Syrebrist och muskelökningar

En av de faktorer som skapar tillväxt i våra muskler är det man kallar metabol stress eller syrebrist. Vad händer om man sätter den aspekten i ett lite större sammanhang? Jacob Gudiol kikar på en ny studie i ämnet.

Jacob Gudiol

Jag har skrivit flera gånger om vilka faktorer det är som är viktigast när det gäller att få muskler att växa: spänning i muskelfibrerna, skada på muskelfibrerna och metabol stress/syrebrist. De här tre faktorerna har jag summerat kort i artikeln ”Vad får dina muskler att växa?” och tillsammans kan de förklara varför du kan öka i muskelmassa med lätta vikter bara du kör till failure, varför vikter omkring 10 RM sannolikt är det som ger bäst resultat överlag när det gäller muskelmassa, varför riktigt tunga vikter omkring 3-5 RM också de kan få dina muskler att växa trots att du inte kör helt till failure med mera.

Det finns inget bestämt svar på hur mycket du måste stimulera de tre olika delarna och av allt att döma verkar det faktiskt som att du kan kompensera för att du stimulerar en del dåligt med att öka stimuleringen från en annan del. Till exempel kommer träning med lätta vikter till failure sannolikt inte att ge så hög spänning eller skada i dina muskelfiber men du får en stor metabol stress. Om du istället utför åttor med en 10 RM vikt så kommer du inte att maximera den metabola stressen men istället kommer du att öka på spänningen och få fler små skador på muskelfiberna.

Det är helt enkelt många vägar som leder till Rom när det gäller att öka i muskelmassa, där det mesta fungerar så länge som du verkligen tar i, antingen i formen av att du lyfter tyngre vikter eller att du biter ihop och kör till failure. Vad som är den mest effektiva vägen och som tar dig ”till Rom” snabbast är en fråga som inte är helt besvarad och troligen kommer den inte att bli det på många år. Personligen tror jag mest på att träna med vikter omkring 6-12 RM, undvika failure de flesta träningspassen, utföra kanske 30-40 repetitioner per träningspass och sedan försöka träna varje muskel ofta istället för bara en gång i veckan som vissa gör.

Hur som helst så tänkte jag idag bara lyfta fram en studie som på ett lite annorlunda, men coolt, sätt visar att metabol stress och syrebrist i muskeln är viktigt för att öka i muskelmassa (1).

Styrketräning med mindre tillgång till syre i luften

I den här studien har man använt sig av ett lite annorlunda sätt för att uppnå syrebrist i muskeln som tränas. Jag har skrivit flera gånger tidigare om ocklusionsträning här på Tyngre, vilket innebär att man med hjälp av en tryckmanschett eller liknande minskar blodflödet till den muskel som tränas. I praktiken gör det så att din kropp blir sämre på att tillföra syre till muskeln du tränar och på så sätt kommer du snabbare till failure även när du tränar med en lätt vikt.

Istället för att strypa tillförseln till en arm eller ett ben som vid ocklusionsträning har man i den här studien istället låtit deltagarna träna i ett rum med mindre syre. Deltagarna har alltså inte fått i sig lika mycket syre vid varje andetag vilket då i sin tur ökar syrebristen i muskeln, men till skillnad från vid ocklusionsträning så kommer inte kroppens förmåga att transportera bort slaggprodukter från muskeln att påverkas. Så syrebrist i luften innebär en mer specifik påverkan av syretillförseln till muskeln medan sämre blodtillförsel vid ocklusionsträning innebär både sämre syretillförsel och sämre borttransport av slaggprodukter.

Upplägget på studien var ganska enkel. Totalt 25 studenter delades in i tre olika grupper som alla utförde samma träning, fast två av grupperna utförde träningen med en lägre tillgång till syre där de två skiljde sig åt i hur stor begränsningen i syre var. De var alla fysiskt aktiva men de hade inte styrketränat något regelbundet det senaste året innan studien började.

Träningen bestod utav uteslutande knäböj där deltagarna fick utföra fem set med tio repetitioner två gånger i veckan på en vikt motsvarande 70 procent av 1RM. Om deltagarna inte orkade någon repetition så fick de assistans med de sista repetitionerna enligt metoddelen, det här innebär alltså att vissa av deltagarna kan ha tränat förbi failure.

