Om att gå av på mitten

Den mänskliga kroppen är en besynnerlig konstruktion. Utrustad med leder och muskler för fysiskt arbete, tillsammans med ett intrikat nervsystem som styr hela biddevitten. Rätt jävla fantastisk, rentav.

För gymträning med fria vikter är det gravitationen, även kallad tyngdlagen, som ska betvingas. I exempelvis en bänkpress ska stångens naturliga vilja att färdas rakt ned övervinnas, och med muskulär kraft vändas till att istället ges en uppåtgående rörelse. Har man då den kraft som uppgiften kräver så klarar man såklart sitt lyft.

När det kommer till mer underkroppsdominanta övningar som knäböj och kanske framförallt marklyft blir det enligt mig aningen mer trickigt. Kraften, som då ska motverka tyngdlagen även här, ska då tas ut i foten. Men belastningen för båda dessa övningar har ju sitt kroppsmässiga ursprung i axlarna, som rent anatomiskt befinner sig väldigt långt ifrån foten. Så, för att dessa lyft ska fungera krävs det därför också en mer sammanhållande enhet där nånstans mitt på. Denna enhet kallar vi vanligtvis för bålen. Eller som vi säger i tjockiskretsar: buken.

Det kan ha framgått att både jag och broder Andreas anmält oss själva till vårt alldeles egna bantningsprojekt. Vi ska bli Ninjor, typ. I mitt eget fall har det resulterat i nästan 7 kg ned på vågen, vilket såklart gett massor av positiva effekter. På tok för snäva rock’n’roll-byxor som hux flux passar, glansiga kavajer som nu kan knäppas, och ett mindre problematiskt skoknytande är några. 

Och visst… såklart att även den totala styrkan påverkats negativt. Men den kanske mest chockerade erfarenheten jag här kan dra är hur mycket bukens omfång (läs bålens kraft) betyder i lyft som exempelvis marklyft. Jag känner fortfarande att jag har tillräcklig kraft i både ben och händer. Men när det kommer till att hålla ihop kroppen så är jag nuförtiden mer av ett korthus. Jag går bokstavligen av på mitten.

I-landsproblem måhända. Men ändå, fan…

Som du kanske noterat så har vi lanserat massor av nya produkter (och dessutom fyllt på lagret med Neopren-bälten för dig som har samma problem som jag), och det kommer ännu mer nu i veckan. 

Du som längtar efter mer smarriga grejer att äta kan från och med nu betrakta dig som en Lotto-miljonär. Vi har nämligen precis lanserat en helt ny sektion på sajten med bara recept. Gå in, kika och låt dig inspireras. Vill du dessutom bidra med egna skapelser, skicka då mig ett mail pronto!

Bland andra nyheter finns även en helt ny sektion på sajten med en geografisk förteckning av våra återförsäljare. Praktiskt och väldigt behändigt när du behöver ha tag i dina produkter typ NU.

De senaste veckorna har varit förhållandevis intensiva, med både bänkpresseminarier och butiksbesök. I förra veckan var vi  hemma hos Kalle Zackari Wahlström för att se när Eleiko installerade Kalles nya “hemmagym”. Dessutom passade han och jag på att riva av ännu en rond i vår pågående tvekamp. Kika vetja! 

Framöver har du nu följande intressanta event att se fram mot:

Lös din biljett nu, de går nämligen åt!


Med det önskar jag dig en fantastisk träningsvecka!


I dina växande musklers tjänst!
Alex

PS! Det är faktiskt en sjukt bra idé att prenumerera på vårt nyhetsbrev. Förutom en anspråkslös hälsning eller två så får du också exklusiva erbjudanden på bra grejer, samt onyttiga tips om vad vi håller på med. Det är såklart ett gratis och du signar upp dig superenkelt här!