Norrlands Guld

Tyngre tog turen förbi Luleå och hälsade på hos glänsarparet Johnny och Lissan Grape.

Alex Danielsson

Vissa menar att den är beklaglig. Själva tycker vi den är oundviklig, och för oss det absolut mest naturliga i hela världen. Jag talar om vår (min & Andreas) veritabla fetisch för norrlänningar. För formens skull kanske vi ska slå fast att den inte könsrelaterad [(1)]. Vi gillar liksom allt hos alla norrlänningar: lugnet, den karga enkelheten, och självklart även dialekten. Jo.

Till vår oskattbara lycka har gudarna sammanfört två av de mest behagliga, jordnära och sympatiska människorna i ett och samma hushåll. Att de är norrlänningar har du förmodligen redan fattat, och att de heter Lisbeth [(2)] och Johnny Grape vet du nu.

Makarna Grape kör hårt med varandra.‌

Lissan och Johnny har varit ett par i närmare 30 år, och har dessutom tävlat nästan lika länge. Horder av medaljer har de såklart höstat in. Både på nationell och internationell nivå, enskilt men även som par [(3)]. Båda makarna Grape är dessutom sedan länge synonymt med bland det bästa vi har i Sverige. Och i mitt och Andreas fall är de dessutom i toppen av gemytlighetsligan.

Träningen sköter de oftast tillsammans, där de alltid pushar varandra inför sina respektive tävlingssatsningar.

– Det har liksom blivit självklart att när Johnny tävlar så står jag bakom och stöttar, och när det är min tur finns han alltid vid min sida‌ , berättar Lissan.

Johnny gillar att då och då panga på.‌

I skrivande stund är det också mycket riktigt Lissan som ska upp nästa gång. Redan kommande helg – den 6 september – är det dags för SM för juniorer och veteraner i Karlstad, där Lissan dessutom ska debutera i en för henne ny klass: Women’s Physique. Trots att hon har meriter som rappar alla andra längs vristen tar hon ingenting för givet.

– Ny säsong och ny disciplin, så visst är det spännande! I Women’s Physique har man ett aningen annorlunda ideal. Lite mindre och kanske även lite softare än i byggning. Så vi får se vad domarna säger och vad de vill ha‌ , berättar Lissan med en inandning.

Som kroppsbyggare är både Lissan och Johnny vana att gå på långa dieter, där slutfasen till största del lutar sig mot torsk och ris (typ). Men för Lissans del har denna tävlingssatsning varit lättare än vanligt.

Lissans tur att börja.‌

– Ja, förmodligen är det min lättaste tävlingsdiet någonsin. Jag har dietat nu i knappt 10 veckor, och var klar väldigt tidigt och det utan att behöva dräpa mig det minsta. Kanske är det en blandning av en mental faktor i att jag inte känt varken favorittryck eller förväntningar, och att jag heller inte varit rädd för att förlora muskelmassa. Jag hade ju lite att ta av, och den Lissan som kliver upp på scenen på lördag är nog den nättaste jag varit på mycket, mycket länge. Men som den tävlingsmänniska jag är så är jag sjukt taggad. Sjukt.‌

Johnny, som vid vårt besök, såg ovanligt smärt och snärtig ut, dementerar dock att han ligger i några startgropar inför någon tävling.

Ingen tävling i sikte för Johnny. Trots det kämpar han på.‌

– Nej, det är inte i planerna. Jag har precis bytt tjänst på jobbet och måste lägga en hel del energi i det. Dessutom har vi ju också precis fått hem får äldste son Isaac, som pluggat i USA i ett helt år, så jag känner att jag vill finnas tillgänglig även av den anledningen. Så det räcker som med att Lissan ska tävla i år. Jag är fullt nöjd med att coacha lite så där bakom. Faktum är att jag trivs med det‌ , säger han samtidigt som han sveper det sista ur sin PWO.

Vi drar oss nämligen mot gymmet, i dubbel bemärkelse. Gymmet heter nämligen Gymmet, och är en fantastisk anläggning. Grymt bra ytor, superbra utrustning och till det exceptionellt skött [(4)].

Som näst sista övning kör herrskapet hantelflyes.‌

”The Grapes” [(5)] ska för dagen köra bröst ihop. Strategin och övningsvalen är något de jobbat fram tillsammans, genom år av gemensamt gnuggande.

