EAA

EAA, eller essentiella aminosyror som det egentligen står för, är de byggstenar i proteinet som är viktigast för dina muskler. Essentiella betyder att kroppen själv inte kan tillverka aminosyrorna. Utan måste få i sig dem via kosten.

Läs mer

2 produkter

Läs mer om EAA!

EAA som kosttillskott slog ner som något av en bomb på marknaden. Detta eftersom det stimulerar proteinsyntesen ännu snabbare än vassle. Därmed med i teorin skulle EAA kunna ge ännu bättre resultat från träningen jämfört till exempel proteinpulver eller BCAA. Från början var essentiella aminosyror så äckligt att man fick svälja ner det som hostmedicin, men med tiden har det blivit bättre och vi vågar till och med kalla vår nya EAA god. Men fortfarande är det nog saft som gäller för dig som primärt är ute efter smak, är det däremot resultat du söker bör du kolla närmare på våra essentiella aminosyror.

Proteinets byggstenar består av aminosyror. Totalt finns det 20 olika aminosyror, där 9 benämns som essentiella (på engelska Essential Amino Acids – EAA) därför att de måste tillföras utifrån via kosten. Dessa 9 går under namnen: L-leucin, L-valin, L-lysin, L-fenylalanin, L-treonin, L-isoleucin, L-histidin, L-metionin och L-tryptofan.

Ett tillskott av EAA är ett effektivt sätt att initiera och förbättra muskelproteinsyntesen, den fysiologiska processen där kroppen bygger muskler.

Användningsområdet och funktionen hos EAA är densamma som för BCAA (på engelska Branched Chained Amino Acids). Då EAA innehåller 9 aminosyror medan BCAA består av tre så är aminosyreprofilen hos EAA lite mer komplett. EAA är därför aningen dyrare och kan i vissa fall också ha en tydligare smak. Under perioder då du inte får i dig aminosyror från andra livsmedel så kommer också EAA att vara mer fullvärdigt som tillskott och ge en större ökning av proteinsyntesen på sikt.

Du kan ta EAA när som helst under dagen, men allra mest effektivt är det om du tar det på fastande mage. Antingen direkt på morgonen, mellan dina ordinarie måltider, eller kanske allra helst strax före ditt styrketräningspass.

Man kan ta det – om man vill – både före och efter. Ett intag av EAA före träningen ger dig en förhöjd proteinsyntes under passet, och att ta EAA efteråt kan påskynda återhämtningen och återuppbyggnaden av musklerna.

Du kan absolut också välja att inta ditt EAA under själva passet. Dock – har du redan tagit EAA innan passet så är det väl tveksamt om denna extra dos tillför särskilt mycket.

EAA och proteinpulver är tänkta att utföra samma uppgift – att stimulera muskeltillväxt och minimera muskelnedbrytning. Tyngres proteinpulver innehåller alltid en komplett och allomfattande palett av aminosyror, varför ditt EAA inte kommer att bidra med något extra ifall du tar en proteindrink samtidigt. Att ta EAA samtidigt som du konsumerar proteinpulver blir därför lite som att elda för kråkorna. Dessutom är EAA allra mest effektivt när det tas på fastande mage där upptaget inte utmanas av andra näringsämnen. En fördel med EAA är att det ger färre kalorier och kan vara mer lättdrucket. Många föredrar också den mer läskande smaken från EAA jämfört med den ofta mjölkiga sensationen proteinpulver kan ge.

Under normal användning finns inga kända biverkningar av EAA. Vid extrema nivåer (vi pratar om ett intag som i så fall motsvarar 10 hela påsar EAA per dag!) så har man uppmätt ökade halter av ammoniak i blodet, vilket sannolikt inte är hälsosamt i längden.