Förr i världen var det på mode att slänga sig med uttryck så som ”tärningen är kastad”. Helst gjorde man det på latin, mest därför att det var ett språk som många talade, men också med all säkerhet därför att det lät tungt. Jämför gärna att säga ”tärningen är kastad” med det mer potent klingande Alea iacta est. Det blir liksom tuffare så. På ungefär samma historiska tid var det utöver hippt att kunna snacka latin, även inne att lappa till folk med sin handske. På så vis utmanade man dessa på duell, om man ansåg sin heder blivit kränkt. Tur är väl att detta beteende inte fått leva kvar till våra dagar, för då skulle man nog ständigt höra ljudet av handskar som klatschande träffade kinder både till höger och vänster, nu när alla tycks bli kränkta för allt.

På tal om just kränkt. Tydligen kan man bli just det för något så litet som att en annan individ bestämmer sig för att kasta av sig sin tröja. Eller för den delen för vad samma någon tränar i. Ledordet verkar vara inte för mycket, men inte heller för litet. Små shorts på kvinnor eller bar överkropp på män verkar således avrådas, vänligen men bestämt. När jag läser om dessa åsikter kan jag inte annat än att ta mig lite för pannan. Delvis därför att vi verkar ha kommit till en punkt i vår historia där vi har alldeles för mycket tid över till att bry oss om saker som är rejält oväsentliga, men också för att det verkar finnas dem som tycker det finns en problematik i att alla inte kastar tröjan. Ni får ursäkta en gammal man, men kan vi inte bara bestämma oss vilket ben vi ska stå på?

Rätten till den egna kroppen är det helt fundamentala i denna fråga. Din kropp är just det, din egen. Hur du väljer att bedriva din träning, om det så är så gott som naken eller iklädd ett kit värdigt nog att utstå arktiskt klimat, det är ju helt din ensak. Eller? Har jag missuppfattat något på denna punkt? Jag kan inte för mitt liv förstå hur det kan störa någon annan vad jag har på mig när jag tränar? Och, hur kan det någonsin vara dåligt att någon slänger av sig en tröja? Hur kan det kränka någon annan? Problemet som uppstått är att vi bryr oss för mycket om vad alla andra tar sig för? Nej, det finns inget bekymmer i att någon tar av sig tröjan medan en annan behåller den på. Vi är alla individer. Vissa gillar att träna när de ser ut som He-Man eller Wonder Woman. Andra vill ha mer kläder. Och just i detta finns ingen problematik. Det behöver inte vara lika för alla, av den enkla anledningen att vi alla är ju olika.

Kan vi inte bara enkelt och fredligt enas om att alla får se ut hur tusan de vill när de tränar? Och att det kan få vara bra så? Nej, alla måste inte kasta tröjan som om det vore någon sorts statusindikator för hur samhället mår, men alla som vill kasta den ska få göra det. Och alla de som stör sig på det, som vill klanka ned på kanske framförallt crossfit (för det är där flest tröjor slängs), ni kanske skulle ta er en funderare varför det här beteendet stör er så mycket?

Om någon kom in i min trädgård och slängde tröjan åt fanders och glatt började göra burpees på min gräsmatta, ja då skulle jag förmodligen bli en aning brydd. Måhända även lätt upprörd. Men, aldrig att jag skulle bli det någon annanstans och särskilt inte i en träningslokal. Jag struntar i om det är minusgrader ute, minusgrader i lokalen eller om det så finns myggsvärmar inomhus som specialiserat sig på att äta upp folk utan just tröja. Varför? Helt enkelt därför att jag tycker att folk ska få göra som de vill med sin egen kropp. Tycker man inte det, och har tid att störa sig på detta, ja då är det kanske dags att hitta ett avlägset gym i innersta Lappland, där du får vara ifred.

När man är ung, tonåring, ingår det i utvecklingen att för ett tag tro att allt handlar om en själv. Läraren som ger dåliga betyg gör det för att just denne hatar just dig. Alla på stan tittar på just dig för att ditt hår för dagen ligger en aning snett. Ni kanske minns hur det var? Det verkar för mig som om vissa vuxna individer fastnat i detta stadium av osäkerhet. Att allting handlar om dem och att vad alla andra gör på något vis är kopplat till dem själva. Men nej, tro det eller ej, att någon annan slänger av sig tröjan betyder inte att denne någon vill kränka dig. Visa hur mycket större muskler de har, eller vilket fantastiskt 12-pack som göms där. Mest troligt är helt enkelt att de gör det därför att det är så de vill träna. Och måhända finns det en klick människor som tar av sig kläder för att visa upp sig. Men, än sen då? Spelar det egentligen någon roll? Så länge du är säker i dig själv ska du väl kunna träna bredvid någon vare sig de är nakna som Gud skapte dem eller om de så är iförda Bananer-i-pyjamas-dräkt?

Så. Tärningen är kastad, helt enkelt. Låt folk träna i precis vad de själva känner sig bekväma med. Och, har du problem med det, så är det just det som är källan till problemet. Du själv. Ingen annan.

Mer rörelseglädje till folket!