– Johnny kan ha en idé och jag kan addera någon synpunkt. Eller tvärtom‌ , säger Lissan medan Johnny nickar instämmande och löper iväg till första övningen för att rigga.

Passet genomförs sedan lite på norrländskt vis. Lågmält, ärligt och med eftertänkt precision. Min uppskattning är att dessa fem [(6)] övningar tar i runda slängar 45 minuter att riva av, inklusive något stopp där ”The Grapes” var tvungna att vänta på mig och min kamera.

Lissan avslutar sedan med lite poseringsträning inför hennes makes kritiska ögon. ”Där, vrid lite till…”‌ säger perfektionisten Johnny [(7)], inte riktigt var nöjd med någon detalj. ”Bra! Håll där…”‌ kan han sedan utbrista, på sitt eget engagerade sätt. Tillsammans får de dock ihop det, där Lissan är nöjd och Johnny likaså.

Bara sista biten kvar nu.‌

Och efter det är det bara själva tävlingen kvar.

– Jag kommer bara att försöka mysa mig igenom detta nu, och bara njuta‌ , säger Lissan. Målet är självklart att vara nöjd med min prestation, men också att ha så kul jag bara kan.‌

Om du inte har planerat att åka till Karlstad för att besöka årets SM för juniorer och veteraner kan det vara läge att tänka om. Du kan mycket väl gå miste om ett unikt möte med en av de bästa vi haft och alltjämt har.

Hon heter Grape. Från Norrland.


**

FAKTA‌**
Namn: Lissan Grape
Ålder: 49 år
Längd: 164 cm
Vikt: ca 60 kg, tävlingsform
Aktuell: debuterar i Women’s Physique i Karlstad den 6 september

**

FAKTA
‌** Namn: Johnny Grape
Ålder: 51 år
Längd: 174 cm
Vikt: 83 kg
Aktuell: Detaljfokuserad supercoach



Liknande artiklar
Så ser du Olympia!

Äntligen dags för muskelfesten nr 1: Olympia Weekend! Här är allt du behöver för att se allt från din egen soffa!

Tyngre

1 nov. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Föregångaren Fredrik

Som kroppsbyggare var Fredrik Age alltid ett steg före alla andra.

Alex Danielsson

28 feb. 2023

Ingvar Larsson – extrem kvalitet!

En alldeles särskild kombination av extrem kvalitet, både i fysik och karaktär, gjorde Ingvar till en av våra bästa kroppsbyggare någonsin.

Alex Danielsson

25 okt. 2022

Anders Graneheim – norrländsk perfektion

En av våra allra bästa, och en av de mest mytomspunna. Anders Graneheim, den norrländska perfektionen.

Alex Danielsson

19 okt. 2022

Ahmad Ahmad – vår bäste någonsin

Vi har sett många bra svenska kroppsbyggare genom åren, men få eller ingen har varit bättre än Ahmad Ahmad.

Alex Danielsson

5 okt. 2022

IFBB Pro Minna Pajulahti

IFBB Pro Minna Pajulahti är veckans gäst, och vi kollar såklart hur läget är.

Tyngre

9 apr. 2022

Bildbomb från EM!

Vi kan här publicera en skrälldus bilder från EM i fitness i bodybuilding & fitness, som nyligen avgjordes i Santa Susanna, Spanien. Fotograf är den fantastiske Viktor Källberg.

Tyngre

31 maj 2021

Fitness-EM – söndag!

En sista kommentar från sista dagen av årets EM-tävlingar i fitness. Ännu ett guld kan rapporteras, och totalt en riktigt trevlig tillställning.

Alex Danielsson

17 maj 2021

Fitness-EM – lördag!

Tävlingarna i Santa Susanna, Spanien fortsätter. Här är en snabb rapport från andra dagens svenska aktiviteter.

Alex Danielsson

16 maj 2021

Fitness-EM – fredag!

Guldregn första dagen! Det finns inget annat sätt att beskriva det. Det svenska landslaget var i det närmaste helt omöjligt att betvinga under fredagen.

Alex Danielsson

15 maj 2021

EM i fitness – imorrn smäller det!

