Spelar det någon roll när du tar ditt kreatin?

Att kreatin är ett kosttillskott som fungerar vet vi numera. Men spelar det någon roll när man tar det? Jacob Gudiol har kikat på frågan.

Jacob Gudiol

Kreatin, ett av få tillskott som ger någonting är en av de första artiklarna jag skrev på Träningslära.se för snart sju år sen och det är fortfarande en av de mest lästa på hela sajten. Om du inte känner till kreatin sedan tidigare eller är osäker på dess funktion och evidens så rekommenderar jag att du läser den artikeln som jag dessutom uppdaterade så nyligen som en månad sen.

Precis som titeln på min tidigare artikel berättar så fungerar faktiskt kreatin. Hur man bör dosera kreatin har också ansetts vara mer eller mindre klarlagt över en lång tid nu även om det fortfarande är oklart om det behövs en uppladdningsfas eller inte. Personligen tror jag att en uppladdningsfas är bättre men det är mer en känsla jag har än kanske ett starkt fysiologiskt resonemang.

Hur som helst så har tiden när man bör ta kreatin aldrig ansetts vara av någon större betydelse. Kreatin är något du ska ta dagligen, även dagar då du inte tränar, och det man vill uppnå har alltid ansetts vara extra nivåer av kreatin och kreatinfosfat i musklerna där du uppnår en maximal nivå efter ett tag oavsett när och hur du intar ditt kreatin.

De senaste två åren har det dock publicerats tre studier som undersökt effekten av att tajma intaget av kreatin till antingen före eller efter ett träningspass som i alla fall hos mig har väckt frågan kring om det faktiskt ändå kan spela någon roll när du intar ditt kreatin.

Trend mot bättre resultat med kreatinintag efter träning istället för före

Den första studien som väckte frågan kring om tajmingen verkligen spelar någon roll publicerades 2013 och undersökte om det blev någon skillnad i träningsresultat för en grupp som intog kreatin före träningen jämfört med en grupp som intog det efter (1). Deltagarna var 19 unga byggare som styrketränade fem dagar i veckan under fyra veckor. Resultatet i den här studien blev att det inte var någon signifikant skillnad mellan grupperna men där var en trend mot bättre resultat för gruppen som intog kreatin efter.

Det här var för stunden ett resultat helt för sig själv och även om trenden kan vara lockande så har jag inte tyckt att det varit något värt att fokusera på eller lägga någon vikt vid. Särskilt inte med tanke på att tidskriften som studien är publicerad i publicerar en stor mängd studier med positiva resultat för olika kosttillskott.

Två senare studier av annan forskargrupp på äldre personer

Efter den här studien har det publicerats ytterligare två studier som undersökt om det finns några skillnader i resultat av att ta kreatin före eller efter träningen (2, 3). Båda studierna har samma huvudförfattare och båda studierna är utförda på personer mellan ungefär 50-70 år.

Den första av de här två studierna visade precis som den tidigare studien på yngre personer här ovanför ett resultat som statistiskt inte skiljde sig åt mellan grupperna, men om vi återigen ska vara snälla så var där också en liten trend mot att kreatin efter hade en aningen bättre effekt än kreatin före (2). Trenden var dock mindre än i den förra studien och det skiljde sig endast 0,5 kg i ökning i fettfri massa mellan grupperna. Gruppen som fick kreatin före ökade 1,4 kg och gruppen som fick kreatin efter ökade 1,9 kg.

Man testade även styrkan hos deltagarna och där var det inte heller någon statistisk skillnad och inte heller var där någon trend mot att kreatin efter träningspasset skulle vara bättre. Då det här var den andra studien som inte visade på någon effekt av att tajma kreatin och resultatet såg ännu mindre intressant ut än i den förra studien så gjorde inte direkt den här studien att frågan blev mer intressant, i alla fall inte enligt mig.

Fast lite drygt ett år senare publicerade samma forskargrupp ytterligare en studie och i den här blev resultatet för tredje gången gillt, ingen statistiskt signifikant skillnad (3). Gruppen som fick kreatin efter träningen ökade med 3 kg i muskelmassa medan gruppen som fick kreatin före träningspasset ökade med 1,7 kg. Även om de här resultaten som sagt inte var signifikanta så är det en ganska betydande skillnad i träningseffekt, både kilomässigt och procentuellt, mellan att ta kreatin efter istället för före träningen.

