Sweden Grand Prix 2015

Tyngre var på plats när de sista platserna till årets EM delades ut. Bland annat.

Återigen var det dags att bege sig till de södra breddgraderna för lite muskelfest. Sweden Grand Prix arrangerades nu för andra gången efter att den ersatt tävlingen som på något sätt startade Malmö-trenden i byggning – BMR Grand Prix. Därmed blev det tredje gången undertecknad var på plats, och den klart bästa upplevelsen.

Tävlingarna var utspridda över två dagar, vilket gav ett behagligt och hanterbart tempo i det mesta. Väl genomförda tävlingar, med överlag riktigt bra startfält, där några prestationer står ut lite extra så här i minnet (läs mer om dessa nedan).

Även vädret visade sig från sin bästa sida. Den ljumma vårkänslan var påtaglig och det underbart mysiga Malmö serverades i en närmast utländsk skrud. Kanske var det också det som gjorde att publiken var så pass gles? Jag har naturligtvis ingen koll på antal lösta biljetter, men en visuell uppskattning skvallrade om typ 300 personer i bänkraderna under lördagen, kanske något liknande under söndagen. Och med tanke på hur många bra atleter som hade tagit sig till Malmö denna helg för att tävla, så var det ganska klent.

Dock är det förbaskat trevligt att vi nu har en riktig vårsäsong i Sverige, där Sweden Grand Prix fortsätter att vara en väsentlig spelare.

***

Athletic Fitness, damer

Fyra damer klev upp, där Britt Plaugborg från Danmark vinner med uddapoänget. Mycket komplett och snyggt utvecklad fysik, i där hon blir tvåa. Delade sedan styrkan med vår egen stjärna Stina Mittermaier, som därmed fick nöja sig med silvret sammanlagt. Stina blir lite i slankaste laget i fysiken och hamnar därför efter lite där. Bronset gick till snygga Isabelle Karlsson, som vann båda fysikronderna, medan Line Kolbe rundade av fältet. Det saknades lite på formen där.

undefined
Line Kolbe, 4:a. 

undefined
Isabelle Karlsson, 3:a.

undefined
Stina Mittermaier, 2:a.

undefined
Britt Plaugborg, 1:a.

undefined
AF, damer.

Athletic Fitness, herrar

Fyra hugade även här. Vinner gör Christer Kunz, som vann fysikronderna och blev tvåa i styrka och i rodden. Bra komplett fysik i bra form. Richard Susaeg tappade lite form från Battle of Scandinavia (kändes det som) så han var inte lika krispigt hård som då. Vann dock styrkan på bland annat 53 dips! Bronset till köttige tjecken Milan Vacha. Mycket bra fysik i mina ögon. Milan vann dessutom rodden. Roger Damon Olsson tog köbrickan.

undefined
Roger Damon Olsson, 4:a.

undefined
Milan Vacha, 3:a.

undefined
Richard Susaeg, 2:a.

undefined
Christer Kunz, 1:a.

undefined
AF, herrar.

Bikini, debutanter

10 högmotiverade damer till start, med snärtiga fysiker i alla valörer. När röken lagt sig så stod Helena Demir där som segrare. Hon var en av fältets hårdaste och med en bra mängd muskler och fin balans. Härlig lycka där! Zara Borg har allt man ska, aningen tunn i färgen kanske, men en bra fysik, och ett silver som belöning. Matilda Martinsson tog bronset, och är av helt rätt typ. Vill också höja ett varnande finger för Elin Lund, som jag hade som vinnare. Fräsch, skimrande, och med superfina proportioner. Kan bli hur bra som helst.

undefined
Elin Lund, coming girl. Blev 4:a här. 

undefined
Mathilda Martinsson, 3:a.

undefined
Zara Borg, 2:a.

undefined
Helena Demir, 1:a.

undefined
Där satt den!

