Intervju med Tyngre Rehabs Kenneth Färnqvist

Kenneth Färnqvist, en av medlemmarna i Tyngre Rehab, skriver, bloggar och forskar om tendiopatier. Enkelt förklarat kan tendinopati beskrivas som senrelaterad smärta. Hopparknä, hälseneinflammation, tennnisarmbåge, rotatorcuffsyndrom är exempel på tendinopati. Kenneth kom nyligen ut med en ny artikel på ämnet. Vi tog så klart chansen att höra vad det handlar om och vilka råd han ger till de som drabbats av senrelaterad smärta.

Daniel Andréasson

Grattis till ytterligare en publikation säger vi till dig, Kenneth Färnqvist! Den här gången ett sk "Letter to the editor" i tidskriften European Journal of Physiotherapy. Vad innebär det?

– Tack så mycket. Det är ett format där man som författare exempelvis sammanfattar lite forskningsläget och hur man skulle kunna göra fortsättningsvis för att komma vidare inom fältet. Men det kan också vara en replik till en tidigare publicerad studie, det vill säga man skriver in till tidskriften för att bemöta det andra forskare har publicerat och på så sätt är det fler som kan se kommunikationen forskare emellan än om man bara skulle skicka ett mejl till författaren. Allt för att öka transparensen. 

Artikeln heter "Treating tendinopathies- are we searching för a needle in a haystack, when we should include the wholehaystack?" Kan du berätta vad artikeln handlar om?

– Mycket kort handlar den om att jag identifierar problem med tankesättet kring senrelaterade besvär och ger idéer till hur man skulle kunna göra i framtiden.

Mycket forskningen på tendiopatier har handlat om att hitta den bästa behandlingen för minskad smärta och ökad funktion. Vilken är den bästa behandlingen idag skulle du säga?

– Det är nog det som är problemet och som jag också skriver om i artikeln, att alla vill hitta den där specifika behandlingen som gör att alla blir återställda. Vi behöver nog också skilja på smärta och funktion, för smärta kan förmodligen många olika terapiformer ge en smärtlindrande effekt (sen vad det beror på är en helt annan diskussion, läs: se artikeln). Tänker vi på funktion och kanske återgång till idrott behöver vi implementera övningar som är specifika för den idrotten. Så i dagsläget kan vi inte säga, det här måste du göra, det finns många olika vägar att nå målet.

Du lyfter bl.a. vikten av att inkludera psykosociala faktorer vid rehabilitering av tendinopatier. Vad menas med det?

– Just psykosociala faktorer och dess relation till tendinopatier är ett ganska obeforskat område men det kommer mer och mer och i en konsensusartikel som nyligen släppts kom man fram till att sådana faktorer tillsammans med 8 andra faktorer bör guida resultat/utfallsrapporteringen i kliniska studier som berör tendinopatier. Det kan alltså handla om rörelserelaterad ångest/rädsla, vilken socioekonomisk eller utbildning-tillhörighet man har och hur det påverkar utfallet i en studie. Dessa faktorer kan man exempelvis mäta prognostiskt, det vill säga att man mäter det vid starten av studien, sedan utförs studien och sedan undersöker man om värdet vid starten av studien påverkade resultatet på slutet av studien. Eller så kanske man mäter i början av en studie och sedan genomförs en intervention och så mäter man igen på slutet för att se om interventionen hade någon inverkan.

Det sägs ofta att rehab ska individualiseras snarare än standardiseras. Vad innebär det vid tendiopati?

– Du har alltid forskningen i ryggen men den är baserad på stora grupper och medelvärden. Du träffar sedan en enskild patient och då behöver ta hänsyn till många olika faktorer. Exempelvis prefenser kring träning om du bedömer att det är en sådan typ av behandling som är lämplig. Det kan också handla om en sån enkel sak att alla inte kommer tolerera ett färdigutskrivet program, det kanske blir för mycket och smärtan bara ökar och funktionen blir sämre och sämre. Man måste kunna vara flexibel.

Vilka är de främsta råden till någon som upplever senrelaterad smärta?

  • Vila hjälper oftast endast som kortvarig lindring, börjar du belasta igen finns risken att besvären kommer tillbaka.
  • Just nu är det träning som är den mest evidensbaserade interventionen för tendinopatier (läs dock min artikel för mer förståelse)
  • Testa att modifera belastningen tillsammans med strukturerad träning. Ta hjälp av en vårdgivare.
  • Ha tålamod, det är inte ovanligt att man vill komma tillbaka för snabbt och man får ett bakslag. Skynda långsamt.
  • Stirra dig inte blind på att försöka förändra senans struktur och bli inte rädd om du får ett utlåtande för exempelvis en magnet eller ultrajudsundersökning där det står att senan är förtjockad är vaskulariserad etc. Prata med din vårdgivare (många personen har strukturförändringar utan att uppleva smärta).

Kan du berätta om vilken forskning du håller på med nu och när den kan komma att publiceras?

– Håller bland annat på med en systematisk översikt där vi undersöker vilka prognostiska faktorer som är undersökta vid träning av personer med smärta och funktionsnedsättning relaterat till hälsenan. Det vill säga vad påverkar resultatet när personer med den typen av besvär genomgår en träningsintervention. Vi presenterar resultat gällande exempelvis strukturförändringar, ålder, kön och BMI. I en annan översikt undersöker vi en mängd olika injektionsformer för många typer av tendinopatier och vad dessa kan ha för effekt. Vi undersöker bland annat kortison och PRP.

Om man vill läsa om din forskning inom tendinopatier var letar man då?

– Man kan följa mig på exempelvis Twitter (@kfarnqvist) eller läsa min blog www.tendonguru.com

Om du är intresserad av att höra mer om Kenneth Färnqvist och hans senaste artikel har vi spelat in ett rykande färskt poddavsnitt av Tyngre Rehab som du kan lyssna på här


Liknande artiklar
Niklas Andersson, kiropraktor

Niklas Andersson är en erfaren kiropraktor som hjälper människor att leva ett sundare, rörligare och ett mindre smärtsamt liv.

6 apr. 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Tyngre Rehab – The End

Allt som har en början har också ett slut. Här är avslutningsavsnittet av podden Tyngre Rehab.

16 apr. 2023

Paul Ackermann om senor, tendinopatier och rupturer

I detta avsnitt pratar Kenneth med Paul Ackermann, om senor i allmänhet och tendinopatier och rupturer i synnerhet. Paul är professor på KI och hans forskargrupp bedriver forskning kring besvär från senor och rupturer av senor, framför allt på hälsenan.

2 apr. 2023

Pete Moore och guiden The Pain Toolkit: Pain Self Management – del 2

I detta avsnitt pratar Erwin med Pete Moore, såklart på temat smärta. Pete är snart 70 år gammal och har, som han säger, ”inte en akademisk cell i hela kroppen”.

19 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Pete Moore och guiden The Pain Toolkit: Pain Self Management – del 1

I detta avsnitt pratar Erwin med Pete Moore, såklart på temat smärta. Pete är snart 70 år gammal och har ”inte en akademisk cell i kroppen”.

5 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Läkemedel vid olika typer av smärta med Karsten Ahlbeck

Avsnitt 176 är här och åter är den fantastiska smärtläkaren, Karsten Ahlbeck, som vi snart kanske vågar kallas Tyngre Rehabs husdoktor (åtminstone om Erwin fick välja).

19 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023