Under det senaste året har Tyngre‌ blivit betydligt tyngre. Genom ökad bevakning samt två rekryteringar till Team Tyngre i Storlek XXXL har vi omfamnat den brutala men oemotståndliga sporten allt mer. På Tyngre Classic IV fick vi för första gången förgylla eventet med en Strongmantävling. Då stred de tappra om en plats i Giants Live‌ och Väsbys favorit Johan Liljeblad kammade hem segern den gången.

I år hade vi den stora äran att få hålla det första av fyra kval till SM i Strongman‌ . Som arrangörer med ansvar för planering, upplägg och utrustning stod Sweden Barbell Club. Det fantastiska strongmangymmet i Stockholms innerstad som med aldrig sinande entusiasm jobbar för att Strongman ska få det erkännande som kraftsport det förtjänar. Tidsoptimister är de också. Tre timmar. Sex grenar. Tjugofyra starke män till start. Ett tidsupplägg som skulle kräva millimeterprecision. Skulle det ens vara möjligt? Ingen tid att spilla, bäst att sätta igång.

Event 1 – Farmers Walk

140 kg per hand.

Den första av två utslagsgrenar är en riktig klassiker. Farmers Walk är nog den gren inom Strongman som flest andra träningsformer adopterat. Funktionell i ordets rätta bemärkelse. Farmers på tävling är dock inte någon mysig promenad med ICA-kassar. Vikten i varje hand är för dagen satt till 140 kilo‌ och när visselpipan blåser gäller det att helt enkelt pinna på så långt som möjligt, fram och tillbaka på den 30 meter långa sträckan, tills man tappar greppet. Vi som är bekanta med Farmers vet att övningen i sig är ett man- och kvinnodomsprov till tusen som så mycket annat i Strongman. Uthållighet premieras. Att tåla smärta över tid och att ha psyket att fortsätta dubbelt så långt när första smärtan kommer ger utdelning. Det riktigt grisiga med Farmers infaller dock när man förväntas svänga och byta håll med väskorna, vilket idag är oundvikligt.

Starka insatser på 59,53 och 59,69 meter görs av Erik Hellman‌ , som kniper tredjeplatsen, respektiveFredrik Johansson‌ som tar hem silver i grenen men ingen klår Team Tyngres‌ rekryt Johnny Hansson‌ som dunkar på med 65,91 meter. Bara för att få ett grepp (pun intended) om hur sjukt det är ska jag, så fort jag får tillfälle ta en liten farmerspromenad med svängar och se hur långt jag kommer på motsvarande vikt (ungefär dubbel kroppsvikt) innan jag avlider.

Event 2 – Pressmedley

60 mm stång: 120 kg, Olympisk stång: 130 kg, Cirkushantel, 60 mm: 75 kg & Stock: 150 kg [(1)] Maxtid: 60 sek.

Pressar är sådan grej som man antingen är bra på eller så är man inte det. Maxstyrka lönar sig. Det handlar mycket mindre om psyke och mycket mer om att kunna ta i maximalt när det gäller. Om Farmers är ett marathon är pressmedley sprint. Utslagsgrenarna kräver att atleterna visar en bredd i sina färdigheter, "‌ som Crossfit fast för de starka"‌  som den eminenta speakern Daniel "Rubbe" Rubin‌  uttryckte det.

*

Ola Nilsson‌ blir förste man att klara alla fyra objekt på 55,25 sekunder och därefter är det faktiskt bara två andra som lyckas med den bedriften. Storfavoriten Martin Forsmark‌ på 48 sekunder blankt, samt Johan Liljeblad‌* som vinner denna gren på overkligt kvicka 32,02 sekunder. Det man kan säga om grensegraren är att han är mångsidig som bara den, både maxstark och uthållig, vilket visar sig ge en guldstjärna på Strongmanhimlen.

Efter gren 1 och 2 sker en cut och endast de tio bästa går vidare till resterande tävling.

Event 3 – Marklyftsstege

280 kg – 300 kg – 320 kg – 340 kg. Max 60 sekunder.

I den här köttiga utmaningen är man nog tacksam om man har kvar lite grepp efter första grenen. Är så inte fallet, lugn det här är Strongman, remmar, dräkt och att gunga upp stången är fullt tillåtet. Vissa kommer rynka på ögonbrynen åt detta, särskilt att "hingea"‌ upp vikten men som Rubbe‌ så vackert påpekar "‌ Teknik är liksom ingen ersättning för utebliven styrka"‌ . Citatet sammanfattar Strongmansportens filosofi på ett mycket träffande sätt och med de orden drar de tio starkaste gubbarna i Solnahallen igång.

Reglerna må vara liberala men det inte är tillåtet är att släppa stången efter lyftet, den ska sättas ner på ett städat sätt vilket leder till att ett flertal, bland annat vår egen Handsome Hansson,‌ får göra en tvåa på 280 kg innan han får gå vidare. Varje rep sliter naturligtvis, så att vara fokuserad och konsekvent lönar sig. En teknik vi ser flera gånger är att använda remmar till första lyftet för att spara greppet till 300, 320 och de åtråvärda 340.

*

Andreas Ståhlberg‌ är namnet på grensegraren och han är helt makalös, lyfter alla stänger på en tid av 24,02 sekunder. Tvåa blir Konstapel Forsmark‌ som tar alla fyra stänger på en tid av 51,95 sekunder och på tredje plats finner vi Torbjörn Persson‌ på 53,66 sekunder. Återigen är det endast de tre i topp som klarar samtliga lyft på utsatt tid. Johnny Hansson‌* hade solklart klarat lyftet på 340 kilo här men väljer bort det av taktiska skäl då han redan ligger så pass bra till att han har råd att spara på kroppen. Klokt val. För det kommer mera.  

