Kreatin

Kreatin har en dokumenterad effekt för både högintensiv och repetitiv träning. Du som både styrketränar och gör konditionsträning får alltså bättre resultat om du intar det i samband med din träning. Kreatinet, som även kan ibland skrivas creatine från engelskan finns i våra muskler och lagrar fosfat, ett ämne som används vid kroppens energiomsättning.

Läs mer

4 produkter

Läs mer om kreatin

När vi tränar frigörs energi i kroppen och fosfaten hjälper till i omvandlingsprocessen så att vi ska orka mer. Ökar du ditt kreatinlager förbättrar du denna process och prestationen ökar där efter. Med vårt Tyngre kreatin kosttillskott kan du öka lagren upp till 40% vilket kan öka din prestationsförmåga med cirka 10–20%. Kreatin kommer i flera olika format, både som tabletter, och som kreatinkapslar. Vi har valt att satsa på just pulver då fördelarna för oss är många. Det är enkelt att blanda med din PWO eller BCAA, eller bara i ett glas vatten.

Kreatin är ett kroppseget ämne som hjälper dig få bättre träningsresultat. Kreatin förekommer naturligt i både kött & fisk, och finns även som kosttillskott.

Kreatin verkar genom att underlätta energiproduktionen i musklerna, och därmed ge dig möjlighet att prestera bättre. Kreatinet binder dessutom till sig vätska vilket gör att cellvolymen i musklerna ökar något. Du kommer därmed känna dig starkare och sannolikt också kunna lyfta mer vikt.

Kreatin ökar muskelenergin, vätskeretentionen i musklernas celler och därmed muskelvolymen och styrkan.

Kreatin är ett av världens mest välstuderade kosttillskott, och evidensen är tydlig –det fungerar. Med kreatin kommer dina muskler att kunna prestera bättre, du kommer dessutom vara starkare under passen, varför du kommer att kunna hantera större vikter. Vilket kan resultera i ökad styrka och mer muskler.

Man kan ta sitt kreatin lite när man vill. En del kan uppleva en lätt påverkan på magen, och då kan det vara att rekommendera att man tar det tillsammans med mat.

Ungefär 5 gram per dag är den rekommenderade dosen.

Även om kreatinets effekt primärt märks under träningen, så finns det vanligen ingen specifik fördel av att ta det precis innan passet. Kreatinet är ju verksamt under hela dygnet så har du kreatin i kroppen så har du, liksom.

Studier tyder på att perioder om 3 månader med tillskott av kreatin följt av 1 månad utan – och att därefter repetera hela scenariot – skulle kunna vara det optimala. Det viktiga är bara att känna till att det vanligen tar minst ett par veckor innan du hunnit ladda upp dine kreatinnivåer fullt ut.

Kreatin ger inga kända biverkningar så länge du håller dig till de rekommenderade doserna. Eftersom kreatin gör att du drar på dig lite extra vätska så kommer du med stor sannolikhet gå upp i vikt.

Nej, det är inte farligt.

Det finns ingen åldersgräns för kreatin.

Kreatin är absolut ett bra tillskott om man vill öka i vikt. Den extra vätskan och styrkan du får från kreatin ger dig rätt förutsättningar för det.

Även om kreatin primärt kan ge dig en viktökning så är det ju aldrig fråga om fett utan vätska. Den ökade styrkan är dessutom positivt på kroppssammansättningen, där den fettfria massan kan öka.