Senor på scenen i Holland

Kenneth Färnqvist rapporterar från "5th International Scientific Tendinopathy Symposium" i Groningen, Holland.

Daniel Andréasson

Kan du berätta lite om International Scientific Tendinopathy Symposium som du var på i Holland?

– Vartannat år hålls detta symposium där människor som har ett extra starkt intresse för senor samlas (jag vet hög geek-varning) för att presentera och diskutera forskning kring senor i allmänhet och tendinopatier i synnerhet. Första gången hölls det i Sverige och denna gång var det alltså Groningen (Holland) som gällde. Bland personerna som presenterade var det 24 länder representerade och det var cirka 200 personer som deltog totalt. Eftersom det är ett ganska smalt område var de flesta deltagarna med i någon forskningsgrupp eller presenterade något, det var inte så många ”vanliga” åhörare eller kliniker där. Första dagen var det framför allt basforskning som presenterades och andra samt tredje dagen hade ett mer kliniskt fokus. Ber om ursäkt för kvaliteten på bilderna från konferensen, de är tagna med mobilkamera i dåligt ljus och beskurna i efterhand.

Presenteredes det några nyheter kring senrelaterad smärta?

– Isometrisk träning har varit på tapeten sedan ett par år och här presenterades det en studie där man undersökt den akuta effekten på smärta efter tre olika träningsformer vid plantar facioapati (det som i dagligt tal kallas plantar faciit eller hälsporre, sen kan man diskutera huruvida dessa benämningar bör användas). Det var isometrisk träning, isoton träning eller promenad som jämfördes. Samtliga deltagare testade samtliga träningsformer inom en 2-veckorsperiod.

– Man fann ingen skillnad mellan träningsformerna mätt i smärta direkt efter utförd träning.

– Följaktligen är det fortfarande ingen specifik träningsform (excentrisk, isometrisk, isoton m.fl.) som verkar vara bättre än någon annan vad gäller smärtlindring.

Det presenterades också fördelning av olika tendinopatier baserat på ålder vilket var intressant och stämmer väl överens med hur det brukar se ut i kliniken.

Du presenterade också delar av din/er forskning. Vad var huvudbudskapen där?

– I denna bild presenteras några av faktorerna. Förhoppningsvis kan ni läsa hela studien snart och få en mer komplett bild. Under en period av träning vid Akillestendinopati verkar det inte spela någon roll om du har förändringar bekräftade med bilddiagnostik (exempelvis ultraljud) eller inte för utfallet (exempelvis smärta och funktion). Det skulle jag säga är ett väldigt positivt budskap. Även om du varit hos en vårdgivare och fått ett utlåtande om förändringar av din sena kommer du ändå kunna ha samma förutsättningar att rehabilitera dig som någon som inte hade dessa förändringar.

Debatten om huruvida senförändringar korrelerar med smärta tycks fortsätta. Finns det överhuvudtaget något värde i att scanna (ultraljud) för att bedöma prognostiskt utfall?

– Det beror på. Som i vår studie (se ovan) verkar det inte ha något prognostiskt värde men det är också baserat på framför allt konventionellt b-mode ultraljud samt MR även om vi har med några UTC-studier också (ultrasound tissue characterization). Det kommer dock andra metoder exempelvis elastografi som möjligen kan bidra med något. Vi undersökte också vid träning; om man bara följer personer över tid, det vill säga man scannar personer och tittar vilka som har förändringar och inte och följer dessa över tid (utan någon intervention) för att se vilka som senare utvecklar symtom ser man att personerna med förändringar (hälsena och knäskålssena) har cirka 5 gånger ökad risk. I en grupp på 100 idrottare kommer upp till cirka 60 av dessa kunna ha förändringar på sina senor utan att ha några besvär och cirka 9 av dessa 60 kommer möjligen utveckla besvär. Det är med andra ord en förhöjd risk men en ganska liten sådan.

Vad tar du med dig från symposiet och vilka är några obesvarade frågor i senforskningen som du tycker är relevanta?

– Vi fann exempelvis inga psykosociala faktorer i vår studie på hälsentendinopatier så det är något som behöver undersökas. Det har kommit några prognostiska studier på axlar och gluteal tendinopati men det behövs mycket mer underlag överlag inom tendinopatifältet. Det kommer även komma riktlinjer för hur man bör benämna olika tendinopatier samt diagnoskriterier för dessa vilket man i dagsläget inte är överens om.


