för stora mängder är det samma som livsfara. Någon rubrik menade till och med att en kvinna som drack flertalet proteinshakes om dagen, och trots sina ringa ålder tyvärr avled, gjorde det på grund av överkonsumtion av just protein. Vad som dock nämndes enkom mycket kort i detta sammanhanget var att kvinnan i fråga hade en medfödd sjukdom, som gjorde att hennes kropp hade stora svårigheter att bryta ned just protein. Och, så kan man också sammanfatta det här med dagligt proteinintag, är du ung och frisk finns det ingen anledning till oro. Det kan såklart anses onödigt att få i sig för mycket av protein, men farligt är det inte. En metaanalys från 2013 påvisar dessutom det vi vet, att protein hjälper våra muskler att växa. Så, som med allt annat: använd proteinpulver med förnuft, men var inte rädd för de skräckbilder som målas upp i media. För de stämmer inte.

Det märkliga med det så kallade ”problemet” med att kvinnor anses bli för stora eller bulkiga för att de lyfter är egentligen det riktigt bekymmersamma i hela denna ekvation. För, vem är det som bestämt att muskler är enkom manligt? Att det bara är reserverat för män att få ha schyssta biceps och lats? Det är ju just detta som sätter griller i huvudet på de kvinnor som tycker det verkar kul att lyfta tungt. Men, så har någon bestämt att muskler ska minsann inte kvinnor ha. För det är fult. Som grädde på moset till detta eländes åsikt har det vidare tillkommit en myt om att kvinnor verkar kunna bygga muskler lika snabbt som Neo i Matrix lärde sig kung- fu.

Men är det så? Blir alla tjejer/kvinnor/donnor som ens tittar åt en vikt stora som berg? Får de “stora axlar” direkt? Givetvis inte. Tvärtom, faktiskt. Ur det hänseendet har naturen varit rätt orättvis mot alla tjejer. För, inte nog med att män rent fysiologiskt har generellt mer muskelmassa än kvinnor, de har dessutom åtskilligt mer av hormonet testosteron naturligt i kroppen. Så oavsett hur gärna en människa av modell kvinnlig vill bygga muskler, så kommer hon inte kunna göra det lika lätt som en man. Det spelar ingen roll vad någon annan säger, du tjej som lyfter blir inte automatiskt en frustande best som för tankarna till det forna Östblocket. Men, väljer du skivstång framför trappmaskinen törs jag nästan lova att du kommer ha både roligare och få ut mer av din träning. Men bulkig som en strongwoman som just ätit 5000 kalorier i en sittning, nej det blir du inte.

Det här var således de två myter inom träningsvärlden som jag har svårast för. Förhoppningsvis kan vi tillsammans hjälpas åt att döda både dessa, men även andra hitte-på-saker som berör det vi älskar att göra. Det är helt enkelt som så att proteinpulver inte är farligt så länge du är frisk och kvinnor ska inte vara rädda för att lyfta vikter. Punkt slut. Fakta är fakta och allt annat är således åsikter som bör förpassas till stenåldern, där dom hör hemma.
Så det så.

Mer rörelseglädje åt folket!