Personligen har jag lite svårt för studier där man utför så här många set med nybörjare eftersom det idag finns väldigt övertygande evidens för att träningseffekten inte ökar särskilt mycket efter kanske 3-5 set för personer som inte styrketränat särskilt länge och om du då låter alla utföra 5x10 kan det mycket väl bli så att alla får ”full träningseffekt” även om en metod egentligen hade varit mer effektiv om du endast låtit personerna utföra kanske 2-3 set. Dessutom har man då låtit vissa deltagare träna förbi failure. Men hur som helst så var det nu den träningen som de utförde i den här studien så då får vi leva med det J

Själva träningen pågick i fem veckor och före och efter testade man deltagarnas maxstyrka i knäböj, benpress och benspark. Benpress och bensparken inkluderades eftersom de utfördes i en maskiner där forskarna kunde göra mätningar av deltagarnas maximala isometriska kraft, effektutveckling, RFD och liknande vilket också det kan vara intressant utöver ökningar i 1RM i knäböj. Utöver styrketesterna så mätte man även deltagarnas muskelmassa och fettprocent med hjälp av DEXA.

Studiens resultat – ingen större skillnad mellan grupperna

När forskarna redovisar resultatet från den här studien så gör de det på ett sätt som får det att låta som att det fanns en klar fördel med att träna i ett rum med lägre syrekoncentration. Personligen tycker jag dock att resultaten inte är så imponerande även om jag håller med i att grupperna som tränade med sämre tillgång på syre verkar ha fått aningen bättre resultat. Det var däremot inte så många resultat som var signifikanta mellan grupperna utan endast styrka i isometrisk benpress och ökningar i muskelstyrka skiljde sig rent statistiskt bland de testresultat som jag tycker är intressanta.

Det går dock med lite välvilja att säga att där möjligen finns en trend mot att de två grupperna som tränade under någon form av syrebrist fick bättre resultat än den andra gruppen även i fler tester. Här under har du några av resultaten vilket visar på det. Observera dock att de absoluta värdena skiljer sig väldigt lite. I knäböj var till exempel skillnaderna i ökningar endast 1-4 kilo mellan grupperna.

Som du kan se här ovanför fanns det även en möjlig skillnad i hur mycket deltagarna minskade i fettprocent. Där fanns dock en ganska betydande skillnad i fettprocent mellan grupperna från början där deltagarna som hamnade i gruppen som tränade med normal syremängd hade lägre kroppsfett från början.

Summering

Jag tycker personligen att resultatet från den här studien är lite svårtolkat. Visst verkar det som att syrebristen i sig har gett en liten ökad träningseffekt och det i sig hade ju varit ett resultat som stämmer bra med det man vet sedan tidigare. Samtidigt så tycker jag att det är en del tveksamma samband, få resultat som verkligen blev signifikanta och jag kan inte heller komma på någon bra förklaring till varför det skulle bli en trend mot bättre resultat med mindre syrebrist än mer?

Det finns ett par studier sen tidigare som också har undersökt effekten av träning med lägre tillgång till studie och även i dessa studier är resultaten blandade med vissa som pekar på positiva effekter och vissa som inte finner någon skillnad.

Kort och gott får den här artikeln avslutas med att syrebrist fortfarande verkar spela in men att mer forskning krävs innan man mer vet när, hur och varför.

° ° ° 

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Kallvattenbad och träningsvärk – hur man använder det

Kallvattenbad för att försöka påverka återhämtningen vid träning har varit en grej ganska länge nu. Jacob Gudiol reder här ut vad den senaste forskningen säger.

Jacob Gudiol

12 jan. 2023

Du kan bli lurad till att inte längre tåla saker

Så kan vi påverkas att tro att vi hux flux inte tål vissa saker längre. Bara för att någon vill sälja nåt som "ordnar" till det igen.

Jacob Gudiol

21 nov. 2022

Smör eller margarin – vad är det bästa valet?

Påhejad av följarskaran försöker här Jacob Gudiol sortera i detta komplexa och ofta kontroversiella ämne. Slutsatsen? Smör verkar aldrig bättre.

Jacob Gudiol

1 nov. 2022