Träna är som att fondspara

Ju mer insikt man investerar i, desto större blir avkastningen.

Erik Sander

Att träna med en duktig PT är som att fondspara med hjälp av en kompetent fondförvaltare. Det är vad jag tror i alla fall, jag varken har eller är en fondförvaltare. Ju mer jag funderar kring dagens inlägg börjar jag dock inse värdet i att skaffa mig en. Åtminstone om det ligger något av värde i den långsökta liknelsen.

Eftersom alla vettigt funtade människor, oavsett ålder, uppskattar en god saga tänkte jag nu bjuda på en krönika utformad likt just en sådan.

Och för att du som läsare ens ska ha skuggan av en chans att överhuvudtaget förstå något alls av dagens krönika är det viktigt att förstå följande i sagan som kommer:

Fondförvaltare = PT.
Börsen = Gymmet.
Fondernas avkastning = Klientens framsteg på gymmet.

Sagan om landet Fondsparia

Vår saga tar sin början en gång för länge, länge sedan i ett land beläget så långt norrut på kartan att somrarna, i bästa fall, varade i blygsamma fyra veckor och inte en dag längre. Men även under somrarnas fyra intensiva veckor kunde man heller inte alltid vara säker på att få uppleva solens varma strålar varsamt kyssa ens bleka hud. Detta till trots frodades landet. Övriga världen ansåg att landet erbjöd, inte bara en välfärd utan motstycke, utan även både män och kvinnor med en fysik och ett yttre av yppersta världsklass. Landet hette Fondsparia (1).

Som om detta inte var nog var landet så magiskt att nästan varannan semivältränad ung och spänstig person i åldersspannet 20-45 var utbildad fondförvaltare (2). Behövdes verkligen det kan man fråga sig? Ja, det kan man fråga sig.

Hur som helst, i landet Fondsparia rådde en stor fondbesparingshysteri, allt och alla skulle spara i fonder. Och i takt med att befolkningens intresse för fondsparande ökade, ökade även intresset att bli utbildad fondförvaltare.

Man tänkte att: ”Jag fondsparar ju jättemycket på egen hand, visserligen utan att egentligen veta varför eller på vilka grunder, men då borde jag kunna lära andra att fondspara, eller hur?”.

Men knappt någon hade varken tid eller lust att gå en superduperlång och krånglig utbildning för att lära sig något man redan kunde. Lyckligtvis fanns det, inte en gyllene medelväg, heller inte en liten genväg eller avstickare utan en kraftigt förkortad och komprimerad väg att gå – så den tog man.

Sagt och gjort gick man en kurs på några dagar och fick ett väldigt tjusigt diplom i PDF-format som kvitto på att man var kompetent nog att säga åt andra hur de skulle förvalta sina fonder.

Nog om bakgrunden.

I detta välfärdssamhälle fanns det många som jobbade så mycket att de helt enkelt inte hade tid till övers att lägga på sitt eget fondsparande – och många visste inte hur man på egen hand bäst skulle gå tillväga. Jag menar, det handlade ju trots allt om deras eget kapital, det är inte något man lättvindigt lämnar över ansvaret för till någon som inte är utbildad fondförvaltare. Tur då att det fanns utbildade fondförvaltare i överflöd, praktiskt taget i vart och vartannat gathörn.

Att skaffa sig en fondförvaltare var däremot inte helt gratis. Men hade man ingen kunskap om hur investering av kapital skulle förvaltas kunde man se att professionell hjälp i långa loppet gav avkastning. För visst var det väl värt att betala dyra pengar till någon som gått en tjugodagarskurs inom fondförvaltning i Dubai? Eller på distans, fast med praktiska moment tillsammans i grupp dagen innan tentan såklart.

Vissa unnade sig lyxen att träffa sin fondförvaltare flera gånger i veckan, de var seriösa och ville se sin investering växa. Andra valde att knäppa händerna bakom huvudet, luta sig ytterligare ett steg tillbaka i soffan och oja sig över alla andras hysterika fondsparande.

”Hur orkar de med att spendera så mycket tid på börsen (3)? Fondsparande är väl inte så viktigt, det kanske inte ens ger avkastning i slutändan i alla fall!”

De som var seriösa och spenderade tid med sina fondförvaltare kunde däremot över tid se att även fast börsen var nyckfull, och långt ifrån alltid gav den direkta avkastning man så desperat hoppades på, ändå på längre sikt gav önskade resultat. De lärde sig av sina fondförvaltare att så länge vi sitter lugnt och stilla i båten och fondsparar precis som vanligt, även när resultatet av fondsparandet går upp och ned, så vinner vi på det i långa loppet.

