Tacka tusan för Crossfit!

Trots vissa hinder på vägen har krönikören utvecklat en sorts kärleksrelation med fenomenet crossfit. Kanske något även för dig?

Sebastian Avindell

Crossfit är vad som skulle kunna liknas vid träningsvärldens LCHF. Ingen lämnas oberörd, alla har en åsikt. Därför delas lägret ofta upp i de som älskar att slänga med viktstänger och hoppa hopprep (ibland samtidigt), och de som avskyr det. Som inte ens kan se ordet utan att frustande härja om havererade rotatorcuffar och marklyft med bananrygg. Den här texten är till Er. Ni måste givetvis inte börja göra en miljon burpees om dagen och skaffa ett VIP-medlemskap i närmsta box. Men, vi kan alla med fördel lära oss lite mer om fördelarna med detta självspäkeri. Nackdelarna lämnar jag denna gång därhän.

Så, erkänn nu, även ni som hatar crossfit. Måhända har ni läst Gudiols artikel om crossfit för ungdomar här på Tyngre, eller så har Leffe på jobbet börjat med det och gått ner tio kilo på ett halvår. Dessutom har han fräsiga skor och tights när han tränar. Nyfikenheten hos er är väckt, men ni vill inte riktigt erkänna det. Som när sommarkavajen inte längre passar och man skyller det på att tyget måste krympt av luftfuktigheten i garderoben. Och hur kan jag veta det, spottar ni ur er? Enkelt. Jag var själv likadan förut. Jag spanade också på Leffes tuffa tights på jobbet. Allt medan jag benhårt och envist upprepade för mig själv att crossfit var farligt och tokigt. Jag hade minsann också sett bananryggarna på vissa crossfitmotionärer.

Men, böjda ryggar till trots, det går inte att förneka att crossfit på mycket kort tid gjort underverk för styrketräning i allmänhet, och olympiska lyft i synnerhet. Spola tillbaka tiden två sekel, hur många "vardagsmotionärer" stod då och drog marklyft? Knäböj fanns det säkert någon strongman-aspirant som utförde, men stöt och ryck? Glöm det! Även om själva tanken på att utföra så många olympiska lyft på tid som möjligt måhända är diskutabel, så går det inte att förneka att fenomenet crossfit har fört in lyftandet i var hens rum. Och ju mer tekniken slipas, desto mindre bananryggar ser jag faktiskt på gymmet. Ju mer sporten växer, desto mer finslipas dess atleters teknik. Crossfit har fått fler människor att greppa en skivstång än Hoa-Hoa Dahlgren, vilket bara det i sig är en bedrift.

Sen var det ju det där med Leffe och tightsen. För, oavsett om vi erkänner det för oss själva eller inte, så är den största drivkraften med att träna för många motionärer att se bättre ut nakna. Det är, så att säga, den nakna (haha) sanningen. Crossfit har här fyllt ett tomrum. Det har, som den hybrid av hypertrofi och fettförbränning den är, kombinerat den seriöse bodybuildern med den inbitne löparen. Som genom ett trollslag behövde de velige motionären inte längre välja mellan att bli stor, men kanske lite plufsig, eller att ha en gudabenådad kondition men att se ut som ett vasstrå. Plötsligt behövde man inte lyfta vikter och sedan deffa i tre månader för att våga sig ut ur vassen på sommaren. Här fanns en fantastisk "genväg" till att bli snygg naken. Musklerna kom som ett brev på posten, medan fettet fullkomligt rann av kroppen.

Måhända är det också så att crossfit fyller en annan funktion. Vi bryr oss alla, vissa mer än andra givetvis, om vårt utseende. Men träning ska inte "bara" handla om det. Och med crossfit erbjöds måhända en motpol till de vanliga gymmen. Ett steg tillbaka till den vanliga, enkla rörelseglädjen (även om crossfit är allt annat än enkelt), den som vi alla kände som barn på gymnastiklektionerna. Lusten i att bara få röra sig, utan några egentliga krav. Lite "hopp och lek", fast för vuxna. Styrkan i träningsformen är nog också dess mångfacitet, vilket såklart tilltalar nybörjaren. Eftersom crossfit går ut på att träna allt och lite till, finns det alltid något för den glade amatören att snabbt hitta sin fallenhet i. Det lockar såklart till mersmak.

På tal om just mersmak. De flesta av oss älskar kolhydrater (jo, du också!), men hatar vad de gör med kroppen. Alla som sett sin mage puta ut likt en kvinna gravid i vecka 23 dagen efter ätardagen, vet vad jag menar. Här stiger min favoritfördel med crossfit in, nämligen att du får en förbränning som liknar en mutants. Det är nästan som om man dött och hamnat i himlen, för oavsett vad man äter (nästan) så blir man inte omfångsrik. På något märkligt sätt blir det istället tvärtom. Man närmar sig allt mer den där rippade formen en viss åtråvärd mutant med klor har. Du blir inte längre tjock, bara för att du råkar titta en gång för mycket på ett pepparkakspaket. Det är ta mig tusan magiskt!

Så. Det här blev lite av en hyllning till självspäkeriet. Crossfit har gett lyftandet en skjuts bland vardagsmotionärerna, vi har blivit snyggare nakna, vi får leka av oss samtidigt som vi inte behöver sky en extra bulle då och då. Och för det, för det älskar jag crossfit.

Mer styrketräning (men mindre bananryggar) åt folket!

Foto: Reebok

° ° °


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022