Men's Physique, debutanter, -178 cm

Åtta friska upp till start, och det i en mycket bra klass. Formtoppade Anthonie Svärd hade kanske skarpaste sexpacket för hela helgen och till det en fint balanserad muskulatur. Segern var med det glasklar. Kawar Rashid var köttig med en riktigt snygg fysik. Går framåt ännu mer med aningen mer hårdhet och lite mer glädje på scenen. Stilige Robin Lantz tog bronset med en snyggt vältränad fysik. Bra leende också.

undefined
Robin Lantz, 3:a.

undefined
Kawar Rashid, 2:a.

undefined
Anthonie Svärd, 1:a.

undefined
Segern är klar. 

Men's Physique, debutanter, +178 cm

Att denna gren är framtiden blir allt tydligare. 17 debuterande grabbar till start och det utan eliminering. Klar segrare blev den reslige Aurélien Daudi, som är smickrande komplett i fysiken. Bra form dessutom. Tvåa blev den Talangjakten-meriterade Adam Mittjas, som här provade vingarna med knälånga poseringsbrallor. Och som den talangfulle fyr han är så gick det nästan hela vägen. Anders Toresson kom in med smal midja och freakiga linjer och gjorde det bra. Saknade endast lite mer detaljer för att komma framåt.

undefined
Anders Toresson, 3.a.

undefined
Adam Mittjas, 2:a.

undefined
Aurélien Daudi, 1:a.

undefined
Japp!

Body Fitness, -163

Grym klass, en av de bästa vi sett på länge. Fyra tjejer stod ut i mina ögon: Evalinda Aarvaag, Lill Nikolaisen, Rezan Persson och Pia Jansson. De hade alla saker som talade till sin fördel, och även det omvända. Och poängfördelningen var galen. Endast 1 poäng skiljde mellan 4:e och 1:a plats, så det var knivskarpt. Till slut gick segern till Evalinda. Hon var mest komplett av de fyra, med en fantastisk struktur och en bra hårdhet. Evalinda har också förmågan att äga scenen, så segern var på flera sätt rättvis. Silvret till den fantastiska Lill Nikolaisen, som alltid gör bra ifrån sig i Sverige, så även här. Blir lite rak mot den lite kurvigare Evalinda, och det kan ha avgjort. Bronset till Pia efter en som vanligt bra presentation. Hennes scennärvaro är verkligen enastående. Dock skulle jag vilja se henne med lite mer muskler. Rezan, med kanske fältets bästa sidopose, blev till slut fyra. Hon har hög potential, som kan infrias med lite mer poseringsträning. Evalinda vann senare också overall-titeln.

undefined
Rezan Persson, 4:a.

undefined
Pia Jansson, 3:a.

undefined
Lill Nikolaisen, 2:a.

undefined
Evalinda Aarvaag, 1:a.

undefined
Topp 4.

undefined
Topp 4.

undefined
Topp 6.

undefined
Evalinda Aarvaag, 1:a.

undefined
Evalinda vann!

Body Fitness, -168

Ännu en supertuff klass med massor av talang. Cecilia Benjaminson gjorde här en efterlängtad comeback, och gick så när och vann hela biddevitten. Hennes struktur och höga grundkapacitet såg länge ut som en vinnande kombination men hon fick till slut nöja sig med andraplatsen. Lite skarpare i formen så. Tre poäng bättre var Veronika Zizkova, från Tjeckien, som var särskilt bra bakifrån. Klassiskt snygg och harmonisk fysik som är gediget genomtränad. Ulrika Thunberg tog långa kliv framåt från Battle, och kunde här smita in på en tredjeplats. Mycket bra ram, och en fin mängd muskelmassa.

undefined
Ulrika Thunberg, 3:a.

undefined
Cecilia Benjaminson, 2:a.

undefined
Veronika Zizkova, 1:a.

undefined
Veronika Zizkova, 1:a.

undefined
Topp 3.

undefined
Topp 5.

undefined
Veronika vann!

