PWO

PWO står för pre-workout, alltså något du dricker inför träningen. Tanken med produkten är att ge dig en extra kick av bland annat koffein när du har ett riktigt tufft pass, eller om du känner dig trött och inte riktigt hittar energin.

Läs mer

14 produkter

Lär mer om PWO!

Tyngres PWO finns nu i flera varianter: en med kreatin för dig som främst vill åt styrka, en med leucin för dig som inriktar dig på muskelmassa, samt en med snabba kolhydrater för dig som vill kunna prestera på topp. Vi har även en PWO Shot, perfekt för dig som vill snabbt få effekt utan att dricka lika mycket vatten. PWO är ett relativt billigt kosttillskott, som verkligen levererar vad det lovar. En pre workout kan göra det tröttaste passet effektivt och ge dig den extra kick du behöver. Våra burkar innehåller omkring hela 30 portioner och är därför en bra billig PWO per dosering.

PWO är en populariserad samlingsbenämning för tillskottsprodukter som primärt är tänkta att ta innan träningen – PreWorkOut. Det finns så kallade PWOs i alla möjliga tappningar och med lika många varianter som det finns kosttillskottsföretag. Tyngre PWO finns också flera olika utföranden, med lite olika innehållsprofiler beroende på personliga preferenser hos användaren. Den mest framträdande ingrediensen i nästintill alla våra PWOs är koffein. Koffein är uppiggande och en milt prestationshöjande stimulant, som för måmnga gör sig allra bäst i samband med träningen. Även beta-alanin ingår som aktiv substans i många PWO-produkter, och då för den upplevt ökade muskeluthålligheten. För många användare är det karakteristiska kliandet i huden, vilket är en av de märkbara effekterna av just beta-alanin, ett tydligt tecken på att man tagit PWO. En annan substans som ofta förekommer är aminosyran arginin, som primärt skapar en förbättrad muskelpump. Det finns fler substanser som används. Däribland citrullinmalat, kreatin, leucin och maltodextrin, som i varierande grad kan förekomma i Tyngre PWO beronde på variant och smak.

Primärt är den tänkt att göra dig vaken, alert, förberedd och sugen på att träna. Kanske kan du i botten av din shaker eller burk också finna ett par extra repetitioner, eller rentav lust och förmåga till ett nytt PB.

Baserat på snabbt koffeinet görs tillgängligt i kroppen så är rekommendationen att man tar sin PWO upp till en timme innan man önskar full effekt.

En normal portion av Tyngre PWO (13 g) innehåller 300 mg koffein. Det är en rätt rejäl dos för ganska många av oss, så rekommendationen är att inte överskrida det.

Den akuta effekten brukar vanligen klinga av efter ett par timmar, men koffeinets halveringstid är upp till 5 timmar. Det gör att man har kvar betydande halter av koffein i upp till 10 timmar från det att man tar sin PWO.

I Sverige finns ingen lag för åldersgräns vid försäljning av den här typen av produkter. Branchorganisationen Svensk Dagligvaruhandel har dock formulerat en rekommendation om att inte sälja koffeinberikade produkter till den som är under 15 år.

Nej. Vi rekommenderar dock inte PWOs till barn, gravida ammande eller till personer känsliga för koffein.

Så länge du håller dig till den rekommenderade dosen behöver du inte vara orolig. Men ifall du bombar på i någon sorts överflöd bör du känna till följande: Med en (för) stor mängd koffein följer också risken för darrningar, upplevd oro, ökad hjärtrytm och sömnrubbningar. En del kan också uppleva störningar i magen.