Då var det dags, en vinnare ska krönas! Har du missat del 1 av denna lista så rekommenderar jag dig att du tar dig igenom den först. Du hittar den här.

Med det sagt finns det väl ingen anledning att dra ut på detta. Här kommer de sista fem placeringar i listan över våra tio populäraste marklyftsfilmer!


Plats 5

KALLE ZACKARI WAHLSTRÖM VS ALEX DANIELSSON – MARKLYFTSTÄVLING TILL MAX!
Popularitetsindex: 5,5
Totalt antal visningar: 54408
Antal visningar per dag: 141

Den här filmen har en speciell plats i många personers hjärta. Det är alltså Kalle Zackari Wahlström, känd från TV, som går upp i en duell mot Alex Danielsson i lyftet som kallas marklyft. Kalle och Alex hade tidigare gått en kamp mot varandra på Tyngre Classic II (2) (spoiler kommer nu så om du vill titta på videon gör det innan du läser vidare).

Det blev en härlig kamp även om resultatet var väldigt otillfredsställande. Det blev ju inte mycket bättre av att Stefan Ågren hoppar in och drar upp vikten som båda bommat på, 252,5 kg, med ett leende på läpparna.

Nu spolar vi alltså fram tiden fyra år, båda har blivit äldre men knappast svagare. Vi åkte ut till Kalles gård tidigt en torsdagsmorgon. Jag minns detta för att vi dagen efter skulle anordna Tyngre Classic VIII (8) och vi hade nog egentligen varken tid eller tankekraft över för en videoinspelning. Men det fanns en anledning till att det behövde ske nu. Det var nämligen först tänkt att denna kamp skulle äga rum under själva Tyngre Classic, men Kalle hade fått förhinder och den enda chansen att vi skulle kunna få till detta innan han hamnade i SVT-karantän var att köra just den dagen.

Nå väl, övriga deltagare på plats var Alex son Max, Alex coach Stefan Ågren, Alex partner in crime Andreas Guiance, jag och Jacob Papinniemi. Det var svinkallt och jag och Jacob riggade snabbt upp ljus och kameror i Kalles lada.

Vi anordnade ett kommentatorsbås, satte på Andreas och Stefan ett par älgjakts-radio-kåpor och körde igång. Vikterna och antalet personbästa som slås i den här videon är något utöver det vanliga, helt otroliga prestationer från både Kalle och Alex.

Filmen spelades in mellan 10:00-12:00 och klipptes mellan 13:00-15:00 och är än idag en av våra populäraste videos på YouTube, med all rätt. Ett skönt bevis på att bra innehåll i en video lönar sig!


Plats 4

Marklyft med Sveriges starkaste
Popularitetsindex: 6
Totalt antal visningar: 139017
Antal visningar per dag: 83

Under våren 2016 satte jag mig i en bil med Andreas och tog sikte mot strongman-grottan i Norrköping. Där mötte vi upp dels med Alex, men också mannen som plockat hem 9 (!) Sveriges Starkaste Man-titlar i rad (!), Johannes Årsjö.

När Alex och Johannes planerade den här lilla filmningstillställningen så sa Johannes “Jag ska visa dig något du aldrig har sett förut”, och det gjorde han. Tumnageln för videon är en mycket bra ledtråd. Håll i hatten och missa inte den lavett som Alex ger Johannes innan det sista lyftet, den skulle visa sig lämna utseendemässiga spår i flera dagar efteråt.


Plats 3

ÅRSJÖ MAXAR I MARK
Popularitetsindex: 7
Totalt antal visningar: 60604
Antal visningar per dag: 143

Vi tar ett första steg upp på pallen och kikar på vad plats nummer tre har att erbjuda. Nej, men… Är det inte Johannes igen? Men han ser smalare ut? Vad har hänt?

Jo så här är det: 2018 års final av Sveriges Starkaste Man var i sikte för Johannes Årsjö. Men det var ännu ett barn på gång, som visade sig vilja komma precis den helgen då finalen gick av stapeln. Klok och förnuftig som Johannes är prioriterade han familjen före sporten och efter det la han Strongman lite på is.

Ett år senare åkte Josef Eriksson från Hallsberg till Norrköping för att se vad som blivit av denna fyrabarnspappa. Det visade sig att han inte hade besökt gymmet på sex månader och givetvis ville Josef ta reda på vad detta har haft för inverkan på en person som tidigare dragit 420 kg i mark.

Konceptet är tydligt, herr Årsjö går för max i mark och i videon nedan har ni resultatet!


Plats 2

VÄGEN TILL 200 KG I MARK – DEL 1
Popularitetsindex: 7,5
Totalt antal visningar: 87022
Antal visningar per dag: 136

Nej, men… det är ju lilla jag! Det ska dock sägas att om lång nedlagd tid i förarbete, filmning och klippning skulle vara en negativ faktor för popularitetsindexet så hade del 1 av Vägen till 200 kg i mark knappast hamnat högt upp på listan. Men nu skiter i vi i det!

Ni vet konceptet, 160 kg skulle bli 200 kg på 15 veckor. Premissen var att jag skulle bli av med jobbet om jag inte lyckades och till min hjälp hade jag min vapendragare Josef Eriksson. Denna utmaning fick en rejäl tvist i början eftersom jag bröt armen, bara det är en anledning att ta sig igenom serien!Plats 1

Det perfekta marklyftet (på NOCCO-gymmet)
Popularitetsindex: 10
Totalt antal visningar: 155837
Antal visningar per dag: 154

Oavsett vad man tycker om mitt påhittade popularitetsindex så har vi i alla fall en värdig vinnare. Detta spelades in under 45 minuter, har idag 155 837 visningar vilket innebär att filmen ses 154 gånger om dagen, vilket innebär att den ses dryga sex gånger i timmen, vilket innebär att var tionde minut så slår nån rastlös själ igång den här videon. Hur sjukt är inte det då?

Varför har den blivit så populär? Här listar jag mina gissningar:

1. Den innehåller Sveriges snyggaste marklyftsstil (Janne Salmela).
2. Den innehåller Sveriges snyggaste marklyftare (Janne Salmela).
3. Det är Alex och Andreas som håller dig i handen under instruktionens gång.
4. Den är filmad och redigerad av någon annan än jag, nämligen geniet Jacob Papinniemi.
5. Jacob satte en fantastisk titel på filmen.

Har du hittat den här listan för att söka teknikinspiration ber jag dig glömma allt du lärt dig i de första nio filmerna, här har du nämligen facit!


Det var det hela. Jag hoppas kunna återkomma om ett år eller två med en uppdaterad variant för än har vi inte sett den sista marklyftsvideon på vår YouTubekanal! När jag ändå nämner kanalen, du får hemskt gärna gå in och prenumerera, det sporrar oss att ge er mer underhållning från kraftsportsvärlden!