Under parollen ”It’s time to handle some unfinished business” och med siffran 8 vid sidan av honom själv, var Phils meddelande på Instagram ett särdeles välkommet och efterlängtat besked. 

Phil är tillbaka. 

Och varför är det så ”viktigt”, kan man undra? 

Som vi tar tidigare beskrivit här på Tyngre är Phils historia den om en närmast ojämförbar genetisk potential och med det också en nästan obruten framgångssaga. Han gjorde sin debut på Olympia-scenen 2008, där han blev trea efter Dexter Jackson och Jay Cutler. Året efter blev han femma, därefter tvåa efter Jay, innan han 2011 fick överta tronen som världens bäste kroppsbyggare.

Phil tog därefter ytterligare 6 raka segrar, där flera var tajta och hajpade strider mot framförallt Kai Greene. 2018 skulle Phil ta sin åttonde raka seger, och med det tangera Lee Haneys och Ronnie Colemans rekordsviter, men Phil var inte i sitt bästa slag. Istället tvingades han se på när den urskarpa utmanaren Shawn Rhoden fick lyfta Sandow-statyetten.

Många av oss trodde nog att Phils karriär där och då var över. Att vägen tillbaka till vinnarcirkeln skulle vara för lång och arbetsam, samt att övriga affärsintressen skulle ta över hans huvudfokus.

2019 saknades också Phils namn från anmälningslistan, och även Rhoden uteblev (dock av juridiska anledningar). Brandon Curry kunde då, definitivt inte utan kontroverser, utses till ny mästare. Men hur mycket vi än gillar killar som Curry, Bonac och Hadi Choopan, så är 2019 nog att betrakta som ett mellanår för professionell kroppsbyggning.

Med det har också det mediala intresset för Olympia svalnat betänkligt. Och i det ljuset är Phil Heaths besked från igår extra välkommet. Plötsligt blev det hela intressant igen.

Vi frågade några av våra mest kända byggartyckare om deras uppfattning:

Fredrik Age, poddare och en av våra bästa byggare ever:

“Ska bli skitkul att se och kanske kan glorian komma tillbaka till titeln som urlakats de senaste åren. Om Kai dessutom signade upp skulle det bli än mer intressant. En kamp mellan dessa två skulle vara grymt kul att se. Min röst ligger dock på Phil! Det är dock inte lika spännande som Tyson vs. Jones Jr i september, om än i uppvisningsform.”

Ashkan Aghili, poddare och YT-profil:

”Jag tycker det ska bli kul att se Phil komma tillbaka. Det som gör det extra spännande är att få veta vad för paket han ska presentera. Men det är svårt att få ett grepp om hur hans fysik ser ut just nu då han inte exponerar sig på samma sätt som de andra i sociala medier. Men jag tror inte att Phil kommer att komma in halvdant, speciellt efter hans förlust till Shawn Rhoden. Phil kommer med inställningen för att plocka hem guldet! Om Phil kommer i form ser jag ingen i lineupen som har något att sätta upp mot honom, inte ens den regerande Mr Olympia Brandon Curry. Det känns som att Phils comeback kanske bidrar med lite glans igen till Mr Olympia.”

Arne Lundell, glänsande mästare:

”Jag tycker det är asbra! Har han bara lärt sig att hålla in magen så är det ingen som slår honom…”

Johny Grape, symmetrisk sultan:

”Såååå spännande! ’The Gifts’ comeback visar att 40 inte är någon ålder (det har ju Dexter Jackson iofs redan bevisat). Glädjande kommer detta att kasta ett nytt ljus på bodybuilding, vilket kommer att bidra till ett ökat intresse runt sporten. Phil Heaths förutsättningar verkar grymt bra och han lär göra ett betydligt bättre avtryck än Kevin Levrone… Definitivt en pallplatskandidat!”

Lars Berglund, urstark mysnestor:

”Alltså, har Phil fått lite mer ordning på sin midja nu efter hans operationer och kommer in runt 90% så är det nog godnatt för de andra tävlande. Tror även hans tid från scenen gjort honom gott. Detta år känns det ju förövrigt som ett litet svagare år utan att ha sett nån slutlig startlista. Så jag tror han har stora chanser att nypa sin åttonde titel.”

Jonathan Fogelberg, coach och åsiktsmaskin:

”Att Phil kommer tillbaka blir årets story inom byggning och vad som faktiskt kan göra Mr O intressant igen. Förra året var regerande Mr O avstängd att tävla och Phil avstod, och inte sedan Coleman vann efter att Dorian dragit sig ur har vi sett någon vinna O utan att besegra den regerande mästaren. Så nu får Brandon Curry bevisa huruvida han är en värdig mästare eller om fjolårets vinst var ett resultat av att han vann mot dåligt motstånd. Mitt tips: Phil vinner nr 8 utan större bekymmer under förutsättning att han har midjan under kontroll. De enda två poserna han inte är överlägsen Curry är biceps och latspread framifrån. Övriga är, i sann Coleman-anda, LIGHTS OUT”

Martin Troive Ekelund, poddare och styrelsemedlem i IFBB Sweden:

”Efter fjolåret, som var lite av ett mellanår så är det bland det bästa som skulle kunna hända. Phil är inte bara en av tidernas bästa kroppsbyggare utan även en otroligt stark karaktär som för ögon och öron till sig samt skapar spänning inför och under tävlingen. En våt dröm hade varit att i December få skåda Phil, Brandon, Rhoden, Flex och Hadi i en första callout!” 

Nu undrar vän av ordning (och en som vill absolut vill se alla de bästa) – vad säger Kai?

Mr Olympia avgörs på Planet Hollywood i Las Vegas, Nevada, den 17-20 december.