Body Fitness, +168

Även helgens längsta BF-klass var åtta till antalet, och även här var det bra kvalitet i startfältet. Det nya stjärnskottet Mariana Carlsson fortsätter att leverera. Hon har en häftig fysik med massor av maffiga muskler (inte minst i underkroppen). Mariana kan dock bli ännu bättre med lite mer polish och kanske något kilo hårdare (och då snackar vi världsklass). Caroline Samuelsson var här bättre än på Battle senast, och var härlig att skåda. Carro kan fortfarande te sig lite försiktig i uttrycket, så även där finns det förbättringspotential. Carro blev tvåa med uddapoängen. Klara Sjölund var en överraskning, med mycket fina linjer (inte minst från sidan) och för det fick hon tredjeplatsen.

undefined
Klara Sjölund, 3:a.

undefined
Caroline Samuelsson, 2:a.

undefined
Mariana Carlsson, 1:a.

undefined
Mariana Carlsson, 1:a.

undefined
Topp tre.

undefined
Mariana vann! 

Bodybuilding, juniorer

Luqas Fogelberg är fantastisk bra, grymt symmetrisk och i riktigt bra form. Mycket bra färg och riktigt snyggt satta poseringar. Exceptionellt bra coachad av brorsan. En man för framtiden, helt klart. Danske Rohid Razban var bra han med som tvåa, och även trean Abdullah Al-juboori var riktigt bra, med balans, harmoni och bra hårdhet. Mot Luqas gick det dock inte att konkurrera.

undefined
Abdullah Al-juboori, 3:a.

undefined
Rohid Razbaz, 2:a.<<

undefined
Luqas Fogelberg, 1:a.

undefined
Luqas Fogelberg, 1:a

undefined
Luqas tog segern!

Bodybuilding, masters, -80 kg

Spel mot ett mål, kan man säga. Fredrik Spång var i en klass för sig här. Helt klart inte långt ifrån sin bästa författning. Dennis Johansson är blott en urtvättad jeansjacka kort om att platsa i Status Quos turnébuss. Men han är skön i det, och har en fin struktur med både muskler och tonus. En riktig friskus! Jan Linde var väloljad och såg motiverad ut. Lite i slätaste laget, men plus för den hemmasnickrade moonwalken. Trea för Jan.

undefined
Jan Linde, 3:a.

undefined
Dennis Johansson, 2:a.

undefined
Dennis Johansson, 2:a.

undefined
Fredrik Spång, 1:a.

undefined
Topp tre.

undefined
Fredrik Spång, 1:a.

undefined
Fredrik Spång tog det.

BB, masters, +80

Klaus Ladegaard från Danmark tar det med halva upploppet. Mycket fin struktur där massa och hårdhet sitter där det ska. Fantastiskt bra, och dessutom med ett roligt poseringsprogram. Janne Nordlund är aldrig dålig, och det var han inte här heller. Han verkligen älskar att stå på scenen och få göra sitt fria program, och just därför älskar vi också Janne tillbaka. En av de bästa vi haft och en fantastisk förebild för sporten. Peder Eliasson återvände till scenen och han såg lätt och fräsch ut. Hade som vanligt med sig symmetrin i bagaget även om massan var något mindre än förr. Mycket trevligt.

undefined
Peder Eliasson, 3:a.

undefined
Janne Nordlund, 2:a.

undefined
Janne Nordlund, 2:a.

undefined
Klaus Ladegaard, 1:a.

undefined
Klaus Ladegaard, 1:a.

undefined
Topp 4.

undefined
Klaus Ladegaard tog det.

Bodybuilding, -80 kg

Grymt bra klass där jag hade svårt att bestämma mig för vem som skulle vinna. Raigo Kuusnömm från Estland, var i grym form och hade en fantastiskt symmetrisk fysik. Fredrik Spång är hur komplett som helst, och har fantastiska grymma ben. Han är hur vid som helst, dessutom i riktigt bra form. Att han var aningen flammig i färgen under förbedömningen var det enda som störde. Åt Hillary Nambwaya var det dock svårt att göra något för dessa två. Hillary kom här ännu skarpare än på Battle (där han blev lite överspelad) och det betyder kvalitet i kubik. Som vanligt är hans dubbelbicce bakifrån en showstopper av rang. Sanslöst bra, och likaså hans fria – som jag upplever är kvällens bästa improvisation – är magiskt bra. I protokollet blev det till slut ganska klar seger för Hillary. Silvret till Raigo och bronsbucklan till Fredrik.

undefined
Fredrik Spång, 3:a.

undefined
Raigo Kuusnömm, 2:a.

undefined
Raigo Kuusnömm, 2:a.

undefined
Hillary Nambwaya, 1:a.

undefined
Hillary Nambwaya, 1:a,

undefined
Hillary Nambwaya, 1:a.

undefined
Topp 4.

undefined
Hillary är en mästare!

