Mörker. Det är det vi ser när vi går och lägger oss och det vi möter när vi vaknar. Dessutom är det kallt, fuktigt och på väldigt många sätt ogästvänligt. Rent av otrevligt. Det är därför inte särskilt konstigt att så många av oss mår lite halvmuggigt nu när vintern står för dörren.

Jag vet, jag har själv haft en dragning åt det lätt deprimerade när dagarna blir kortare och temperaturen sjunker. Inget allvarligt såklart, men ändå så det påverkat mig.

Numera har jag dock kommit på andra tankar. Det gamla talesättet att det inte finns nåt ont som inte har nåt gott med sig kan faktiskt få kliva upp från de pretentiösas gömmor och komma till nån sort praktisk användning. För om väderlek och annat externt grinar dig särskilt illa i nyllet, så får du helt enkelt dra nytt av det. Som tur är finns det massor av nyttiga och förbannat sköna grejer att pyssla med under tak:

Nummer 1: Träna dig trött

Gymmet är nästan alltid inomhus, och nästan alltid välkomnande. Träningen där är också den mest självklara basen i allt vi gör, och den mest betydelsefulla. Utan träningen med vikter stannar det mesta, både fysiskt och mentalt. Se därför denna huttrande del av året som den bästa träningsperioden du kan tänka dig.

Nummer 2: Ät dig mätt

Välkommen, du årstid av mustig gryta, ragu, gulasch, kalops eller annat tröstande. Mulliga mängder plugg, pasta eller ris sjunger skalenligt vid sidan därom, och är du den som är den (ungefär som jag) så kanske ett glas rött även kan göra sig besväret. Bra, näringsriktig och värmande mat är ett av de viktigaste fundamenten för att vi helt enkelt ska hålla ihop.

Nummer 3: Vila dig slö

Soffa, fåtölj, divan eller liknande är att föredra. En bra bok, lite musik, kanske lite gaming, nån timmes filmfluktande eller bara en jäkligt stimulerande konversation. You had me at vila. Oavsett vad som tilltalar dig mest är denna stund av avkoppling ofta väldigt underskattad. Och kanske därför extra uppskattad.

Nummer 4: Sov dig pigg 

Oavsett om du får bli den lilla eller stora skeden, eller ålar dig ner i halmen för dig själv, så är de 8-9 kommande timmarna du tillbringar där extremt viktiga för i princip allt. Ditt psykiska välmående, din återhämtning, din hormonella balans, din prestationsförmåga och din lust att le.

Så när det ändå blåser snålt där utanför, passa på. Håll dig inne, väx, vila och må bra.

Ta hand om dig där ute.
Alex

PS! Du vet att du fortfarande kan bidra med egna skapelser till vår sektion med bara recept va? Skicka mig ett mail pronto, isf!