Att heja fram sin rival

I vissa sporter behöver man inte vara varandras fiender bara för att man tävlar mot varandra.

Sebastian Avindell

Under helgen som passerade hade jag det stora nöjet att närvara vid Tyngre Tango. Att få vara med och bevittna hur en stor del av den svenska CrossFit-eliten drabbade samman var verkligen en ynnest. Prestationerna duggade, minst sagt, tätt. Den rafflande finalen lämnade inte mycket övrigt att önska och jag tror jag talar för alla i publiken när jag säger att Tango‌ måste bli ett återkommande inslag av Tyngre Classic.

Medan jag satt där väcktes en hel del tankar i mitt huvud. CrossFit är, förhållandevis sett, en ung sport. Som tävlingsform är den faktiskt inte äldre än något decennium. Trots detta växer idrottsformen lavinartat och tävlingsformen följer samma uppåtgående kurva. Vad beror det här på egentligen? Vad är det som lockar publik och atleter till tävlingar? Är det bara de fysiska prestationerna som publiken vill se, eller finns där även något annat som tilltalar?

Sverige som idrottsnation har en lång tradition av att uppfostra unga atleter till gott sportsmannaskap. Man tackar sin motståndare, man respekterar denne och så vidare. Dessa grunder brukar fungera på knattenivå, men verkar sedan tyvärr ha en förmåga att försvinna allt mer, ju äldre idrottsutövarna blir. Grinighet, fulspel och tjuvnyp är en del av spelet, verkar det som ibland. Missförstå mig nu rätt. Jag kan också uppskatta när det rivalitet och jävlar anamma lyser igenom. Slutspelshockey kan till exempel vara magiskt. Men, och här tror jag många är beredda att hålla med mig, det är en tunn gräns mellan hårt och fult spel. Finns det något mer provocerande än när en fotbollsstjärna ligger kvidande i gräset, vrålandes som om benet blivit bortsprängt, bara för att sekunden senare resa sig och helt obehindrat slå en frispark? Detta trots att motståndaren knappt rört vid dem.

CrossFit innehåller ingen kroppskontakt. Tur är väl det, för det skulle vara rätt jobbigt att behöva oroa sig för att bli stämplad över knäna när man står och matar thrusters. Trots detta skulle det finnas möjlighet för en hel del fulspel. Gliringar och andra mentala psykningar skulle kunna vara en effektiv del av tävlingen. Ändå lyser detta med sin totala frånvaro under de tävlingar som jag bevittnat. Istället har jag sett den raka motsatsen.

När en atlet vunnit sin wod, till exempel. Rent krasst skulle den person som är klar först ha en hel del att vinna på att snabbt dra sig undan. Lägga sig att vila, käka något. Det kan verka som om det skulle spela liten roll, men i en sport där explosivitet och uthållighet går hand i hand, kan varje minut av återhämtning spela en extremt stor roll. Så, är det vad man ser? Nej. Istället får man bevittna ett fenomen som möjligen inte är något helt unikt för CrossFit, men enligt mig här förekommer mer frekvent än inom någon annan idrott. Man hejar på sin motståndare! Man peppar varandra! Rent idrottsligt kan det här anses som en paradox, att man hejar fram sin rival. Ändå är det just vad som många gånger inträffar under en CrossFit tävling.

Ta Tyngre Tango‌ som ett exempel. Den fantastiska atleten Alice Mille kämpade sig igenom den fruktade wod:en King Kong på ett föredömligt sätt (bara det faktum att hennes tidigare max i mark var 125 kg, och hon nu fick dra 145 kg, för flera reps, talar för sig självt). Hennes teamkamrat Oscar Andersson var färdig, så också motståndarlaget. Men, betydde det att motståndarna försvann iväg och käkade en banan, och lämnade Alice själv på tävlingsgolvet? Nej. De stannade. De peppade. De skrek och kom med tips. Är inte det en fantastisk uppvisning i sportsmannaskap? Jag tycker det, och jag tror alla som var där med mig är fullständigt beredda att hålla med.

Otroliga Samantha Briggs är ett annat exempel. I 2015 års CrossFit Games dominerade hon fullständigt en av wod:arna, Murph. Hon var en minut före tvåan in i mål, och verkade fullständigt oberörd. Det ska tilläggas att det denna dag var extremt varmt i Kalifornien, cirka 38 grader. Briggs hade således haft allt att vinna på att snabbt dra sig undan i från solen, lägga sig ned och dricka lite vatten, medan hennes medtävlande fick lida pin ute i hettan. Men, vad gjorde hon istället? Hon stod kvar i målfållan. Hejade på dem som kämpade sig in i mål. Delade ut high-fives. Unikt, var ordet.

*

‌* Briggs, här på väg in mot mål, delar ut en high-five till en medtävlande.

Jag tror att det är just det här som är kärnan till att CrossFit är en sådan uppskattad tävlingsform att titta på, men också att tävla i, bredvid det faktum att man får se fantastiska idrottsprestationer. Som en hälsosam motpol till de divor och filmningar som förekommer inom mycket annan idrott. Jag brukar tjata om rörelseglädje i mina krönikor, men jag tror att det är just det som publiken uppskattar att se. Ett gäng atleter som ger allt vad dom har, har kul när dom gör det (nåja, i alla fall efteråt) men också visar den fullaste respekt för sina motståndare. Utan skitsnack. Utan psykningar och fult spel. Den fysiska prestationen ska tala för sig själv. Det är i alla fall vad jag uppskattar med CrossFit. Och med tanke på publikens reaktioner i helgens passerade Tyngre Tango‌ , så tror jag många håller med mig.

Mer rörelseglädje åt folket!

° ° °


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022