Bodybuilding, -90 kg

Fem killar upp på scenen, och alla var svinbra. Ott Kivikas från Estland är alltid ett bra tips på segrare, och så även här. Otts flex är världsberömd, och hans posering är så professionell och inlevelsefull den bara kan vara. En hedersman dessutom, och då är det inte svårt att önska honom grattis till den klara segern. Slovaken Filip Godzsak hade sanslösa ben, faktiskt helt sjuka. Detta kombinerat med en riktigt smal midja gjorde att blickarna drogs till honom direkt. En aningen svagare överkropp satte ner helhetsintrycket lite. Vår egen Micke Hancic var här betydligt bättre än på Battle. Fylligare, men samtidigt också hårdare (0,8 kg tyngre, tydligen). Det finns poser där han är outstanding, som most muscular, och alla där hans räfflade gluteus är i spel, men det finns också poser där han är mer mänsklig. Överlag ett väldigt bra framträdande från en ung och sanslöst trevlig kille som nu måste börja betrakta sig själv som kroppsbyggare.

undefined 
Micke Hancic, 3:a.

undefined 
Micke Hancic, 3:a.

undefinedundefined
Filip Godzsak, 2:a.

undefined
Ott Kivikas, 1:a.

undefined
Ott Kivikas, 1:a.

undefined
Topp 3.

undefined
Ott segrade!

Bodybuilding, +90 kg

Massor av kött! Rabi Fakhro var som vanligt fantastisk, speciellt framifrån. Rabi har satt ribban för freakighet på en ny nivå, men fick här nöja sig med andraplatsen (trots att han vann första ronden). Patrick Monga är nämligen helt perfekt inne i klassen. Det spirar nästan ett estetiskt glädjevrål inom mig när jag ser Patrick. Hans linjer, muskelbukar, välplacerade muskelmassa och den grymma hårdhet han här visade upp (nästan 4 kg hårdare än på Battle) är så nära perfektion man kan komma. Att Patrick till slut vinner både klassen och overall är därför extra roligt. Grattis Patrick och grattis Sverige! Danske Peter Lagermand håller hög klass, men var här inte lika hård som brukligt. Jag stör mig (fortfarande) lite på att han niger för mycket när han poserar, samt att hans magtatueringar gör det svårt att se hans mage ordentligt. Otroligt snabb i sin posering. Jag hann knappt ta en enda vettig bild. Peter blir trea. Jag vill också nämna Lars Östling. Han är en best, Lars. En underbar dito, för dagen prydd med ett snyggt skägg. Han var lite softare än vad han behöver vara, men spottade upp sig rejält till finalen, där jag hade honom som trea.

undefined
Peter Lagermand, 3:a.


undefined
Rabi Fakhro, 2:a.


undefined
Rabi Fakhro, 2:a.


undefined
Patrick Monga, 1:a.


undefined
Patrick Monga, 1:a.


undefined
Monga, Fakhro och Östling.


undefined
Monga, Fakhro och Östling.


undefined
Patrick kan knappt tro det.


undefined
Topp tre.


undefined
Patrick segrade.

Women’s Physique

Det kändes som att Marina Bergquist skulle ta det, men när Jeanette Johansson klev ut så visste vi att det var hon som skulle vinna. Satan så bra… kvinnligt muskulös, en fin och harmonisk fysik, och med en riktigt bra hårdhet. Mycket bra! Marina ser också mycket bra ut och kommer in med en riktigt vass hårdhet. Poseringen skulle dock kunna göras mer verkningsfull. Med endast 30 sekunder till sitt förfogande 1 kanske man inte ska lägga alltför stort fokus på dans, hopp och studs. Ett par "riktiga" poser till hade värmt upp lite extra i bröstet. Jenny Spång kliver in som säkerheten själv, och levererar högklassigt. Den tidigare segrarinnan räckte idag till bronset.

undefined
Jenny Spång, 3:a.

undefined
Marina Bergquist, 2:a.

undefined
Marina Bergquist, 2:a.

undefined
Jeanette Johansson, 1:a.

undefined
Jeanette Johansson, 1:a.

undefined
Topp fyra.

undefined
Jeanette supergrym!