Kort lägesrapport inför årets första internationella mästerskap – Europamästerskapen i Fitness & Bodybuilding 2021. På plats: er ödmjuke Alex Danielsson.

Alex Danielsson

13 maj 2021

Till närmast sörjande

Bakom varje ståtligt byggd fysik står det någon som undrar vad som gick fel. Som vill väl men som misstänker att det spårat ur. Detta är till er.

Andreas Bruzelius

19 jan. 2021

Återpublicerad: Kevin Levrone – slut eller salut?

Retrospekt: Byggarvärlden är som galen sedan en av världens bästa kroppsbyggare annonserat sin comeback. Men har Kevin Levrone verkligen något kvar i tanken?

Alex Danielsson

1 okt. 2020

Phil Heath gör comeback på Mr Olympia!

Igår kom beskedet som hela byggarvärlden hoppats på: den sjufaldige Mr Olympia Phil Heath gör comeback på tävlingsscenen i december. Men vad betyder det? Tyngre bryter tag i frågan.

Alex Danielsson

8 aug. 2020

Så får du stora armar – med Linus Carlén

Lär dig bygga stora och starka armar med en av träningsbranschens främsta.

Alex Danielsson

23 juni 2020

Mr Olympia flyttar

Höstens byggar- och fitnessfest Mr Olympia byter datum – och arena.

Alex Danielsson

12 maj 2020

Inbjudan till Distansmästerskap i Bodybuilding & Fitness 2020!

Som ett sätt att låta alla månader av dietsatsning och hårdträning ändå komma till någon sorts nytta kan du nu tävla i byggning och fitness – online!

Alex Danielsson

25 mars 2020

Corona-viruset – så påverkas våra sporter, och din egen träning

Corona-viruset skördar onekligen sina offer. Men hur blir det med tävlingarna i våra favoritsporter? Och hur påverkas vår egen träning? Här är vår samlade uppfattning just nu. Artikeln uppdateras löpande.

Alex Danielsson

14 mars 2020

Frukost med Samir

När glänsaren Samir Troudi väl var på plats i Sverige passade vi på att kombinera frukostvåfflorna med att samtidigt också kolla läget.

Tyngre

14 dec. 2018

Resultat från Tyngre Classic VII

Komplett resultatlista från lördagens tävlingar i fitness och bodybuilding.

Tyngre

22 okt. 2018

Grattis Phil!

Varför Phil Heath tar sin åttonde raka Olympia-titel i helgen.

Alex Danielsson

13 sep. 2018

Tyngre Classic del 1

Häng med på muskelfest i Solnahallen när Alex och Andreas kommenterar lördagens tävlingar från Tyngre Classic!

Tyngre

22 juni 2018

Arne Lundell pangar pecs!

Häng med hela vägen från ax till limpa när Arne Lundell genomför ett bröstpass.

Tyngre

22 juni 2018

Patrick Monga tränar inför Tyngre Classic IV

Tyngre tog rygg på Patrick under ett av hans träningspass inför höstens muskelfest i Solnahallen.

Tyngre

22 juni 2018

Carlén vs Berg - The Rematch

Häng med när två av Sveriges vassaste fysiker gör upp i ett maffigt ryggpass!

Tyngre

22 juni 2018

Viktor Källbergs resa mot Luciapokalen

En avsliten bröstmuskel är inte tillräckligt för att stoppa honom!

Tyngre

22 juni 2018

Want a ticket to the gun show?

Se Carlén och Berg i en episk drabbning!

Tyngre

22 juni 2018

Så kör du ett tyngre bröstpass

Låt dig inspireras av tungviktstalangen Dennis Johansson när vi hänger med honom på ett bröstpass av maffigaste märke.

Tyngre

22 juni 2018

Lär dig dieta med TyngreTV!

Missa inte när Rob "Mumpleaser" Harris kommer på besök för att ge sina bästa diettips!

Tyngre

22 juni 2018

Supertalangen inför SM

Häng med när Fredrik Jönsson pangar ben inför SM i byggning!

Tyngre

22 juni 2018

Tyngre på Tammer

En filmad rapsodi från lite av allt det som hände.

Tyngre

22 juni 2018

Tunga Triceps

Powerbyggaren Elvis Omerovic kör så det ryker.

Tyngre

22 juni 2018