Liknande artiklar
Niklas Andersson, kiropraktor

Niklas Andersson är en erfaren kiropraktor som hjälper människor att leva ett sundare, rörligare och ett mindre smärtsamt liv.

6 apr. 2024

Vad vi vet om teknik för att minska skaderisken vid styrkelyft?

Styrkelyftaren, fysioterapeuten och forskaren Lars Berglund är efter flera år tillbaka igen som gäst i Tyngre Träningssnack.

7 feb. 2024

Tankar kring att introducera styrketräning för äldre tonåringar

Gudiol och Valkeaoja diskuterar styrketräning för nybörjare med fokus på vad de tycker är ett vettigt sätt för att introducera styrketräning för äldre tonåringar.

31 maj 2023

Vad händer med prestationsförmågan efter man har gett blod?

Vad händer med prestationsförmågan när man ger blod är huvudämnet för dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

28 sep. 2022

Kurs i evidensbaserad axelrehabilitering!

Teamet bakom Tyngre Rehab genomför den 3 december ännu en kurs i axelrehabilitering för vårdpersonal och studenter.

Tyngre

26 sep. 2022

Vilka löpbelastningar är skadliga?

Vilka löpbelastningar som är skadliga är frågan Wille Valkeaoja ställer sig. Och han gick till botten med det.

Wille Valkeaoja

29 apr. 2022

Ur led är knäskålen: ve!

Wille skriver om sin knäskada. Och hur han tog sig tillbaka.

Wille Valkeaoja

26 dec. 2021

Lårkakor och hjärntrappor

Vi zoomar in på en skada som, lite beroende på hur man räknar, förmodligen är en av fotbollens allra vanligaste: lårkakan.

15 nov. 2021

Styrkelyft, teknik, ryggar och forskning med Lars Berglund – del 2

Den avslutande delen med Lars Berglund. Ett nördigt samtal mellan Erwin och Lars om tunga lyft, smärta och ryggar och om teknik spelar roll.

7 nov. 2021

Konsekvenser av en knäskada

Vilka konsekvenser får en allvarlig knäskada i ungdomen för möjligheten att bli en professionell fotbollsspelare?

1 nov. 2021

Stukade fötter och luxerade knäskålar

Vi pratar om den professionella fotbollens tredje vanligaste skada: fotledsstukningen.

18 okt. 2021

Reflektioner på central sensitisering med Jo Nijs

I detta avsnitt får ni ta del av Erwins reflektioner och tankar i ett soloavsnitt tillägnat det som kallas central sensitisering.

10 okt. 2021

Nyckelben och elastisk tejp

Vi snackar om skador på nyckelbenet och ser över de två vanligaste skadorna: frakturer och luxationer. Dessutom har vi en längre diskussion om färgglad, elastisk tejp och stämningen i den virtuella studion blir stundtals riktigt dålig.

4 okt. 2021

Vad påverkar skaderisken hos löpare?

I veckans Träningssnack diskuteras skador inom löpningen tillsammans med Jonatan Jungmalm, PhD.

30 juni 2021

Muskelskador och åter muskelskador

Vi återvänder till den moderna fotbollens vanligaste skada - muskelskadan. Den här gången zoomar vi in på skador i muskeln på lårets framsida.

31 maj 2021

Daniels 5 främsta tips för att minska träningsskador

I avsnitt 132 ger Daniel sina fem främsta tips för att minska risk för träningsskador.

16 maj 2021

Hjärnskakningar – intervju med hockeyspelaren Andreas Engqvist

Denna vecka pratar Daniel Andreasson om problematiken med hjärnskakningar inom hockey med den tidigare spelaren Andreas Enqvist.

11 apr. 2021

Calle Bolund om kroppsbyggning och skador

Kenneth och Erwin intervjuar en av Sveriges just nu främsta atleter inom kroppsbyggning, Calle Bolund. De pratar om kroppsbyggning, Calles resa och upplevelser inom sporten samt de skador och smärtproblem han kämpat med under loppets gång. In och lyssna!