Dessvärre var det alltför många som inte hade tålamod nog att vänta. De ville ha resultat och de ville ha dem nu. Gärna igår. Och när de inte nått sina drömmars mål efter några veckor på börsen ruttnade de totalt, drog sig ur från börsen och återkom inte förrän vid nästkommande nyår, tio minuter före tolvslaget, då de dyrt och heligt i berusat tillstånd återigen ropat ut ett nyårslöfte om att fondspara med start 2 januari…

Så kom då starten på det nya året och precis som tidigare år blev det fullsmockat på börsen med hungriga fondsparare, taggade till tusen, för nu hade äntligen året kommit som just de skulle ta sig in på börsen för att stanna! De hade köpt dyra och fina fondspararkläder, fondsparartillskott att inta både före, under och efter sina fondpass och ett fondkort med en bindningstid på tolv månader.

Några veckor senare hade de än en gång dragit sig ur, sålt med förlust och tappat all tro på börsen. Avhopparnas egna utsagor handlade ofta om att de tydligen hade oturen att rent genetiskt vara en sådan person som inte fick några resultat av att fondspara. Ingen anledning att vara kvar på börsen då.

Och i samband med att fondspararna, precis som vanligt, en bit in på det nya året valt att dra sig ur från börsen försvann även sysselsättningen för en stor del av de nyutbildade fondförvaltarna som istället fick börja jobba med annat. Det räckte tydligen inte att de själva var duktiga på att fondspara. De kunde av någon outgrundlig anledning inte få sina fondsparare att stanna kvar hos dem, och att fortsätta strössla pengar över dem. Vad som de facto hände var att de inte mäktade med att läsa av dem, utröna deras behov och ge ut rätt fondportfölj åt respektive fondsparare. Tydligen hade inte utbildningen varit tillräcklig, något som för många nyutbildade fondförvaltare för alltid blev ett mysterium – De hade ju gått en utbildning och till råga på allt kunde de ju själva fondspara galant redan före utbildningen! Varför i hela fridens namn fungerade inte deras egen fondportfölj för precis alla andra?

De mest kompetenta fondförvaltarna då? De som hade utbildat sig, på riktigt, hur gick det för dem i landet Fondsparia?

Deras fondsparare hade fått en liten, men ändock, fin avkastning redan från början på sin resa mot pensionen. Var och en av fondspararna gavs nämligen helt unika (whaaaat?) fondportföljer med hänsyn till vilka de var, vilka mål de hade och vilka förutsättningar de i livet hade getts. Detta kunde nämligen den kompetenta fondförvaltaren – som inte fått sitt fondförvaltardiplom i cornflakespaketet – läsa av just på grund av kompetensen som medföljde i och med en gedigen utbildning.

Snipp, snapp, snut, så var sagan helt plötsligt slut.


Liknande artiklar
Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Fysisk aktivitet, stillasittande och antal steg per dag för god hälsa

Ulf Ekelund är tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack för en uppdatering kring hans forskning och övriga arbete sedan han var med senast i podden för nästan precis fem år sedan.

3 jan. 2024

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Mat, vin & träning med Philip

Ännu ett avsnitt där Alex poddar solo. Gästar gör Styrkelabbets Philip Wildenstam, och tillsammans avhandlas ämnen som mat, vin och träning.

9 okt. 2023

Hur träning påverkar viktnedgång direkt och på sikt

Wille och Jacob diskuterar det mesta som berör träning och viktkontroll i det här avsnittet av Tyngre Träningssnack.

27 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Besserwissers på sociala medier

Fredrik & Ashkan snackar om Besserwissers på sociala medier. Varför finns de? Vad vill de? Dess utom snackar vi givetvis tävling och träning. Allt detta och mycket mer blandat med skratt och anekdoter.

16 sep. 2023

Motivation, hemmagym och tidsoptimering

Vi snackar bland annat om motivation och hemmagym. Hur hittar man motivationen? Dessutom nuddar vi vid tidsoptimering.

9 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Forskningen på om träning ger ökad livslängd

Marcel Ballin är tillbaka som bäst i Tyngre Träningssnack. Den här gången diskuterar vi bland annat träning och livslängd.

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Diet, träning, coacher och att hålla det enkelt

Fredrik & Ashkan surrar lite allmänt om diet, träning, coacher och att hålla det enkelt. Dessutom snackar de lite löst om kost- och träningsrön och annat bjäfs.

25 feb. 2023