I studien testade man även deltagarnas maxstyrka i benpress och bänkpress och där var inga skillnader mellan grupperna värd att nämna.

Summering

Jag tycker personligen inte att de här resultaten än så länge är särskilt övertygande. Visst är det en trend mot bättre resultat när det gäller muskelmassa i samtliga tre studier men det är också så att den trenden inte är synlig när det gäller styrka och det är ju också bara trender. Det finns ett problem inom forskningen där studier med negativa resultat har svårt att bli publicerade och kanske finns det en eller ett par studier med liknande upplägg som de här fast där trenden varit den motsatta som aldrig blivit publicerade?

Samtidigt ser jag ingen som helst orsak till varför man inte skulle välja att ta kreatinet efter träningen istället för före om båda möjligheterna finns? Så länge man inte kör en liten bro-science motivering för polarna och påstår att man garanterat kommer att få bättre resultat om man tar kreatin efter så är ju ändå trots allt det mer rimliga att ta kreatin efter om man står och funderar på när man ska ta sitt dagliga kreatin.

Avslutningsvis så tänkte jag ta upp ytterligare en sak som gör det här än mer intressant för framtiden. En av få studier som har visat att tajmingen av protein verkligen spelar roll för träningsresultaten när man i övrigt matchar proteinintaget hade faktiskt också inkluderat kreatin i drinken (4). Deltagarna i den studien fick antingen inta kreatin och protein före och efter träningen eller på morgonen och kvällen. Resultatet visade bättre resultat för gruppen som tog kreatin och proteinet före och efter träningen. Fram tills nu har man bara antagit att det här resultatet berott på proteinet men de här studierna på kreatin antyder att det faktiskt möjligen kan vara så att det är kreatin före och efter träningen som varit det avgörande J

***


Liknande artiklar
Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Avsnittet om omega-3 och omega-3 index

Avsnitt 415 av Tyngre Träningssnack handlar om omega-3 och mer specifikt fettsyrorna EPA och DHA. En uppföljning på artikeln med andra ord.

25 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Kaffe – det vi vet och det som är påhittat

Jacob och Erik börjar med att diskutera forskningen på kaffe. De utgår från en krönika från DN med ett antal påståenden.

25 apr. 2023

Frågor kring konditionsträning

Efter ett längre intro där Jacob och Wille hyllar det bättre vädret och fysträningen hos damlandslaget i handboll så blir det lyssnarfrågor.

19 apr. 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Ramadan och träning för motionärer och elitidrottare

Här i del 2 ska vi fortsätta genom att titta mer specifikt på fysisk aktivitet och prestation under Ramadan.

Jacob Gudiol

8 mars 2023

Vad händer med hälsan under Ramadan?

Snart är det dags för Ramadan som är den heligaste månaden i den islamiska kalendern. Men hur påverkar den hälsan?

Jacob Gudiol

7 mars 2023

Alkohol och viktreglering

Det finns flera faktorer som tyder på att en regelbunden alkoholkonsumtion kan leda till viktökning och försvårar en viktminskning.

Lova Molin

1 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023

Vad är måttlig och hög intensitet?

Jag skrev för ett par år sedan en ganska lång artikel om de då nya råden om fysisk aktivitet från WHO. Här är uppföljningen.

Wille Valkeaoja

6 feb. 2023

Mot 10 km – bakslag

Du behöver räkna med att träningen vid något tillfälle inte går som tänkt. Det är så förväntat att du i princip behöver planera för det.

Wille Valkeaoja

3 feb. 2023

Socker och hälsa

Socker är ett mycket omdiskuterat ämne inom området kost och hälsa. Men vad händer egentligen i kroppen när vi äter socker?

Lova Molin

25 jan. 2023

Mot 10 km – Effektivare intervallträning

Wille fortsätter på insprungen väg. Idag avhandlar vi hur smarta intervaller kan göra din träning bättre.

Wille Valkeaoja

19 jan. 2023