Var du hittar intressanta studier kring träning & kost - 2

Del 2 i serien där Jacob Gudiol delar med sig av sina egna kunskapskällor om träning och kost.

Jacob Gudiol

Då var det dags för den andra delen kring hur jag hittar intressant information kring träning, kost och hälsa. I förra delen berättade jag om hur jag såg på sociala medier där det i princip bara är Twitter som jag själv använder för att försöka hålla mig uppdaterad kring nya artiklar och studier som publiceras inom olika områden.

I den här delen kommer jag att ge ytterligare några tips för hur du hittar bra information.

Tips nr 2 – följ bra bloggar via RSS
Även om den vanliga blogg i form av dagbok i princip har dött ut så finns det fortfarande bra bloggar eller artikelsidor kvar där du kan få ta del av intressant texter kring träning, kost och hälsa. Här under följer några av de sidor som jag följer för att försöka få ta del av intressant information:

  • Health News Review: Den här sidan sätter i princip betyg på kvalitén på olika nyheter relaterat till hälsa i media. De har också en blogg där de kommenterar hälsonyheter lite mer ingående då och då där du kan få bra information om hur du också kan tolka nyheter i vanliga media.
  • Idrottsforskning: Nystartad svensk sida som drivs av Centrum för Idrottsforskning. Den har bara funnits en kort tid men det kommer garanterat att vara hög kvalité på den här sidan.
  • I princip alla svenska universitets pressnyhetssidor: Universiteten i Sverige har oftast intressanta pressnyhetssidor där de i korthet berättar om nya studier som släpps från forskare på universitetet.
  • Hjärnfysikbloggen: Svensk blogg i Runners World. Intressanta, möjligen något spekulativa, artiklar men ofta aktuella ämnen och vanligen med referenser till.
  • Evidence Based Fitness: Den här bloggen är fullständigt fantastiskt men tyvärr uppdateras den alldeles för sällan. Men om du inte läst där tidigare så har du många intressanta texter att läsa igenom.
  • Science of Running: Ingen vacker sida men grymt bra information kring löpning och konditionsidrott i allmänhet.
  • The Whole Health Source: När det gäller viktkontroll hos fritt levande människor så är det nog få människor jag lärt mig så mycket från som från Stephan Guyenet. Vanligen är det han skriver väldigt genomtänkt och väl refererat.
  • Träningslära: Samma som ovan. Då och då skriver även Nicklas Neuman på den här sidan även om det var väldigt länge sedan senast. Han är dock med i bakgrunden fortfarande.
  • Styrkelabbet: Du hittar inte direkt några nya studier eller liknande här men det är solid information relaterat till styrketräning. Daniel har genom åren blivit väldigt bra på att sortera ut det som är bra att veta från allt trams som finns på nätet.
  • Strength & Conditioning Research: Texterna på den här sidan är verkligen tråkiga. Det är sällan jag orkar läsa igenom en hel. Men som källa till intressanta studier fungerar sidan väldigt bra och när jag skriver om någonting styrketräningsrelaterat är jag ofta inne där för att se om de har skrivit om något liknande tidigare och sen tittar jag igenom deras referenser.
  • SportScience.se: Sammanställer ibland ett forskningsområdet och ibland tar man upp en ny intressant studie
  • Science Media Center: Ofta när det dyker upp internationella nyheter kring någon ny studie kan du hitta reflektioner kring de här studierna från andra forskare eller akademiker inom samma område. Väldigt användbart för att snabbt få lite insikt i eventuella brister i den aktuella studien eller nyhetsrapporteringen kring den.
  • Science for Sport: En sida som gör information väldigt lättillgängligt för allmänheten. Använder sig en hel del av bilder och videos

Jag följer de här sidorna och ett antal andra där man får vara mer vaksam kring rapporteringen med hjälp av feedly‌ som är en RSS-läsare. Det är ett smidigt sätt för att hålla reda på när de olika sidorna har uppdaterats.

Tips nr 3 – Skriv upp dig för alerts i de bättre vetenskapliga tidskrifterna
Det här är nog egentligen det allra bästa sättet att verkligen hålla sig uppdaterad men det är samtidigt också det som kräver både mest tid och mest förkunskap. I många situationer behöver du också ha tillgång till en prenumeration på tidskriften för att du ska kunna läsa texterna i sin helhet. Om du studerar på universitet så har du allt som oftast tillgång till en del via biblioteket där.

