När det tar emot

Träning kan vara roligt, hårt, kravlöst, kravfyllt, avslappnat, mysigt, planerat, spontant, lagom, tungt eller tyngre.

Lorena Gustavsson

Ibland frågar jag folk i min närhet vad de skulle vilja att jag skriver om. Ett av de absolut vanligaste svaren är "Skriv om motivationsdippar, hur man gör för att ta sig till träningen när det bara tar emot"‌ .

Ämnet är ständigt aktuellt – och viktigt! Tyvärr måste jag erkänna att det inte är mitt expertområde då jag helt enkelt är så lyckligt lottad att jag alltid är motiverad? Fast vad betyder motiverad? För mig betyder det inte att jag längtar efter varje pass eller att jag alltid har en tydlig plan med min träning. Motivation är i min mening inte en sinnesstämning utan en inställning. Motivation för mig är att göra träningen till ett behov, som att sova till exempel. Det blir bäst om man gör det regelbundet, inte för lite och inte heller för mycket. Ibland är det skönt, ibland är det mindre skönt men man bara gör det. Ibland kan man förstås dygna men då märker man ganska snabbt att det inte gör något bra med en. Men hur hittar man tillbaks till vanan, trots att det just idag ger migrän och allergiska anfall bara att tänka på gymmet? 

Häromveckan frågade jag en god vän som de senaste åren har tränat Crossfit med en brinnande passion och med storartade tävlingsdrömmar om hur hans just nu alltför närvarande motivationsbrist kändes för att försöka få perspektiv på det hela.

Han hjärtskärande svar löd "‌ Som om drömmarna man hade inte längre var drömmar"‌ .

Hjärtat kan ju gå i kras för mindre. 

Han beskrev vidare hur han varje morgon tänkte att han skulle träna men att det ett antal timmar senare efter en inre kamp alltid avgjordes med seger för tröttheten. "Jag tar det imorgon".‌ En för många välanvänd mening, som leder rakt in i en lika välkänd evighetscykel, som man endast kan bryta genom att göra någonting obekvämt. För en lika välkänd sanning är att så länge man håller sig borta från träningen kommer det kännas mer och mer osoft att börja om. Troligtvis kommer aldrig den morgon då man vaknar och verkligen av hela sitt hjärta längtar, man måste gå dit innan det blir soft. Fake it 'til you make it‌

På den punkten var vi överens. Så varför har han ändå byggt denna mentala mur mellan sig själv och boxen? Vad består den av egentligen? Och hur kan han ta sig runt den?

Första argumentet rör livspusslets inverkan, "flytten gjorde ju sitt och jag behövde prioritera annat"‌ . I call bullshit. Jag känner killen tillräckligt bra för att veta att det krävs mer än lite tidsbrist för att stoppa honom och efter lite tankeverksamhet så kröp det mycket riktigt fram att han har en pessimistisk inställning överlag. En motgång blir lätt oproportionerligt stor i hans huvud, han erkände att han hade tillåtit ett litet men segdraget ryggont plocka ner honom drömmarnas utsiktstorn. Rehabträningen hade tydligen inte givit önskade resultat. Inte än i alla fall för rehab går ju, som alla som någonsin varit skadade vet, långsammare än SJ vintertid.

‌ Atleter får skador ibland. Den höga belastningen som en crossfit-atlet ligger på i kombination med tillfälligheternas ironi kommer resultera i någon skada någon gång.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Här kände jag att jag var tvungen att inflika att livet innehåller sporadiska krämpor. Alla har det, även de som inte tränar. Ens målsättning bör givetvis vara en välmående kropp, men det är oundvikligt att den säger ifrån lite ibland. Atleter får skador ibland. Den höga belastningen som en crossfit-atlet ligger på i kombination med tillfälligheternas ironi kommer resultera i någon skada någon gång. Då kan det vara trösterikt att tänka att det ändå är bättre att vara tränad och ha ont än att vara otränad och också ha ont. Det är ungefär de alternativ man har. Någonstans här dök frågan ifall man skulle försöka "tänka bort" smärtan. I min mening saknar det poäng. Att fokusera mer på ett problem gör nämligen inte att det försvinner. Tro kan förflytta berg men att faktiskt få ett ont att upphöra genom tankens kraft misstänker jag är slöseri med tid. Då tror jag mera på att använda skallens kapacitet till att acceptera läget: "Okej, det gör lite ont nu, det blir inte bättre av rehaben, men det blir inte heller sämre av träningen. Du kan göra alla rörelser du behöver träna på och tid finns när du tar dig den, alltså kan jag acceptera den här förnimmelsen"‌ . En brasklapp här – så ska man naturligtvis inte tänka om stora skador, så kan man tänka om småont och små motgångar. Det handlar om proportioner i ration oro - möjlighet att påverka, typ.

