Alla har vi någon gång stött på den där magiska personen. Den där filuren som alltid är uppe med tuppen och har tränat färdigt innan vi andra ens funderat på att suckande rulla ur sängen. Förebilden som verkar ha fler timmar på ett dygn än vad många av oss andra lyckas stampa fram på en vecka. Som alltid är pigg, trots två timmars sömn och på något vis lyckas med allt den tar sig för. Skamset har du gäspande hejat i fikarrummet på jobbet, du nyss uppstigen och filuren nytränad. Du har vidare funderat över varför du är trött, trots sex timmars halvbra sömn och tre koppar espresso, medan den du nyss mötte säkert inte sovit alls, men verkade pigg som en lärka. Medan du fyllt på ytterligare en kopp har du lite ilsket muttrat och funderat över varför vissa personer alltid lyckats. Varför de orkar, när ingen annan gör det. Vad är hemligheten?


Förebilden som verkar ha fler timmar på ett dygn än vad många av oss andra lyckas stampa fram på en vecka. Som alltid är pigg, trots två timmars sömn och på något vis lyckas med allt den tar sig för.

Sanningen är givetvis den att ingen människa är fullständigt perfekt. Alla har vi våra fel och brister och inre demoner att brottas med. Till och med de där som tränar på obskyra tider och aldrig verkar trötta. Alla oroar vi oss för att inte räcka till, både vad gäller träning, jobbet och privatlivet. Den som säger något annat, ljuger. Men, trots detta faktum, så finns ju de där irriterande jäklarna jag ovan nämner. Som flyger fram i livet, alltid hungriga och redo för nästa mål. Vad ska man göra för att lyckas? Det går ju inte! Är det helt enkelt så att vissa har det lättare i livet? Att de far genom allt det svåra i en gräddfil, med stekta sparvar flygandes in i munnen? Visst är det väl så?‌

Nej. Så är det inte. Somliga har det visserligen mer förspänt med bättre förutsättningar. Men att falla in i bitterhet, och skylla på att andra har det lättare, det är världens kanske sämsta ursäkt. Ändå gör folk så. Varför? Jo, det är nog liksom mest bekvämt så. Då behöver du inte längre försöka, för du har ju inte förutsättningarna, eller hur? Fel! För hur klyschigt det än kan låta, så har allas resor, oavsett vems det nu månde vare, startat med ett enda steg. Ni kan alla ramsan, eller hur?

Så vad är egentligen hemligheten? Hur lyckas man? Hur blir man framgångsrik? Svaret är lika enkelt, som det verkar vara svårt. Genom hårt arbete. Genom att bestämma sig, sätta upp ett mål och långsiktigt sträva mot det. Att aldrig vika med blicken från målet, och se varje hinder på vägen som en del i resan dit. Motivation och dedikation! Det borde vara den enklaste saken i världen, inte sant?

Tragiskt nog är det inte riktigt så. Många, särskilt samhällets lite yngre individer, verkar ha tappat begreppet med vad "hundår" och "långsiktiga mål" innebär. Allt ska hända NU, helst igår. Det spelar ingen roll om det är ett jobb (minst trettiotusen och firmabil, annars går man hellre arbetslös), en bostad (centralt och minst en jacuzzi – helst två.) eller träning (lika stor som Ronnie Coleman efter en vecka, annars lägger man av). Nästan ingen orkar kämpa för något längre, utan lägger sig platt så fort minsta motstånd uppstår. Ingen finner njutningen i vägen fram till målet! Bitterheten tar vid, avundssjukan visar sitt fula tryne och misslyckandet är totalt. Kanske är det därför vi har så oändligt mycket näthat? För att folk helt tappat referensramarna vad gäller att spotta i näven och hugga i?

Kanske symboliserar den här bilden bäst hur vägen till framgång ska nås. Genom att misslyckas 999 gånger, men hela tiden fortsätta tills dess att man når den där 1000:e gången, då man äntligen kommer hela vägen fram till målet. Ingenting som är värt att kämpa för är enkelt, och ingenting enkelt är värt att kämpa för. Ja, jag vet att det blir mycket floskler och klyschor, men det är den enkla sanningen. Det spelar ingen roll om du vill bli starkast i världen, få snyggast magrutor på stranden eller vill kunna göra den grymmaste äppelpajen som någonsin serverats. För att nå dit, måste du lägga ned tid på det du vill uppnå. Du måste andas ditt mål, ha det som sista tanke i huvudet när du somnar och som första tanke när du slår upp dina blå efter en natts sömn. Ja, du ska till och med under sömnen drömma om det du vill uppnå. Då, och först då, kan du bli riktigt framgångsrik i det du gör. Vare sig det gäller dataspel eller fiolspelande, klippa gräs eller operera hjärnor. Eller för den delen styrketräning. Och det verkar vara det här som är så hopplöst svårt att förstå, för många i dagens samhälle. Ingen vill kämpa för något längre.


Ingenting som är värt att kämpa för är enkelt, och ingenting enkelt är värt att kämpa för. 

Så, vill du lyckas? Blir framgångsrik i det du gör? Gör dig då beredd på att lägga ned tid, blod, svett och kanske lite tårar. För annars kommer inget att hända. Och om du ger upp, vem kan du då skylla på? Du kan gnälla över "olika förutsättningar" och "tidsbrist", men om Zlatan kunde bli en av världens bästa genom att kicka boll på en undermålig grusplan, hur mycket är då den ursäkten värd? Du kan fortsätta klagolåten över att "vissa föds med talang", men tror du Björn Borg blev bra bara genom att ha talang, eller för att han slog en miljard tennisbollar mot den där garagedörren (Vilket, när jag tänker på det, måste ha varit sjukt störande för grannarna. Framgång har visst sitt pris, ändå.). I slutändan hänger din framgång endast på de beslut du själv fattar.

Så. Sluta gnäll. Kavla upp ärmarna. Sätt upp en målbild, en vision och vik ned huvudet och kötta på! Ända in i kaklet! Stanna inte förrän du är framme! För det är det som är livet, att sätta upp mål och att uppfylla dem. Det är det som är att leva! Det är så du blir framgångsrik!

Mer styrketräning (och mer framgång!) åt folket!

° ° °