PWOs med otillåtna och troligen farliga ämnen

Det finns av allt att döma gott om produkter därute som innehåller minst sagt diskutabla ämnen. Och det är dem Gudiol vill diskutera.

Jacob Gudiol

UPPDATERAD 2014-11-13‌

Om du har läst tidigare texter av mig kring kosttillskott vet du att jag inte är något fan av så kallade cocktailprodukter. Det är kosttillskott där tillverkarna blandar i fler olika ämnen i en och samma produkt utan att de egentligen vet hur alla ämnena fungerar för sig själva, och ännu mindre hur de eventuellt kommer interagera.

En kategori av kosttillskott som just nu är populära och som tillhör kategorin cocktailprodukter är de så kallade PWO-produkterna. PWO kan stå för flera olika saker men vanligen är det pre-workout det handlar om. Syftet med produkterna är först och främst att ge dig extra energi till ditt träningspass, men det är vanligt att det också påstås en hel del annat kring produkterna.

Att jag inte gillar kategorin av produkter kallad PWO innebär inte att jag säger att alla produkterna i den kategorin är skit, inte gör någon nytta, kan skada din hälsa eller liknande, men det är enligt mig alldeles för många PWOs som faktiskt passar in på den beskrivningen. Så om du inte verkligen har koll på saker och ting riskerar du att köpa något som du nog inte hade köpt om du verkligen vetat vad det var. Notera att jag med ”koll” här inte bara menar du läst mycket på Facebook, bloggar och träningsforum. Jag menar att du verkligen känner till ämnena och vad de eventuellt skulle kunna göra i din kropp.

Äldre, numera förbjudna, PWOs
‌ Om du inte är väldigt ny inom styrketräning eller inte är totalt ointresserad av kosttillskott så känner du säkert till historien om kosttillskottet Craze‌ . Craze‌ var en väldigt populär PWO som sålde bra även här i Sverige, men för snart drygt ett år sen avslöjades det att produkten var spetsad med ett metamfetaminliknande ämne kallat N,alpha-diethylphenylethylamine‌ . Ämnet fanns då även med på WADAs lista över otillåtna medel vid tävling. SVT gjorde en ganska stor grej av det hela när de själva hade genomfört ett test, men på internetforum var det känt sedan 2012, då det började bli känt i USA.

Tillverkarna av Craze‌ förnekade att deras tillskott innehöll dessa ämnen och man påstod dessutom att alla deras partier testats av oberoende laboratorier. Några månader senare var det dock flera andra labb i andra länder som fann precis samma sak när de testade produkten och först då bestämde sig tillverkarna av Craze‌ , Driven Sports‌ , att dra tillbaka produkten.

Mannen som driver Driven Sports‌ är känd sedan tidigare för att sälja olagliga medel som kosttillskott men värst är nog när han hade spetsat en produkt med ett ämne kallat DNP, ett ämne som har lett till flertalet dödsfall.

Kapslar med DNP.
Orsaken till att jag drar upp just Craze‌ och Driven Sports‌ som exempel här är för att det jag verkligen tänkt skriva om idag.

Ett nytt liknande ämne säljs idag
‌ När Driven Sports‌ drog tillbaka Craze‌ lovade de att de skulle komma med en ny produkt på marknaden och den produkten fick man ganska snart veta skulle heta Frenzy‌ . Föga överraskande har nu också den här produkten visat sig innehålla ämnen som du troligen inte vill få i dig (1). Och om du är idrottare är det väldigt troligt att du kommer åka fast för doping om du skulle bli testad.

Ämnet i fråga heter 1,3-dimethylbutylamine‌ och förkortas DMBA‌ . På produkterna hittar du däremot inte det namnet utan istället står det med som ”4-metyl-2-pentanamin Citrate”‌ eller bara ”4-metyl-2-pentanamin”‌ . Någon produkt har också skrivit ut det som ”AMP Citrate”‌ och ”2-amino-4-methylpentane”‌ .

DMBA‌ är aldrig testat på människor under kontrollerade former utan du agerar i princip som försökskanin själv om du får i dig ämnet. Författarna till studien har endast hittat två studier från 40-talet utförda på ett okänt antal katter och hundar där man testat DMBA‌ .

Som du säkert har anat när jag skrev produkterna och inte produkten att det inte bara är Frenzy‌ som använder det här ämnet i sin formula. I artikeln jag refererade ovan har forskarna som gjort undersökningen hittat tolv olika produkter med det här ämnet i sig. Studien är utförd i USA så jag har ingen aning om hur det ser ut här i Sverige. När jag sökt runt har det i alla fall varit flera kosttillskott som haft med ämnet i innehållsförteckningen.

Tyvärr är det inte så enkelt som att du bara ska undvika ingrediensen på förpackningen för trots att själva ämnet är väldigt nytt i kosttillskott har man i Holland redan funnit ett kosttillskott som innehöll ämnet utan att det stod angivet på förpackningen. Den här produkten upptäckte man istället efter att flera personer hade hört av sig till deras anti-dopingorganisation efter att de upplevt bieffekter av produkten och blivit oroliga.

Produkterna som man fann ämnet i marknadsfördes som prestationshöjare, viktnedgångspreparat och ”brain enhancer”. Att prestationshöjare och viktnedgångspreparat (dvs fettförbrännare) innehåller det här ämnet är ingen högoddsare. Det är helt enkelt en kategori av kosttillskott där du hittar många produkter med innehåll som du gott klarar dig utan.

Summering
‌ Så länge som inte reglerna för kosttillskott förändras kommer det sannolikt att fortsätta att finnas den här typen av produkter på marknaden. När det blev offentligt känt att Craze‌ innehöll N,alpha-diethylphenylethylamine‌ var det en betydande mängd människor som istället för att dra sig från att använda produkten köpte flera burkar av den. Detsamma hände vid en liknande händelse där produkten jack3d‌ 2012 visade sig innehålla ett ämne med namnet DMAA‌ som är väldigt likt DMBA‌ i sin verkan.

För dessa är säkert också det här inlägget totalt meningslöst eller så blir de rent av arga att det uppmärksammas att deras lagligt köpta kosttillskott faktiskt innehåller ämnen som troligen kommer bli olagligt väldigt snart.

För väldigt många andra är däremot förekomsten av den här typen av produkter ett problem. De använder kosttillskott men de vill samtidigt vara säkra på att de inte ska få några ämnen som kan ge allvarliga biverkningar eller få dem att öka fast i en dopingkontroll. Om du är en av dessa så vet du ytterligare ett ämne som du ska undvika i innehållsförteckningarna. Det är som jag påpekat här ovanför inte ens säkert nog utan du bör verkligen undvika alla cocktailprodukter så som de flesta PWO och fettförbrännare.


Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/Tyngre-Tr%C3%A4ningssnack/Forma-Kroppen-2)


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Avsnittet om omega-3 och omega-3 index

Avsnitt 415 av Tyngre Träningssnack handlar om omega-3 och mer specifikt fettsyrorna EPA och DHA. En uppföljning på artikeln med andra ord.

25 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Frågor kring konditionsträning

Efter ett längre intro där Jacob och Wille hyllar det bättre vädret och fysträningen hos damlandslaget i handboll så blir det lyssnarfrågor.

19 apr. 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023