Tävlingsångest

Om att tävla, om att se tvivlens demoner i ansiktet, och om att växa.

Sebastian Avindell

Det vrider sig i magen. Hjärtat slår frivolter. Blåsan gör sig påmind, trots att det inte är mer än fem minuter sedan du sist besökte toaletten. Ett lätt illamående har börjat uppenbara sitt fula tryne och andningen blir allt snabbare. Hjärnan, din annars så trogna bundsförvant, har tackat för sig och gett upp. I ditt huvud snurrar nu bara loopar av ångest och mörka tankar. Varför, varför utsätter du dig för det här? Pressen skapar ett sådant ofantligt obehag att du helst skulle vilja sjunka genom jorden. Ta alla krav och känslor av otillräcklighet med dig och i ett rökmoln försvinna. Du leker med tanken, kanske både en och två gånger, att styra av alltihop. Att hitta på en ursäkt för att slippa. Att bara lägga benen på ryggen och springa därifrån. Men du gör det inte. Och nu är det dags. Rampljuset är ditt. Det är dags för tävling.

Varför någon frivilligt gör en sak som leder till att man mår som ett ruttnande lik är på det hela taget rätt så märkligt. Få av oss som gör det tjänar pengar på det. Istället är det oftast tvärtom. Man betalar anmälningsavgift, skaffar utrustning, äter dietmat i flera månader och pungar dessutom ut för både resa och hotell. Ibland får man kanske en goodiebag och en T-shirt som pris. Andra gånger en medalj eller pokal. Men den övervägande massan av oss alla går faktiskt pengamässigt minus på att tävla. Vi betalar dyra pengar för att dagarna och stunden innan tävling må som en bakfull student, som dagen efter examen vaknar upp med insikten att denne både är arbetslös och pank.

Ändå så gör vi det. Gång efter annan. Varför? Är det jakten efter pallen, bekräftelsen av att allt vårt slit faktiskt har gett mätbart resultat? Eller är det själva tävlingen, att få mäta oss i det vi älskar att utföra, med andra som delar vår passion? Att få svart på vitt att du är bättre än någon annan? Det kan nog vara lite av allt det där. Och det kan givetvis vara olika från person till person. Men jag tror det finns något annat också. Något som faktiskt förenar alla oss som väljer att tävla.

*

Baz Luhrmann‌ släppte år 1999 sången "Everybody´s free ". En rätt mysig skapelse som helt enkelt består i massor av goda livsråd att ta till sig av. Förutom att rekommendera solkräm tipsar Baz oss bland annat om att vi bör göra "en sak varje dag, som skrämmer dig‌* ". Och när man tänker efter så är det ett rätt vettigt råd. För, det mesta som är värt att kämpa för är också läskigt. Och, få känslor är så härliga som att övervinna sina egna rädslor. Man sms:ar den där snygga killen/tjejen, säger till chefen att denne är puckad eller testar för första gången sushi. Och efteråt känns allt så mycket bättre än innan. Därför skulle jag nog vilja uppgradera Baz Luhrmanns råd. Gör för all del något som skrämmer dig varje dag, det är uppiggande som tusan. Men, gör också något då och då som inte bara skrämmer dig lite, utan istället griper dig med en sådan fasa att du nästan hellre skulle dö.

Och jag tror det är precis det vi som väljer att tävla i något har förstått. För trots att vi gång efter annan på frivillig basis utsätter oss för nervositet och rampfeber, så är faktiskt känslan efteråt helt oslagbar. De flesta av oss lever rätt inrutade liv, utan tråkigheter så som sjukdom, krig och ond bråd död. Vi slipper vara med om att våra sinnen får bada i adrenalin tjugofyra timmar om dygnet. Och det ska vi nog alla vara väldigt tacksamma över. Men, rutiner och vardag kan också sätta en väldigt grått skimmer över livet. Allt får samma färg. Varje dag känns likadan. Veckorna känns som om de enkom består av måndagar, med snabbmakaroner och falukorv till middag. Och måhända är det just det som tävlingsdjävulen med därtill tillhörande tävlingsångest råder bot på. Att tävla ger oss något att blicka fram emot. Det ger, trots att det många gånger är hemskt att dieta och träna som en tok, en guldkant till det gråa skimret. Och den adrenalinrush vi får innan vi äntrar vår scen, den är värd sin vikt i guld. För det är där och då vi övervinner alla våra rädslor och våndor. Det är i det tillfället, när vårt namn ropas upp och vi rakryggat står kvar istället för att lägga benen på ryggen, som vi gör vår triumf. Vår vinst. Hur tävlingen sedan går är faktiskt helt sekundärt. För det är inte där vi utvecklas. Det är inte där vi växer som människor. När hela ens väsen skriker nej och du gör det ändå...Det är då du vinner.

Och jag tror det är därför så många av oss älskar scenen, tävlingen. För det är där vi blir bättre människor. Det är där vi känner oss som mest levande. Illamående och fjärilar i magen till trots.

Mer rörelseglädje (och mer fjärilar i magen!) åt folket!



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Vätske- och saltbalans inom konditionsidrotter

Wille och Jacob diskuterar saltbalans och vätskebalans i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

18 okt. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Vad man kan göra för att bättre hantera träning i hög värme

I avsnitt 403 av Tyngre Träningssnack diskuteras träning i värme. Vad är det som värmer våra kroppar och vilka faktorer kan man påverka så att det inte får en onödigt stor inverkan på vår prestation?

2 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023