Kosttillskott

Kosttillskott är precis vad det låter som: Ett tillskott till kosten. Det är sällan nödvändigt, men ofta praktiskt – oavsett om du vill gå upp i vikt, bygga muskler utan att lägga på dig onödigt fett, eller helt enkelt få en extra kick i din träning.

Läs mer

127 produkter

Kosttillskott från Tyngre

Från Tyngres vidkommande är kosttillskott precis vad det låter som – tillskott till kosten. Vi som tränar på gym har ett särskilt stort intresse för protein, vilket utgör de viktigaste byggstenarna för inte minst våra muskler. Men även ur ett generellt hälsoperspektiv finns det välgrundade argument för de flesta att öka sitt intag av protein. Och det är här våra kosttillskott gör extra stor nytta. Med våra proteintillskott kan vi enkelt och förhållandevis billigt komplettera vår ordinarie kost så att vi får i oss en högre och hälsosam andel protein.

Kosttillskott är ett samlingsbegrepp över produkter och ämnen som är tänkta att komplettera den vanliga kosten. Bland de mest vanliga återfinns exempelvis kreatin, koffein, olika former av aminosyror samt mikronutrienter som mineraler och vitaminer. Energigivande kosttillskott, som protein, kolhydrater och fett, sorteras enligt gällande regelverk som livsmedel. I detta sammanhang är de dock inordnade under vad vi betraktar som kosttillskott.

Våra prestationsfrämjande produkter, våra så kallade PreWorkOut-produkter, är vanligen centrerade kring koffein, vilket är det aktiva ämnet i kaffe. Koffein är en milt centralstimulerande substans som har en rad positiva effekter, inte minst i form av förstärkt fokus och i att motverka trötthet. Koffein är för de flesta helt ofarligt, dock rekommenderas en maxdos för gravida (<200 mg/dag). Barn bör undvika koffein helt.

Kreatin är ett annat kroppseget ämne som har studerats väldigt noga. Kreatin verkar genom att öka dosen av intramuskelärt bränsle som gör att vi helt enkelt kan spänna våra muskler lite lättare och lite mer. Dessutom ger kreatin en lokal vätskeansamling i musklerna, vilket gör att muskelvolymen tillfälligt blir något större, och att vi därmed kan prestera lite bättre. Kreatin är helt ofarligt och bedöms tillsammans med koffein som ett av de få icke-energigivande tillskott som faktiskt fungerar. Normalt sett bör man märka effekten av kreatin redan efter ett par dagars användning.

Mikronutrienter som vitaminer och mineraler har en något annorlunda plats. Dels för att de av gemene man upplevs som nyttiga, ofarliga och välbehövliga. Inte minst för att de finns lättillgängliga på vilken mat- och servicebutik som helst. Det som inte tas upp och används av kroppen försvinner oftast ut med urinen. Men vissa vitaminer (A-, D- och E- ) är fettlösliga och lagras därför upp i fettväven, vilket kan vara bra att känna till.

De flesta kan som sagt dra nytta av proteintillskott. Inte minst äldre och individer som kämpar för att få bibehålla kraft, styrka och muskulatur. Men även den som önskar tappa kroppsfett har mycket att vinna på att öka halten av proteinintag. Protein mättar nämligen bättre än andra makronutrienter och signalerar dessutom till kroppen att öka skyddet för musklerna.

Vi säljer inga tillskott som inte har en bevisat fungerande effekt. Alla produkter är helt ofarliga och säkra att använda. Våra näringsrika gröt- och bakmixer innehåller en förhöjd mängd protein, men också klart mindre energi eftersom mängden socker i våra produkter är minimal. Nedan hittar ni en lista på substanser som fungerar och används i flera av våra kosttillskott.

- Aminosyror
- Protein

- Koffein

- Kolhydrater

- Kollagen

- Kreatin

- Omega-3

- Vitaminer/Mineraler

På den internationella marknaden cirkulerar det dessvärre produkter där det förekommer ämnen som är, eller liknar, dopningsklassade preparat. Vanligen sker detta för att tillverkaren med flit valt att tillsätta suspekta substanser. Det kan såklart även uppstå vid så kallad kontaminering, där mindre nogräknade fabriker helt enkelt slarvat med rengöring från tidigare produktioner, men det tillhör undantagen. Sammanvägt är detta skeende orsaken till att ”kosttillskott” som begrepp kan ha ett något sargat rykte, och att det inom inte minst idrottsrörelsen alltjämt finns en inbyggd skepsis mot kosttillskott. Vi ser därför att vår uppgift som tillverkare är extra viktig. Dels i hur vi väljer att designa våra produkter, men också i hur vi kommunicerar dess användning och plats i hyllan hemma hos dig.

Protein- och andra näringsrika tillskott börjar att verka i princip i samma ögonblick som de konsumeras. Är man specifikt intresserad av protein för den muskeluppbyggande, anabola, effekten är det att rekommendera att man åtminstone fyller på med protein kring själva träningstillfället, eller strax därefter. För koffein är den uppmätta effekten som störst efter ungefär en timme. Använder man koffeinprodukter för att främja någon sorts prestation, mental eller fysisk, så bör man därför se till att inta det ungefär en timme innan.

Kosttillskott är som sagt ett komplext och mångfacetterat koncept. En bra början kan vara att försöka se kosttillskott som en samling olika enheter, alla med olika syften och användningsområden. Först då kan vi lättare förstå vad som är vad och vilka delar som kan passa var och en.