Det du gör för att nyttja den här funktionen är att du helt enkelt går in på tidskriftens hemsida och adderar din mejladress så att du får ett mejl varje gång det släpps ett nytt nummer av tidskriften. Det vanligaste är att den här funktionen kallas något i stil med ”issue alert”‌ .

När tidskriften släppt ett nytt nummer får du ett mejl med alla titlarna på de nya artiklarna. Personligen scannar jag då igenom titlarna på alla de nya studierna och sedan tittar jag igenom abstrakten också. Tycker jag då att det fortfarande är intressant så laddar jag ner hela studien och börjar läsa.

Det här blir, som du säkert förstår, en hel del arbete och vissa dagar kan jag få en 4-5 mejl med ett nytt nummer av olika tidskrifter där jag totalt sett kanske behöver scanna igenom 100 studietitlar och sedan kan det bli en 20-30 abstrakt av det och därefter kanske jag läser en 2-3 artiklar helt. Men siffrorna varierar mycket från dag till dag och vecka till vecka.

Vilka tidskrifter just du ska skriva upp dig på beror på dina intressen. Personligen har jag mest skrivit upp mig för tidskrifter relaterat till träning och träningsfysiologi även om jag också följer några som fokuserar på kost och nutrition.

Tips nr 4 – Använd Google Scholar

Precis som google oftast fungerar bäst om du letar efter något visst på internet så fungerar också google oftast bäst om du letar efter en viss typ av studie. Google har nämligen en sökmotor som endast är till för att söka bland olika tidskrifter som kallas för Google Scholar.

Jag använder sällan Google Scholar‌ för att hålla mig uppdaterad inom ett ämne utan istället är det verktyget jag använder mig av när jag vill fördjupa mig inom ett visst ämne och inte fokuserar på att få veta ”det senaste”.

Ibland kan det dock hända att jag faktiskt nyttjar Google Scholar för att söka upp nya studier och då skriver jag in de sökorden jag är intresserad av och sedan begränsar jag min sökning till artiklar publicerade de senaste månaderna, eller i vissa fall endast den senaste månaden. Det händer också att jag söker efter nya artiklar som har citerat en artikel som jag är intresserad av att veta om det kommit någon ”uppföljning” eller ”kommentar på ämnet”.

Om du ska nyttja Google Scholar till det här så krävs det dock att man har en del kunskap i vilka akademiska termer och liknande som vanligen används för att hitta det du söker efter.

Summering

Då var del två kring hur jag jobbar för att försöka hålla mig uppdaterad kring när det släpps nya intressanta studier på ett ämne jag är intresserad av. Förhoppningsvis kan du också nyttja någon eller alla av dem för att lättare få tag i nyheter som du är intresserade av som är baserade på fakta och inte påhittat trams.

° ° °

Jacob Gudiol‌ är expert på kost och träning och författare till boken "Skitmat"‌ , som du hittar här som pappersbok eller här som e-bok, samt den nya boken "Forma Kroppen 2"‌ , som du hittar här.
[

](http://butik.tyngre.se/forma-kroppen-2)


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Långsnack med Jacob Gudiol

Ett långt och böljande avsnitt där vårt samtal med Jacob tar flera olika vägar, men där merparten ändå handlar om blodsocker.

30 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Gudiol om träningens betydelse

Mitt i sommarstöket fångar vi upp Jacob Gudiol för att prata om träningens betydelse, både på hälsan och vår livslängd. Lagom är bäst, kan man säga.

24 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Jacob Gudiol om alternativa "sanningssägare"

Vi pratar om trender kring alternativa dietpåståenden, en påtaglig forskningsresistens och blandat vaccinationsmotstånd.

10 apr. 2023

Hälsosamma och billiga livsmedel – Dietisten tipsar

Att hålla koll på priserna i mataffären är extra aktuellt just nu. Maten har blivit dyrare och för många svider de höjda matkostnaderna i plånboken.

Lova Molin

28 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023