Event 4 – Yoke

400 kg, 30 meter på tid.

Dags för lite bålträning då. För den som inte är bekant med oket så är det som att racka av en väldigt mycket tyngre stång än du skulle kunna knäböja och sedan gå iväg med den. Här gäller det att vara solid, kompakt och inte vingla iväg åt något håll. Lättare sagt än gjort med 400 kilo på ryggen men a Strongmans gotta do what a Strongmans gotta do.

6 av 10 klarar hela sträckan och av dessa tappra finner vi på tredje plats Johnny Hansson‌ igen på 27,96 sekunder. Tvåa blir Martin Forsmark‌ som tog den stabilaste promenad jag någonsin sett på 24,45 sekunder. Såg så gott som oberörd ut. Trots stilpoäng för lugn approach vinner ändå Strongmanelitens egen sprinter Johan Lijleblad‌  [(2)] på 23,84 sekunder och hans ständigt närvarande hejaklack i lila tröjor jublar så att det överröstar allt annat. Det är så välförtjänt och inspirerande att se en "liten"‌ Strongman dominera. Det handlar om att vara starkast, inte störst, Johan är verkligen ett skolboksexempel på det.  

Event 5 – Medley

Säck med hemlig vikt (ca 120 kg) bäres 15m och lastas på släde som dras 15m i mål.

En lite oväntad och annorlunda gren står näst sist på dagens agenda. När jag såg det här eventet komma ut innan tävlingen på maxstyrka.se log för mig själv och tänkte att det här är ett bevis på att Strongman ännu inte är helt strömlinjeformat. Vi kan än så länge få överraskas av grenarna ibland. Denna utmaning som innehåller både loading och släde utmanar konditionen ganska hårt och här får vi se en mängd olika sätt att använda sin egen tyngdkraft för att dra släden i mål. Martin Forsmark‌ drar hem tredjeplatsen på snabba 31,82 sekunder. Andreas Ståhlberg‌ matar in släden i mål på 27,75 sekunder men här briljerar den alltid råstarke Johnny Hansson‌ med en hårsmån och kastar sig in i mål på 27,20 sekunder.

Event 6 – Atlasstenar

Plattform: 130 cm. Vikt: 120, 140, 160, 180 och 200 kg. Maxtid: 60 sek.

Om förra grenen var lite flummig, så är denna konkret, rock solid bokstavligt talat. Strongman‌ utan Atlasstenar‌ är som Alex Danielsson‌ utan Andreas Guiance‌ . Det händer inte. Finalen stundar och tejp plus klister placeras strategiskt på de tio krigarnas armar och övriga kropp. Ammoniak sniffas och örfilar delas ut backstage. Dags att tagga till, snabbaste man att hiva upp flest stenar vinner.

Här är det ren råstyrka som gäller. 200-kilos stenen går liksom inte att önska upp. Nu finns ingen tid för att akta ryggen, det lönar sig att sakna spärrar. Nej det är inte hälsosamt men elitidrott är sällan det.

Nu är det på riktigt och den som kniper tredjeplatsen är Johnny Hansson‌ som hivar upp 120, 140, 160 och 180 kg på brutalt snabba 19,46 sekunder. Först att klara alla fem stenar på 34,63 ärAndreas Ståhlberg‌ som kniper andraplatsen. Här snackar vi prestation i världsklass.

Med det sagt kan det bara finnas en kung på tronen och han sätter sig där efter att ha brutit upp samtliga stenar på 32,91 sekunder. Martin Forsmark‌ gör det igen! Låt er inte luras av den lugna auran, Forsmark är en maskin från topp till tå. Hatten av.

Otroligt nog har vi alltså ett resultat klockan 13:00, tre timmar efter start som angivet. För denna enorma prestation tackar vi arrangörerna Sweden Barbell Club och Tyngre Crew vars logistiska förmåga vida överträffade vad som egentligen borde vara fysiskt möjligt.

Topp tre:

  1. Martin Forsmark

  2. Johnny Hansson

  3. Johan Liljeblad

Min amatörmässiga analys är att den som är bäst på flest grenar kommer att ta sig längst och min ännu mer amatörmässiga känsla är gåshud. Helt otroliga prestationer av alla tävlande hela vägen.

Kampen går nu vidare. Kvalen för SSM har i år fått ett nytt upplägg som gör att ingen är helt säkrad efter bara ett kval. Skälet till det är att de bästa ska komma till flera kval vilket ligger i linje med den ursprungliga idén om Strongman som publiksport. Vissa tycker det är bra, andra rynkar på näsan. Som åskådare är jag tacksam för detta då jag mer än gärna ser dessa fantastiska idrottsmän utkämpa fler bataljer under våren. Ingen annan sport får mig att sitta med andan i halsen, applådera, skrika och gå upp i det som Strongman. Till er som missade denna kvaltävling, får ni chansen att se ett av de kommande kvalen eller själva SM – ta den! Om någonting får en att vilja träna hårt och bli stark på riktigt så är det den här spektakulära och mäktiga sporten.

Tack för denna gång, på återseende i Sjöbo, boys!

Du hittar fler bilder från tävlingen här.


Fullständiga resultat‌

Hela gänget efter cut.

Och de 10 som fick genomföra samtliga event.

 —

[

](https://www.swedenbarbellclub.org/)