31 jan. 2021

Fotboll under en pandemi

Vi summerar säsongen som gått. Hur har pandemin påverkat spelschemat, spelaranvändningen och skadorna?

15 dec. 2020

Hur kan man öka sin eller sina patienters följsamhet i rehabiliteringen?

Kenneth och Daniel pratar om en editorial från BJSM som belyser hur man kan öka sin eller sina patienters följsamhet i rehabiliteringen.

Tyngre

6 dec. 2020

Fotbollens baksidor

Vi har pratat med den tidigare allsvenska spelaren Robert Åhman Persson om att tvingas avsluta sin karriär på grund av skador.

16 nov. 2020

Hälften så många hamstringsskador med tyngre styrketräning

Skador i lårens baksidor kan halveras med hjälp av den så kallade "finnen". Read on.

Jacob Gudiol

8 okt. 2020

Idrottsläkaren Björn Waldebäck om skador och smärta

Fredrik och Ashkan snackar med idrottsläkaren Björn Waldebäck. Hör honom berätta om de vanligaste skadorna vid styrketräning och vilka fel man ofta gör.

26 sep. 2020

Daniel Andreasson om överbelastningsskador

I veckans avsnitt tar Daniel Andreasson på sig magisterhatten och undervisar lyssnarna om överbelastningsskador.

30 aug. 2020

Kommentarer om stretching

I ett uppföljande avsnitt på de föregående avsnitten om stretching med Gregory Lehman sitter Erwin och Kenneth och kommenterar lite vidare på de guldklimpar som Greg kläckte ur sig rörande stretching och vad vi vet och inte vet på ämnet.

19 juli 2020

Djupgående diskussioner kring Prevention & Prestation

I veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack diskuteras ämnen från magasinet Prevention & Prestation.

24 juni 2020

Intervju med Tyngre Rehabs Kenneth Färnqvist

Kenneth Färnqvist, en av medlemmarna i Tyngre Rehab, skriver, bloggar och forskar om tendiopatier. Enkelt förklarat kan tendinopati beskrivas som senrelaterad smärta. Hopparknä, hälseneinflammation, tennnisarmbåge, rotatorcuffsyndrom är exempel på tendinopati. Kenneth kom nyligen ut med en ny artikel på ämnet. Vi tog så klart chansen att höra vad det handlar om och vilka råd han ger till de som drabbats av senrelaterad smärta.

Daniel Andréasson

9 juni 2020

Diskbråck – del 3 av 3

I den sista delen i serien om diskbråck sitter alla i Team Tyngre Rehab samlade igen. Vinkeln är prognos och behandling.

24 maj 2020

Skador och skadeförebyggande träning inom handbollen

I veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack så gästas vi av Martin Asker, PhD för att prata om skador och skadeförebyggande träning inom handbollen. Martin är naprapat i botten och har de senaste åren kombinerat kliniskt arbete med att forska på axelskador just inom handbollen.

4 mars 2020

Kenneth ställer Erwin och Daniel mot väggen

Erwin och Daniel ställs inför svåra val när Kenneth ställer dem mot väggen. Kenneth ger killarna fasta alternativ att välja mellan, men frågorna är desto svårare. Det pratas högt och lågt om allt mellan julgodis, bicepscurl och vilken rehabliteringsintervention som är bäst vid ländryggssmärta.

22 dec. 2019

Tyngre Rehab: Daniels & Kenneths egna skadeberättelser

Daniel och Kenneth berättar om sina egna skadeerfarenheter och hur de hanterat dessa problem. Kenneth tar upp skador från axel och knä som uppkommit i anslutning till handbollsspelande. Daniel berättar om när han fick weightlifters shoulder och råkade ut för en axelledsdistortion. Som vanligt får lyssnarna höra veckans spaning och lyssnarfråga.

1 dec. 2019

Viktnedgång är av allt att döma positivt, även i övre medelåldern

Varför lever optimister längst? Är det farligt att nicka fotbollar? Svaret på det här får du i Tyngre Rubriker!

5 nov. 2019

Det finns ingen evidens för att det hjälper att kyla ner en akut skada

Tre nya ämnen, bland andra metoden där man kyler ned skadeområdet vid akuta skador, diskuteras av panelen.

22 okt. 2019