Statisk stretching värdelöst och onödigt?

Allt är inte alltid som det framställs. Speciellt inte då det kan svänga fort i hockey.

Jacob Gudiol

De senaste åren har det skrivits en hel del kring stretching och överlag har det inte varit positivt. Från att ha varit någonting som de allra flesta utfört ofta har det mer och mer fått en undanskymd plats i träningsvärlden, och det är faktiskt inte ovanligt idag att jag stöter på påståenden som mer eller mindre säger att stretching är meningslöst.

Att det skulle vara bevisat att stretching är meningslöst är dock bara ett exempel på att det inom fitnessvärlden allt för ofta är så att pendeln svingar över allt från ett håll till ett annat. Det finns väldigt lite forskning som pekat på att stretching skulle vara meningslöst och inte ha några positiva effekter. Det som har hänt är istället att det har publicerats en hel del forskning som visat att stretching inte är så super som vissa kanske trodde förr.

Att stretching i sig inte är så super som det kanske ansågs tidigare är egentligen inte särskilt konstigt om du tänker på att stretching i princip påstods kunna göra allting förr i tiden. Du blev rörligare, minskade skaderisken, snabbade på återhämtningen, kunde behandla smärta, få muskler att läka snabbare/bättre, öka blodgenomströmningen, minska träningsvärk med mera.

Det som har skett är egentligen att bilden av stretching har nyanserats. Jag har skrivit om effekterna av mer statiska former av stretching flera gånger tidigare och tänker inte skriva om allting här. I korthet kan den forskningen idag summeras med att stretching inte minskar träningsvärk och utför du det innan du ska utföra någon explosivt så kan det ha negativa effekter på din prestation. Det finns inte heller idag något stöd för att stretching för sig själv förebygger skador. Här hittar du mer läsning kring det, SvD – Stretching kan försämra prestationen, Träningslära - Kan muskler bli längre av stretching? och Träningslära – vad fungerar för att förebygga idrottsskador.

Gemensamt för alla de här texterna är att jag nästan uteslutande har skrivit om effekter som händer för stunden och hur stretching påverkar dig de närmsta timmarna eller som mest några enstaka dagar. Det är givetvis intressanta och högst relevanta resultat ändå och det ger nyttig information om när det inte är en bra idé att utföra mer statisk stretching, men det är egentligen inte det som är det viktigaste. Det som är viktigast är ju faktiskt hur stretching påverkar ens träningsresultat på lång sikt. Kommer du till exempel även att få sämre explosivitet på lång sikt?

Vilka effekter blir det på lång sikt?

När det gäller effekterna av stretching på mer lång sikt så finns det idag ganska snålt med studier. De som finns tycker jag främst pekar mot att effekten kan bli positiv om den extra rörlighet som du får förbättrar ditt tekniska utförande. Här följer några exempel på studier som jag känner till sedan tidigare med positiv effekt av stretching.

  • Ökad rörlighet hos styrkelyftare efter 8 veckors rörlighetsträning förbättrade deras förmåga att använda sig av den så kallade stretch shortening cykeln i bänkpress (1)
  • Statisk stretching och PNF-stretching i fem veckor förbättrade löptekniken hos rugbyspelare (2)
  • Åtta veckor med contract-relax stretching gav ökad rörlighet och förbättring i vissa styrkemått hos simmare, fotbollsspelare och löpare på amatörnivå (3)
  • PNF-stretching i åtta veckor gav ökad rörlighet och hårdare skott hos unga fotbollsspelare (4)

Och här är ett par studier med neutral effekt från stretching

  • Ingen effekt av statisk stretching på löpekonomin hos erfarna distanslöpare (5)
  • Ingen effekt av statisk stretching på löpekonomin hos tränade studenter vana vid att springa på löpband (6)

Det här är alltså inte resultatet av någon grundlig eftersökning från min sida utan det är sex studier jag känt till sedan tidigare som jag tycker belyser exemplet med att mer klassiskt stretching inte är bevisat dåligt. Vissa av studierna ger också en antydan om att ökad rörlighet kan förbättra tekniken som i sin tur förbättrar prestationen.

Även en översiktsartikel publicerad 2004 kom fram till att långvarig stretching antingen är neutralt eller positivt för prestationen (8). Det finns även en översiktsartikel publicerad 2014 som inkluderade studier från 2006 och fram som kom fram till samma slutsats, på lång sikt verkar det inte finnas några negativa effekter från stretching (7).

Det är inte direkt några superatleter som har varit försökspersoner i de studierna jag tittat på här ovanför och i studierna med positiva resultat har man inte jämfört med någonting annat likt kanske dynamisk rörlighetsträning eller styrketräning i full ROM (ROM=range of motion, fullt rörelseutslag). Så studierna visar inte på något sätt att statisk stretching är nödvändigt. De visar däremot väldigt tydligt att det inte finns några belägg för att mer statiska former av stretching alltid är dåligt eller negativt för prestationen.

Se upp så du inte följer med pöbeln när pendeln svänger

När det gäller stretching har det från början funnits väldigt många grundlösa påståenden eller antaganden kring dess effekter samtidigt som det för kanske 30 år sedan i princip inte fanns någon forskning alls. På senare år har det kommit mer forskning på stretching där en stor majoritet av studierna har undersökt två olika frågeställningar.

  • Vilken effekt har olika former av stretching precis innan du ska prestera?
  • Blir muskler verkligen längre av stretching?

Svaret på de här två frågorna är för närvarande att ditt resultat troligen blir aningen sämre och att vi ännu inte är helt säkra vid hård långvarig stretching vad som händer men kortare stretching några gånger i veckan har ingen effekt på musklernas längd (det ökar dock rörligheten ändå).

Det är det här två frågorna som vi egentligen har börjat få bra svar på. Alla andra frågor finns det fortfarande ganska dåligt med data om. Trots det har alltså pendeln svängt fullständigt och från att vara något som alla ska utföra är det idag en del som fnyser åt folk som stretchar och säger att de bara skadar sig själva. Bli inte en av dessa människor.

Summering

Huvudbudskapet med den här artikeln har egentligen ingenting med stretching i sig att göra utan det viktigaste jag vill få fram är att det är viktigt att du tänker på att du verkligen ställer dig kritisk till ny information och hur mycket den nya informationen verkligen säger.

I den här artikeln tog jag stretching som exempel men det här är återkommande inom väldigt mycket, och fitnessvärlden älskar det eftersom de som säljer saker då kan börja sälja någonting helt nytt. Utrustningen som var det enda du behövde för 10 år sedan är idag totalt värdelöst och kan inte göra någonting typ ;)

Så är det givetvis inte, om det verkligen fungerade för 10 år sen så fungerar det precis lika bra idag.

° ° ° 

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023