Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ. Här är tips på hur du får sommarens grillmiddagar både näringsrika, goda och mättande.

Grönsaker och frukt på grillen

Grönsakerna kan vara lätt att glömma bort. Samtidigt finns det mängder med grönsaker som är riktigt goda att grilla. Förslagsvis kan du göra grönsaksspett eller kanske grilla spetskål. Ett annat tips är paprika, purjolök eller förkokt majskolv. Tänk färg på tallriken och mixa grönt i olika färger för att få i dig ordentligt med antioxidanter. 

Till efterrätt är det dessutom gott att grilla frukt, värmen tar nämligen fram det söta i frukten och gör dem ännu saftigare. Ananas är supergott att grilla och passar fint med färska jordgubbar och citronkvarg. Perfekt till efterrätt!

Kött/fågel och fisk på grillen

Kyckling, fisk och skaldjur är livsmedel som är gott, passar fint på grillen och är sunda alternativ till grillmiddagen. Eller varför inte variera med vegetariska alternativ såsom portabellosvamp eller bönburgare.  

När det kommer till rött kött finns det en rekommendation om att äta max 500 gram rött kött och chark per vecka då det minskar risken för tjock och ändtarmscancer. Det innebär inte att du behöver utesluta det helt utan snarare se över mängden kött du konsumerar totalt över en vecka. Kött har ett högt näringsinnehåll och är rikt på både protein, järn och andra näringsämnen så i lagom mängd är kött ett bra alternativ på grillen. Ett tips är att välja det magra alternativet framför det feta för att hålla nere på mängden mättat fett. Du kan läsa mer och fett och fettkvalitet här. Fett och fettkvalitet — Tyngre

Korv på grillen

Vad gäller rekommendationen om max 500 gram rött kött och chark per vecka ingår korv i gruppen chark. Rekommendationen är vidare att framförallt hålla nere på charkprodukterna. Det beror på att chark ökar cancerrisken mer än motsvarande mängd rött kött. Chark innehåller dessutom ofta mycket salt och mättat fett. Sedan handlar det givetvis även i detta fall om vilka mängder och hur ofta du äter korv. Ett tips är att kika efter nyckelhålet för att hitta korv med mindre fett och mindre salt eller att kika på förpackningen och dess innehåll. 

Tillbehör till grillen

Vad ska man nu välja för tillbehör till det grillade? Det finns massvis med näringsrika och mättande livsmedel såsom färskpotatis, rotfrukter, hemmagjord potatissallad eller varför inte en quinoasallad? Se gärna till att få in grönsaker även bland tillbehören. Sedan vill de flesta även gärna ha sås till maten. För dig som vill hålla ner energiintaget är ett tips att byta ut den klassiska bearnaisesåsen mot ett magrare alternativ baserad på exempelvis grekisk yoghurt eller en tomatbasera sås. Ett par bra val är exempelvis salsa eller tzatziki.

Sammanfattningsvis

Fokusera på att lägga mycket grönsaker på din grilltallrik. Grilla gärna kyckling, fisk och vegetariskt och välj dina tillfällen för att grilla rött kött och korv. Näringsrika och mättande tillbehör till grillen kan vara färskpotatis, rotfrukter, hemmagjord potatissallad eller en quinoasallad och servera gärna med någon yoghurt eller tomatbaserad sås.


Photo by Jonas Allert & Evan Wise on Unsplash