Beach 2015

Ja, det är sant att strandsäsongen snart står för dörren. Men få inte panik för det. Sebastian Avindell har ett par bra tips på vägen.

Hoppla! Det verkar visst bli sommar i år igen. Och likt julstress med tillhörande vem-ska-vi-fira-jul-hos-i-år-nu-då-ångest‌ , infinner sig en annan panik i vårt avlånga land. En ångest så tung att alla andra saker bleknar, likt känslan hos en person fast under stången i bänkpress som långsamt inser att viktplattorna väger lite för mycket.
           
Beach 2015‌ står för dörren. Lika hemskt och obarmhärtigt överraskande varje gång. Det är med beach lite som med sommardäck och halka. Man vet att det kommer, men skjuter gärna undan tanken tills det känns som att bilen åker som den hade skridskor på vägbanan. Först då inser man att "Just fan... det var det också.”...

Likt Ebola‌ sprider sig paniken. Hur ska det här gå till?! Folk tittar ned på sin kropp, blickar mot kalendern och inser att tiden är knapp. Går det ens, eller blir det en sommar i vassen i år igen? Tyst förbannar de flesta sig själva för att de inte visade lite bättre karaktär runt jul. Och nyår. Och påsken med, för den delen. I fikarummen byts kakor och tårta ut mot knäckebröd och kvarg. Människor slänger sig upp på löpband och crosstrainers och blir kvar där i timtal. Far- och mormödrar gråter när deras nybakade bullar förblir orörda. Gymmen, som blivit lätt folktomma sedan nyårslöftena långsamt självdött, fylls åter på med beachpanikmänniskor, som med ångest i blicken kör allt fettförbrännande som existerar. Zumba‌ , Bodypump‌ , Grit‌ och/eller hela kroppen inlindad i gladpack.

Mitt i all den egna stressen så hjälper traditionell media, och dess sociala kusin till med att öka på eländet. Kvällstidningarna basunerar ut rubriker som lovar en beachkropp värdig David Hasselhoff‌ eller Pamela Anderson‌ på mindre än en vecka. Specialnummer av månadsmagasin ger sina synpunkter på hur du snabbast kan få dig ditt åtråvärda sexpack. Den som ilsket slänger ifrån sig tidningen, och tar en paus för att fly ut i cyberrymden möts av Runkeeper‌ -resultat och Instagrambilder‌ från vänner och bekanta. Selfies på magrutor värdiga att skrubba tvätt på blandas upp med ironiska kommentarer som ”Tror ni det här duger?” och så en liten smiley till det.  Människor bryter ihop, skaffar heltäckande badkläder och kollar redan i mars upp en bra plats i vassen. Varför ens försöka?

Jag kan erbjuda dig ett par lösningar på beachproblemet. Rekommendera högintensiv träning, gärna intervaller som höjer fettförbränningen rejält. Börja raljera om att äta rätt kolhydrater, och vikten av att få i sig protein. Vidare skulle jag kunna fortsätta med att föreslå några bra gymövningar, som skulle resultera i muskeltillväxt värdig att göra Phil Heath‌ grön av avund. Breda latsdrag, isolerade bicepcurls och russian twists, allt för att du skulle kunna motsvara dina egna, men även alla andras förväntningar. Jag skulle, kort och gott, kunna lösa en hel del av din stress.

‌ Istället vill jag presentera en annan lösning: sluta lyssna på alla andra!

Men, om jag gick den vägen skulle jag inte vara mycket bättre än ovan nämnda skvallerblaskor. Istället vill jag presentera en annan lösning: sluta lyssna på alla andra!‌ Sluta låta samhällets krav styra hur du ska se ut och må. Vill du ha en beachkropp till 2015, för all del, kör hårt. Använd gärna ovan nämnda övningar, för bred rygg och snygg mage, med därtill hörande kanoner till armar. Men, till alla andra, som mest känner ångest inför sommar och beach: släpp det!‌

Lättare sagt än gjort kanske? OK då, du som fortfarande känner kallsvetten rinna längs ryggraden bara du ser en sandlåda, du ska få en utmärkt övning av mig. En övning som kommer ge dig en fantastisk kropp, och dämpa alla ångest du känner. Men den är lite hemlig, så det får bli bara mellan dig och mig, ok?

Hitta en spegel, gärna en stor sådan. Ställ dig framför den. Titta på dig själv och säg: Fan vad snygg jag är!‌ Jisses vad jag duger som jag är! Hur alla andra ser ut, är oviktigt. Jag kan rocka skiten ur vilken sandstrand som helst. Fuck vassen, jag ska ha första parkett i sommar!‌ Upprepa den övning om och om igen, tills du inser att allt du säger är sant. För det är det, nämligen.

Alla duger vi som vi är. Vill du ändra på något, och det känns bra att göra det – gör det! Men gör du något därför att du vill tillmötesgå alla andra – sluta med det!

Se där, nu kan vi alla ha en bra beach 2015!‌

Mer styrketräning åt folket!