Classic Bodybuilding, -180 cm

Sverige håller extremt hög klass här. Patrik Larsson såg fullständigt magnifik ut, med något bättre här jämför med på Battle. Han har en fantastisk fysik, med massor av flex, och det är inte lätt att besegra honom. Inte heller denna gång var det någon av de andra som lyckades med det. Robert Berg blev allt bättre ju längre tävlingen höll på, och under finalen var han riktigt vass. Då var också färgen bättre. Dessutom med ett fantastiskt poseringsprogram, genomarbetat och snyggt utfört. Klassiskt, episkt, och gåshudsframkallande. Silver till Robban. Martin Hanzel är som vi vet en riktig klassatlet och han hade lika gärna kunnat vinna det här i min bok. Så polerad och perfekt in i minsta detalj. Grym, rätt och slätt, och fick åka hem med bronset.

undefined
Martin Hanzel, 3:a.


undefined
Martin Hanzel, 3:a.

undefined
Robert Berg, 2:a.
undefined
Robert Berg, 2:a.
undefined
Robert Berg, 2:a.
undefined
Patrik Larsson, 1:a.
undefined
Patrik Larsson, 1:a.
undefined
Patrik Larsson, 1:a.
undefined
Topp tre.
undefined
Patrik blev dagens vinnare!

Classic Bodybuilding, +180 cm

Sam Mikaelsson satte dit det direkt, tyckte jag det kändes som. Precis så där stenhård som han behöver vara, och i mina ögon var han därmed klar. Men Pavol Jendrasek från Slovakien ville annorlunda. Pavols fysik var mer knölig och bullig än Sams smäckra tingest, och kanske Pavol därmed fick en visuell fördel som stavas muskelmassa. Det var jämt dem emellan i rond 1, men efter det körde Pavol ifrån. Den maffige Mats Larsson snodde med sig bronset. Satan så mycket muskler och satan så bred han är. Kanon! Lite mer färg på gode Mats så tar han ytterligare kliv framåt.

undefined
Mats Larsson, 3:a.
undefined
Mats Larsson, 3:a.
undefined
Sam Mikaelsson, 2:a.
undefined
Sam Mikaelsson, 2:a.
undefined
Sam Mikaelsson, 2:a.
undefined
Pavol Jendrasek, 1:a.
undefined
Pavol Jendrasek, 1:a.
undefined
Topp 3.
undefined
Topp 3.
undefined
Pavol segrade.
undefined
Vinnaren.

Men’s Physique, -178 cm

Jones Ahmad gjorde här enligt mig sin bästa start någonsin, och såg ut som en hel miljon. Skarpaste magen någonsin, och det måste vara kul att få visa upp det på hemmaplan. Tycker dessutom att han poserade aningen bättre än tidigare. Lite mer kompakt och samlat, och det gjorde stor skillnad. Jag kan inte se hur någon skulle kunna presentera ett bättre totalpaket än så här. Brorsan Ayoub Ahmad har också en grym struktur, men saknar ännu broderns naturliga talang att röra sig och att visa upp sin fysik. Men det kommer med fler tävlingar. Redir Nerway överraskade med att grabba tag i bronsbucklan. Snygg och balanserad fysik, som kan bli ännu bättre med lite mer detaljer. Jones vann sedan även overall.

undefined
Redir Nerway, 3:a.

undefined
Ayoub Ahmad, 2:a.

undefined
Jones Ahmad, 1:a.

undefined
Jones Ahmad, 1:a.

undefined
Jones Ahmad, 1:a.

undefined
Topp tre.

undefined
Jones vann!