Exemplet ovan berörde en så kallad elitmotionär som säkerligen också blir extra stressad av skador och dylikt då det kan stå i vägen för eventuella satsningar. Det respekterar jag, men exemplet blir inte särskilt relaterbart för de som har träning som hobby. Då brukar motivationsförlusten kännas annorlunda, ungefär så här; Om inget mål finns, vad är då poängen? Om jag inte vet varför jag går och tränar är det svårt att hålla i när någonting mer lockande eller tidskrävande dyker upp. Man kanske började i ett skede där man var motiverad. Kanske av en snyggare kropp, ett lägre blodtryck eller en stund för värdefull egentid. Men livet förändras och rätt vad det är känns det som om precis allt står i vägen. Det kan vara minst sagt provocerande för en själv att gå från att ha varit "en av dom som tränar"‌ till att verkligen-bara-inte-orka. Någonstans finns den där insikten om att det är bra för en att röra lite på sig, i alla fall ett par gånger i veckan. Vetskapen kan resultera i skuldkänslor som omvandlas till bitterhet och smärre irritation på de som hänger i. Ett och annat utbrott på "träningshetsarnas"‌ evinnerliga instagrammande kan lätt uppstå i hemmets trygga vrå. "Ger de sig aldrig?!"‌ .

‌ Om inget mål finns, vad är då poängen? Om jag inte vet varför jag går och tränar är det svårt att hålla i när någonting mer lockande eller tidskrävande dyker upp.
[@portabletext/react] Unknown block type "span", specify a component for it in the `components.types` prop

Elitmotionärer verkar få dippar för att de tar det hela på så stort allvar att det tär på dem. Prestationsångest, uteblivna resultat och alltför ivrig strävan framåt tar död på passionen som i början drev dem framåt. Att sänka kraven en period är det första rådet jag skulle ge om problemet är att personen känner sig så stressad att det blir en flaskhals. 

De (tidigare) glada motionärerna saknar ett tillräckligt tydligt svar på frågan "varför tränar jag?"‌ . Ibland är det jättebra att träna utan krav, då krävs det dock att man faktiskt njuter av själva träningstillfället, annars blir det inte av. Den dag man inte längre njuter, men ändå innerst inne vill fortsätta kan man med fördel prova en målsättning av något slag. Det kan vara så enkelt som ett genomförandemål i stil med "jag ska gå till gymmet tre dagar i veckan, punkt slut"‌ . Avsevärt roligare blir det om man börjar laborera med lite mer intressanta mål som att prova en ny träningsform varje vecka, köra ett beprövat program för att bli starkare eller lära sig tekniken i ett nytt lyft.

För min seriösa vän råder mycket riktigt det omvända förhållandet. Förutom att arbeta med inställningen så att glaset slipper vara halvtomt för jämnan, kunde han med fördel tillåta sig att träna någonting som bara är kul och skönt ibland. "Bara kul" ligger inte i linje med att bli bäst på Crossfit, kanske någon tänker nu, men vad är väl en period av kravlöshet mot risken för permanent motivationsbrist för en tjugoåring? Tävlingsglöden kommer säkerligen att återvända med lite vana, rutin och märkbara resultat. Eller så hittar han något helt annat som får honom att vilja röra på kroppen. 

Eftersom båda dessa ytterkantspersonligheter får motivationsdippar föreslår jag att det som vanligt finns värdefulla saker vi kan lära av varandra. Eftersom alla till sist måste hitta ett sätt att betrakta rörelse som en vanesak, kan man ibland behöva våga tänka annorlunda om sin träning. Träning kan faktiskt få vara både en prestationsgrej och en hälsogrej. Antingen samtidigt eller i perioder. Skräddarsy din träning till att bli en vana du vill behålla helt enkelt. För oavsett vad som driver en i grunden går det att balansera och kombinera variation med prestation. Poängen med variation av träningsform och tankesätt är att träning är en livslång grej. 

Icke att förglömma är slutligen "bara kul"‌ -faktorn. Träning är ju i grund och botten lek för stora barn och det är verkligen ingen dålig sak! Sådant vi finner ett mervärde i i form av njutning och glädje behöver vi ingen motivation för. Det bara händer. Ett pass i veckan där man bara "leker" kanske är just den lilla skjuts som knuffar dig som står där med motivationsbrist över tröskeln – eller som gör att man slipper drabbas från första början. Det är 10% av tiden om man kör tio pass i veckan, 25% om du kör 4, rimlig fördelning ändå. Discofredag är ju inte discofredag för intet. Seriösa kan vi vara lördag till torsdag.

Träning kan vara roligt, hårt, kravlöst, kravfyllt, avslappnat, mysigt, planerat, spontant, lagom, tungt eller tyngre. Lägg till och ta bort som du behöver, men se till att summan blir positiv.



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022