Gemenskap

Om alla ska dricka från samma vattenhål måste man se till att där finns både svängrum och god stämning.

Lorena Gustavsson

När jag reser till den lilla bruksorten i Dalarna numera är det som gäst. Med lite distans till min hemstad ser jag i stort sett bara ljusglimtarna. Den kuperade, täta och sagolika skogen som jag befinner mig i endast fem minuters promenad från centrum, solnedgångarna vid vår lilla sjö, familjen och vännerna är vad jag ser, ungdomens tristess är ett minne blott...

Många klagosånger har sjungits och sjungs om landsbygden, numera mest i politisk media. Rimligt ändå med tanke på de problem med arbetslöshet och hopplöshet som många mindre orter dras med. Idag tänker jag att vi tar semester från det och istället hyllar det finaste vi har, nämligen en sammanhållning som jag hittills aldrig stött på i en större stad.

Midsommardagens kväll var ett ypperligt bevis för detta. Festligheterna högtiden till ära bjöd verkligen på de innerligaste samtalen och öppnaste mötena.

Gänget - utåt sett ser vi nog ganska omaka ut. Med ett spann på kanske tjugo år mellan den yngsta och den äldsta och med stilar från "lyxig pastelltjej" till "tatueringstäckt badboy" samt livssituationer av alla dess slag finns det ändå en svårslagen dynamik i gruppen. Så det där att alla är lika på "landet" kan vi väl snälla glömma?

Våra olikheter är många och stora men det finns någonting med substans som håller ihop oss. Någonting som gör att alla konflikter som uppstår förr eller senare måste ordnas upp och glömmas och som gör att vi överkommer hinder som annars skulle skapa evighetslånga draman. Och nej, det är inte för att det är en liten stad och vi inte har någonstans att gömma oss från folks tyckande och tänkande...

Skälet till framgången stavas: T-R-Ä-N-I-N-G. De flesta i sagda gäng tillhör den "innersta kretsen" på stadens bästa gym. Det vill säga, vi är instruktörer, receptionister eller personliga tränare. Några av oss, bland annat undertecknad är "bara" extra frekventa medlemmar, som av olika anledningar haft gymmet som ett andra hem. Vi har gemensamt att vi investerat vår själ i träningen och gymmets gemenskap.

Då träningen är både ett "kneg" och en hobby för de flesta av oss utgör det också så gott som 100 % av livet. Ovanligt många som hittar just till det här gymmet säger också att det är som en andra familj. Kanske är det för att det erbjuds allt från Les Mills-klasser till Medicinsk Yoga till CrossFit? Kanske är det ägaren och hans anställdas engagemang för människor blandat med ett suveränt företagande? Kanske är det för att vi ser om någon far illa, bryr oss och finns där om hen skulle behöva hjälp? Vad det än beror på – så funkar det.

Reguljära familjer förekommer såklart i gymfamiljen också. Deras barn växer upp bland allt från skivstänger till pilatesbollar och när spinninginstruktörens dotter kommer in och dominerar i crossfit som femtonåring blir alla förstås imponerade – men ingen blir förvånad. Vad annat kan ske när man fått växa upp bland vuxna som älskar träning?

Generationer möts i soffan och tar en kaffe efter passet, GASP-klädda bodybuilders och pensionerade gympadamer skrattar och skämtar och så länge det finns kaffe finns det liv. Kanske låter som en utopi, det är det verkligen inte, klart att det finns pikar och skitsnack också, men det tar aldrig över.

Så här fint borde alla få ha det kan jag tycka. Tyvärr kan vi konstatera att så är inte fallet. Boxar och lyftarklubbar har rykte om sig att lyckas lite bättre än kommersiella gym på sammanhållningsfronten. Den vanliga förklaringsmodellen är att de som först och främst tränar för utseendet och beachen inte är intresserade av gemenskap. Den förklaringen kan inte appliceras här. Det finns massor av människor här som är högst intresserade av att utveckla sin estetik och högst oberörda av wallballs och assaultbikes, men de verkar inte störas nämnvärt av varken pensionärer eller CrossFittarna. Dessutom tror jag inte att ett öga för muskulär estetik utesluter viljan att ha en go' stämning på gymmet. Fråga medlemmarna på just Gymmet Stockholm till exempel för mer information.

Jag tror inte den lilla staden förklarar allt, men det bidrar. Den som samlar allt på ett ställe måste hålla bitarna på plats. Gymägare på mindre orter måste satsa på bredd för att få medlemmar, samtidigt måste det finnas en hög nivå professionalitet och en gemytlighet, annars försvinner medlemmarna lika snabbt som de kom. Om alla ska dricka från samma vattenhål måste man se till att där finns både svängrum och god stämning.

Viktigast av allt, det handlar om att förmedla att vi alla vill ha samma sak – en känsla av välmående, vilket namnet på gymmet i texten signalerar mer än glasklart. Vi har bara lite olika definitioner av vad det innebär och tar lite olika vägar dit.

Framför allt tror jag att vi alla bär på en längtan efter någonting genuint, tränande människor är inget undantag. Det är inget flum, snarare någonting fler borde inse värdet av. En human och inbjudande människosyn är verkligen inget hinder för vinst, varken i fråga om pengar eller mjukare värden. Vi är flockdjur och finns en äkta gemenskap förknippad med träningen som sträcker sig bortom filter och likes – då kommer vi alltid att återvända.


Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Push-Pull-Legs – en split för dig?

Man kan genomföra sina styrkepass på flera olika sätt. Här kommer ett tips på ett effektivt och populärt träningsupplägg: P-P-L.

Alex Danielsson

31 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023

Mot 10 km – upplägget

Ännu en uppdatering från vår egen Wille Valkeaoja om hans satsning mot ett nytt personbästa på 10 km.

Wille Valkeaoja

13 jan. 2023

Skatta upplevd ansträngning

Att skatta hur du upplever dina träningspass och föra bok över dina skattningar kan vara ett värdefullt verktyg för att styra din träning.

Wille Valkeaoja

4 jan. 2023

Min satsning på 10 km

Det var tre år sedan jag satte mitt personbästa på 10 km; 36:55 på Kungsholmen runt. Jag ska äntligen springa 10 000 m så fort jag kan igen.

Wille Valkeaoja

29 dec. 2022

God Jul!

Från oss alla, till er alla. Redaktören sänder sina hälsningar.

Alex Danielsson

24 dec. 2022