Gud skapade skägget på sig själv först" säger ett serbiskt ordspråk. Är man religiöst lagd så är det nog enkelt att visualisera sig den allsmäktige med ett episkt skägg. För visst är det väl så att allt blir bättre, ja rent av tyngre,  med ett tillhörande skägg? Tänk dig till exempel Dumbledore‌ i "Harry Potter". Hade han verkat så vis, utan ett skägg? Givetvis inte. Och när vi ändå är inne på det religiösa, hade Mose‌ kunnat leda sitt folk genom öknen, utan ett rejält skägg? Jag föreställer mig att folk hade ryckt lite på axlarna åt honom, om han hade varit slätrakad. "Visst, mumla på du om Gud och allt det där. Jag tänker följa efter den där killen med skepparkransen, det är vad jag tänker göra."‌ Nåväl, vare sig du råkar vara troende eller inte, så passar skägg på alla. Undantaget skulle möjligen vara damer, men för den som tycker annorlunda finns ju faktiskt skäggiga damen.

Och för den som tror att skägg är en modefluga, något nytt för hipsters och skogshuggare, så beder jag er att snabbt tänka om. I det gamla Egypten till exempel, då bar till och med drottningar lösskägg. En mycket tidig skäggig dam, med andra ord. Det påvisade makt och vishet. Tittar vi lite längre fram, närmare vår nutid, så har många av våra odödliga ikoner haft minst lika legendariska skägg. Karl Marx‌ och Ernest Hemingway‌ är två lysande exempel. Mel Gibson‌ , när han greps för rattfylleri, är ett annat.

Flyttar vi fokus från historia, och in i det vi pysslar med, styrka och idrott, så finns även här en stark tradition av skägg. Vem känner inte till "slutspelsskägg", som ett exempel. Tyngres egen Patrik Andersson‌ låter skägget växa, så även herr Guiance‌ , som enligt egen utsago har något sorts världsrekord i snabbväxande skägg. Och visst ser ett tungt lyft minsann lite tyngre ut, om det utförs av någon med rejäl ansiktsbehåring?


Mer styrketräning (och tyngre skägg) åt folket!

Flyttar vi fokus från det rent estetiska, och tittar på det kroppsliga, så är det faktiskt så att individer med höga testosteronhalter får mer kroppsbehåring. Över hela kroppen, utom ovanpå huvudet, skall tilläggas. För, märkligt nog, gäller motsatsen för håret på huvudet, som många av oss flintisar bittert fått erfara. Kom således ihåg att den som försöker driva med ditt episka skägg och din kala hjässa, förmodligen har betydligt mindre testosteron än du. Och kanske är det just därför många av oss ser upp till dem med ett tyngre skägg? För att de tack vare sina hormonella nivåer utvecklats till riktiga alfahanar? Likt föredömen i klass med kung Leonidas‌ i "300" (som för övrigt har ett av de mest episka skäggen någonsin!) [(1)]. Ligger hemligheten till att lyfta tungt måhända i skägget?

Oavsett om det sista påståendet är sant eller inte så tycker jag du ska testa! Låt skägget växa! Lägg ifrån dig rakhyveln! Måhända kommer dina resultat, att i takt med att skägget ökar i omfång, göra detsamma. Och även om de inte skulle göra det, så kommer du se grymt mycket häftigare ut när du lyfter. Som grädde på moset kan du dessutom stryka skägget när du och dina polare diskuterar era senaste pb:n.

Och tjejer, ett lösskägg kanske vore något?

Mer styrketräning (och tyngre skägg) åt folket!

***

TOPP 5 SKÄGG
1. Gerard Butler som Leonidas i "300"
Det mest episka skägg som vandrat i ett par sandaler. Tjockt, manligt till tusen och legendariskt som inget annat.

2. Ernest Hemingway
Gubben kunde skriva, dricka i kopiösa mängder och odla ett magnifikt skägg. Hatten av.

3. Min gode vän Amin
Har ett skägg som borde utgöra måttstocken för alla andra skägg.

4. Robin Williams i "Good Will Hunting"‌
Allas vår Robbie kunde inte bara agera som få, han kunde dessutom odla ett riktigt filosof-skägg, som hade gjort självaste Freud grön av avund.

5. Sean Connery i "The Rock"
Kort, vältrimmat men klart värdigt vilken sjöbuse som helst. Dessutom stålgrått. Respekt!

  • Bubblare:
    ‌* Alex "Gammal är äldst" Danielsson
    Trots att han endast ligger startgroparna tycker jag mig se potential!