Men’s Physique, +178 cm

Jag satte min lön på Dan Hassanein innan, då han på något sätt känns som han är från en annan planet. Kanske rentav den bästa vi sett i denna långa klass. Grymma detaljer och en fantastiskt flytande fysik. Men Dan fick nöja sig med silvret. För även Martin Montazeri såg fantastiskt bra ut. Grym midja, biffiga pecs och packade axlar. Lite ojämn i poseringen, men det räckte ändå till guldet. Och det klart. Slovaken Tomas Hricko var bara poänget efter Dan på bronsplatsen. Svepande linjer och bra detaljer.

undefined
Tomas Hricko, 3:a.

undefined
Dan Hassanein, 2:a.
undefined
Dan Hassanein, 2:a.
undefined
Martin Montazeri, 1:a.

undefined
Topp tre.

undefined
Martin tog segern!

Body Fitness, debutanter

Linn Blomberg dominerade stort. Fin symmetrisk fysik med friska förtecken och med en sund hårdhet. Bra. Tvåan Lotten Elming var dock på tok för hård. Mer naturligt hull efterfrågas till nästa gång.

undefined
Lotten Elming, 2:a.
undefined
Linn Blomberg, 1:a
undefined
Särbedömning.
undefined
Linn vann! 

Bikini Fitness, -163 cm

Natja Barnova från Danmark var skinande vacker. Yppig och mörk, men lite tunn i underkroppen. Jobbade dock mycket bra på scenen. Brons blev hennes belöning. Landsmaninnan Norma Company var fantastiskt bra. Grym fysik, med märkbart vass symmetri. Dock var hon kanske lite sävlig i kroppsspråket, vilket kan ha legat henne i fatet, och påverkat medaljfördelningen. För vår egen Ann-Helene Bergström fick ta hem guldet! Jag sade redan innan till henne att hon förmodligen såg bättre ut än någonsin, där hon nått en optimal balans rent hårdhetsmässigt. Grattis!

undefined
Natja Barnova, 3:a. 

undefined
Norma Company, 2:a.

undefined
Norma Company, 2:a.

undefined
Ann-Helen Bergström, 1:a.

undefined
Ann-Helen Bergström, 1:a.

undefined
Topp tre.

undefined
Ann-Helen Bergström tog segern!

Bikini Fitness, -169 cm

Frida Sjöström var som vanligt en fröjd att se. Perfekt balanserad och med ett i mitt tycke lagom syndigt uttryck. Klar segrare. Tvåan Mathilda Elgholm Grönroos var bättre än någonsin tidigare. Symmetrisk utan att vara muskulös och i bra form utan att vara rippad. Mycket harmonisk presentation. Bronset till Julia Eliasson som gått framåt från Battle. Här med en betydligt lättare och nättare presentation, vilken passade henne fint.

undefined
Julia Eliasson, 3:a.
undefined
Mathilda Elgholm Grönroos, 2:a.
undefined
Mathilda Elgholm Grönroos, 2:a.
undefined
Frida Sjöström, 1:a.
undefined
Frida Sjöström, 1:a.
undefined
Topp tre.
undefined
Frida vann! 

Bikini Fitness, +169 cm

Frida Paulsen Stern är en högättad tjej med massor av tävlingsframgångar i bagaget. Och det är inte särskilt svårt att förstå varför. Perfekt uttryck, och en mycket fin om symmetrisk fysik. Hon tar segern klart, men i mina ögon det var aningen tightare än protokollet visade.  Tvåa blev den mycket stiliga och stilfulla Jenni Aaaskov från Danmark. Härligt naturlig framtoning och med mycket bra posering. Trea blev Angelica Brundin som har fina proportioner och potential att blir riktigt bra.

undefined
Angelica Brundin, 3:a.
undefined
Jenni Aaskov, 2:a.
undefined
Jenni Aaskov, 2:a.
undefined
Frida Paulsen Stern, 1:a.
undefined
Frida Paulsen Stern, 1:a.
undefined
Topp tre.
undefined
Frida segrade!

***

  1. Och det kan nog kvala in bland de mest korkade beslut som IFBB någonsin fattat: ”Vi låter tjejerna, som verkligen lägger ner arbete på poseringsmomentet, och som därigenom låter presentationen stå i fokus, bara få 30 sekunder till sitt förfogande. #hålihuvudet