Marklyft, marklyft, marklyft… “Ska ni aldrig sluta tjata om marklyft?” kanske du tänker? Näh! Det tänker vi då inte. Däremot tänkte vi denna gång låta pennan vila lite grann och ge desto mer utrymme och uppmärksamhet till allt det rörliga material vi genom åren dokumenterat kring just marklyft.

För att kunna jämföra våra olika marklyftsalster har jag skapat ett popularitetsindex som går från 0-10 där 10 är det bästa betyg en film kan få. Indexet är baserat på antal tittningar per dag sedan publicering samt totalt antal visningar sedan publicering. Det ska tilläggas att jag enbart inkluderat möjliga kandidater till en topp 10-lista vilket gör att index bara är relevant i jämförelse mellan dessa utvalda filmer.

Så nu vet ni! Här är del ett med plats 10-6. The bar is loaded, let’s go!


Plats 10

Alex mot 252 kg – Fyshuset
Popularitetsindex: 2
Totalt antal visningar: 56 534
Antal visningar per dag: 59

Jag och Alex skulle ha ett möte med Anders T Bergström inför Tyngre Classic VII (7) på Kistamässan. Mötets syfte var att sätta detaljerna inför den tyngdlyftningstävling som skulle anordnas. I samband med detta möte hade vi ju tillgång till det fantastiska gymmet Fyshuset. Jag föreslog att vi skulle göra någon slags marklyftsvideo där vi skulle se vad Alex vad god för i dagsläget. Det var något år sedan han drog 251 kg och han hade inte varit där och nosat sedan dess.

Kul kuriosa är att när vi körde därifrån hade det börjat snöa som om det vore 1974. Efter 5 minuters bilfärd ringde ATB Alex och sa att han glömt något. Vi vände tillbaka och det var så pass snöigt att vi misstog den nedlagda järnvägsrälsen för infarten till Fyshuset. Vi fastnade med Alex bil mellan spåren och fick punktering. Alex hade egentligen inte glömt något utan det var ATB som ville ge någon slags present till Alex.

Jag tror ATB fick dåligt samvete på grund av det inträffade men som den lokala hjälten han är fixade han bärgning och nytt däck på nolltid med hjälp av sina kontakter. Det skulle ändå dröja lite innan Alex skulle kunna komma iväg så ATB skjutsade mig till Gävles tågstation och under den tågfärden till Stockholm klippte jag nedanstående film. Mycket nöje!


Plats 9

VÄGEN TILL 200 KG I MARK – DEL 2
Popularitetsindex: 3
Totalt antal visningar: 53 594
Antal visningar per dag: 84

På nionde plats hittar vi mittendelen i serien “Vägen till 200 kg i mark” där jag skulle öka från 160 kg till 200 kg på 15 veckor. Vi får anledning att återkomma till denna serie senare men det finns två saker som detta avsnitt innhåller som jag vill trycka lite extra på:

1. Jag utför någon slags maxning utan att få veta vad det är för vikt på stången, ett underhållande inslag som börjar vid 16:10 in i filmen.

2. Jag hade under en period varit besatt av låten “It’s A Hard-Knock Life” från Annie-musikalen. Den trycktes in i början av avsnittet, njut.


Plats 8

GRISIGA MAX I MARK – ALEX vs JOSEF vs VIKTOR
Popularitetsindex: 3,5
Totalt antal visningar: 52 695
Antal visningar per dag: 121

Jag tror att det var Josefs idé att jag, han och Alex skulle mötas i en marklyftsduell. Varken jag eller Alex var i någon direkt toppform, Josef hade bara tränat mark fem gånger på fem månader och aldrig över 200 kg. Men det är en riktigt underhållande och inspirerande video, rekommenderas varmt. Dessutom kommenterad av Anders Axklo och Andreas Guiance, bara en sån sak!


Plats 7

Tyngre Deadlift Challenge
Popularitetsindex: 4,5
Totalt antal visningar: 76 480
Antal visningar per dag: 72

Under Fitnessfestivalen 2017 anordnade vi eventet Tyngre Deadlift Challenge där vi bjöd in eminenta atleter som fick dra mark. Stämningen var riktigt maffig och det var minst 1000 personer som antingen satt på eller trängdes bakom stolsraderna för att få se några av landets bästa lyftare dra mark.

Tycker du om att se riktigt tunga marklyft så är detta verkligen att rekommendera! Vill du se något utöver det vanliga tycker jag du ska vara extra uppmärksam 8:50 in i klippet där Sophia Granstad drar 175 kg på ett sätt du aldrig sett någon dra 175 kg på… Det är absolut ett av mina favoritlyft genom alla tider!


Plats 6

VÄGEN TILL 200 KG I MARK – DEL 3 AV 3
Popularitetsindex: 5,5
Totalt antal visningar: 69 677
Antal visningar per dag: 111

Sista filmen i del ett av denna topplista. Plats sex är egentligen delad med en annan video (håll utkik efter nästa del!) men jag tog mig själv friheten att sätta denna som plats sex och nästkommande video som plats fem i och med att jag tycker att plats fem har ett högre underhållningsvärde.

Hur som helst! Här är alltså sista delen av min 15 veckor långa marklyftssatsning, det finns inte mycket mer att säga än att videon innehåller slutresultatet. En maxning som ägde rum på Gymmet Stockholm under vår Tour de Fräs-turné. Personligen en av mina största styrkerelaterade prestationer och ett minne för livet. Missa för guds skull inte entrén jag och Josef gör 16:46 in i filmen.

Det var allt jag hade att bjuda på denna gång! Håll utkik efter nästa del som då innehåller de sista fem placeringarna!