Med “rätt” pratar vi inte teknik. Det är ett annat kapitel. Viktigt, men ändå ett annat kapitel.

Nej, jag pratar om att träna rätt för att faktiskt gynna kroppen på ett givande, effektivt, roligt och hållbart sätt. 

Först och främst, vem är jag som sitter här och yttrar mig? Jag har fått äran att skriva tidigare här på Tyngre. Gymträningen och jag har gått hand i hand sedan 2016. Jag var då sproilans ny och faktiskt rädd för gymmet. Underviktig, ätstörd, osäker med skev självbild och hade då inte styrkan att racka av 20 kg. Men jag lärde mig snabbt sätta utseendehets åt sidan och träna för att bli stark. På riktigt. Året senare läser jag om Jenny “Kitsune” Adolfsson. Hon vann SM i Chins SM. “Hur coolt var inte det…”, tänkte jag. “Det SKA jag bara vinna en dag”, fortsatte jag.

Så jag tog min taniga kropp och satte upp målen:

  • Vinna Chins-SM
  • Vinna Muscle Up-SM
  • och ta 3 gånger min kroppsvikt i marklyft

Idag har jag mina 2 SM-guld idag. Ligger och slickar 2,7 ggr kroppsvikten i marklyft. 3:an kommer en dag. En dag.

Okej. På dessa 5 år hann jag även utbilda mig och jobba som PT. Synen på träning går lite som en röd tråd genom mångt och mycket lärde jag mig snabbt. Många gör det så mycket svårare än vad det egentligen är.

För att inte slå knut på sig själv i fitnessdjungeln vad gäller utseendehets, den perfekta smoothie-bowlen eller omständiga övningar börjar vi med att faktiskt våga träna tungt! Använd din kropp till fantastiska och autentiska övningar som marklyft, knäböj, bänkpress och kroppsviktsövningar som chins, dragonflags och frontlevers. Vi talar tunga övningar men som också stärker din kropp så sjuhelsikes bra!

Våga släppa de vanliga 8-12 repsen och kör istället de där tunga 2-4 utmanande repetitionerna. Helt säkert kommer du förvånas över hur mycket kraft du har i tanken. Känslan när du dragit stången du inte trodde du hade i dig är inget mindre än obeskrivlig.

Men, vad händer då med pumpen vi alla faktiskt trivs med att se? För så är det ju. Oavsett syfte med träningen så är det ändå så att det ger tillfredsställelse och självkänslan en bra push. 

I min värld är ju just starka muskler stora muskler. Du kan ju faktiskt även utföra tunga imponerande övningar med de där musklerna som kanske råkar vara något mindre än muskler som enbart tränats för hypertrofi.  Även om den metabola stressen inte alls blir densamma innebär det inte att du är utan pump. Du kommer istället få höra ”fan du ser stark ut”. Det är bra ord och om inte annat en push i egen klass.

Nu måste vi ju äta också. Rätt självklart. Jag ser allt som oftast överpyntade tallrikar som jag slår vad om smakar som en dröm precis som de ser ut. Jag tycker också det kan vara trevligt att ibland gå all in, och kanske hamnar även min perfekta tallrik på sociala medier vid något tillfälle.

Men gott folk: Mat. Redig mat. Basvaror. Utgå från tallriksmodellen. Öka eller minska vid behov, det är inte svårare än så. Gör det inte svårt. Våga äta mat! För nu när du tränar för styrka med alla fina helkroppsövningar förbränner kroppen konstant. Fyll på med bra rejäl mat. Kan inte säga det nog många gånger.

Kontentan av detta; Min erfarenhet som gjort att jag tyckt 90% av alla träningspass efter 6 år alltid känts attraktiva? Våga hitta ditt starkaste jag.

Detta jidder om att du som tjej skulle bli androgyn av att lyfta tungt? Tänker inte ens gå in där. Alltså, det är inget fel i att träna för pump, men jag vill ändå slå ett slag för att du ska utmana dig själv. Jag kan gå i god för att träningen tas till nya höjder när du inser hur stark du egentligen är – om du bara vågar.

Kroppens kvalitet kommer höjas nu och för framtiden.

The sky is the limit.

Eller du.


Photo by Alora Griffiths on Unsplash