Vitamintillskott – behövs det?

När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott.

Lova Molin


När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott. För att få en ökad förståelse när det kommer till vitamintillskott är det därmed lämpligt att initialt gå in djupare på ämnet vitaminer för att få en ökad förståelse. 

Vitaminer delas upp i fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. De fettlösliga vitaminerna är vitamin A-, D-, E- och K-vitamin. De vattenlösliga vitaminerna är Vitamin-C, vitamin B6, vitamin B12, biotin, folat, niacin, panotensyra, riboflavin och tiamin. Vitaminerna behövs i små mängder och är livsnödvändiga då vi inte tillverkar dem själva. Brist på vitaminer ger ofta specifika symptom och vissa vitaminer fungerar även som antioxidanter. Då vitaminer är viktigt för hälsan är det lätt att tro att desto mer, desto bättre hälsa. Men för mycket av vissa vitaminer kan vara skadligt, såsom ett högt intag av vitamin-A eller ett för högt intag av vitamin-D. Vad gäller de vattenlösliga vitaminerna följer överskottet med ut i urinen igen och är därmed ej skadligt att överdosera. Däremot är det onödigt att spendera pengar på onödiga tillskott. Att inta högre mängder än det aktuella behovet av vitaminer ger inte ytterligare hälsoeffekter. 

För friska individer som äter en allsidig kost behövs sällan tillskott av vitaminer. Kosten bidrar med all den näring vi behöver. Däremot kan tillskott behövas för vissa grupper, exempelvis för den som äter en ensidig kost eller om man utesluter vissa livsmedelsgrupper såsom animaliska livsmedel. Vidare kan vissa grupper ha ett förändrat näringsbehov såsom gravida, ammande och sjuka. Nedan är exempel på de vitaminer som kan vara bra att se över för vissa grupper. 

Vitamintillskott – Vitamin B12

Vitamin 12 behövs för cellernas ämnesomsättning, bildning av blodkroppar samt är nödvändigt för nervssystemets funktion. Vitaminet finns endast i animaliska livsmedel, exempelvis kött, fisk, skaldjur, ägg, ost och mjölk. Vidare är vissa vegetabiliska livsmedel berikade med B12 såsom havredryck och sojadryck. Den som utesluter animaliska livsmedel behöver oftast ta tillskott av vitamin B12. Hos lakto-ovo vegetarianer kan intaget också bli lågt även om man äter ägg och mjölkprodukter. Vidare har personer som genomgått tarmkirurgi såsom gastric ökad risk att drabbas av B12 brist, därmed behöver de i många fall äta tillskott livet ut. 

Vitamintillskott – Folat

Folat behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. När cellbildningen ökar såsom när man är gravid ökar behovet av folat. Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i mat medan folsyra är konstgjort framställt folat som används vid berikning och kosttillskott. I kosten hittar du folat i mörka bladgrönsaker, olika slags kål, bönor, kikärtor, linser, frukt och bär. Även fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt innehåller också folat. Under graviditeten är folat extra viktigt och därmed bör man ta folsyratillskott i god tid före graviditeten. Många får idag i sig för lite folat. 

Vitamintillskott – D-Vitamin

D-Vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist kan orsaka rakit, vilket innebär att kalcium inte lagras på vanligt sätt under tillväxten. D-vitamin kan bildas i huden och en viktig källa till D-vitamin är solbestrålning. Det innebär att vi i Norden löper större risk för brist eftersom vi har färre soltimmar om året. D-vitamin i mat får vi främst från fet fisk. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är viktiga källor till D-vitamin om de är berikade. D-vitamin är vidare en av få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper behöver tillskott av D-vitamin. Livsmedelsverket rekommenderar att barn under 2 år och alla vuxna över 75 år tar tillskott av D-vitamin. Det gäller även alla som inte äter fisk eller D-vitamin berikad mat samt alla som inte exponeras för solljus på sommaren. 

Avslutningsvis

Långt ifrån alla behöver tillskott av vitaminer och genom att äta varierat kan de flesta tillgodose sitt behov av vitaminer. Vid lågt intag kan det vara bra att i första hand se över kosten, då intaget ofta går att öka genom förbättrade kostvanor. För den som misstänker brist på något vitamin rekommenderar jag att utreda om brist verkligen föreligger. På vårdcentralen kan de hjälpa dig att ta blodprov och därmed få fram om du har en brist och i så fall av vad. 

Sedan finns det rekommendationer för vitamintillskott för vissa grupper. Veganer behöver tillskott av vitamin B12, vid graviditet behövs tillskott av folsyra och vissa grupper rekommenderas tillskott av vitamin D. 


Mer från Lova Molin


Photo by Anshu A on Unsplash



Liknande artiklar
Nicklas Neuman om forskning, fotboll och nya bokprojektet

Nicklas Neuman, den riktiga kostdoktorn, gästar oss för att prata om bland annat Degerfors väg tillbaka till Allsvenskan, om lukt- och smakavvikelser post-covid och om den nya boken som han nu skriver tillsammans med Jacob Gudiol.

14 nov. 2024

Är det bättre med vanlig cola än light till små barn?

Jacob och Erik diskuterar i det här avsnittet ett viralt inlägg på sociala medier där det påstås att det är bättre att ge barn sockersötad cola än lightvarianten.

22 okt. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Vad vet vi kring hur kosten påverkar immunförsvaret?

Jacob och Wille försöker svara på tre lyssnarfrågor i avsnitt 457 av Tyngre Träningssnack.

14 aug. 2024

En diet personligt anpassad efter proteomet vs vanlig medelhavskost

Jacob och Erik diskuterar en studie där man testat en personligt anpassad diet mot en mer generisk medelhavskost.

30 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Dr Neuman om vad som verkligen betyder nåt

Besök av Nicklas Neuman, där vi snackar om den faktiska betydelsen av ett antal olika kostaspekter. Både för hälsa & för presstation.

11 dec. 2023

Julmatspecial med Karoline Pettersson

Vi tar den positiva vägen till julbordet och låter oss lotsas av solskenet Karoline Pettersson. Favoriter, måsten, personliga anpassningar och rätter vi inte ens tar i med tång.

27 nov. 2023

Avsnittet om omega-3 och omega-3 index

Avsnitt 415 av Tyngre Träningssnack handlar om omega-3 och mer specifikt fettsyrorna EPA och DHA. En uppföljning på artikeln med andra ord.

25 okt. 2023

Så skapar du en balanserad kost – tips och råd!

När det kommer till att äta hälsosamt är balans en viktig faktor. Balans handlar delvis om att få i sig lagom mycket av olika näringsämnen och lagom mycket energi.

Lova Molin

17 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Vegetarisk och vegansk mat när man ska bygga muskler

Över många år har intresset för vegetarisk och vegansk kost ökat. Men hur påverkar det vår förmåga att bygga muskler? Jacob Gudiol reder ut frågan.

Jacob Gudiol

5 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

Fördelar och nackdelar med en kontinuerlig blodsockermätare för dig utan diabetes

I två tidigare artiklar här på Tyngre har vi tittat på hur vi mäter blodsockerkontroll. Dags för hur en kontinuerlig mätning påverkar oss.

Jacob Gudiol

28 aug. 2023

Vad vet vi kring hur blodsockerkurvan påverkar hunger, aptit och energinivåer?

Då var det dags för fortsättningen på den här artikelserien i tre delar kring blodsockerkontroll och kontinuerlig mätning av blodsockret.

Jacob Gudiol

25 aug. 2023

Blodsockerkontroll och långsiktig hälsa – vad vet vi idag?

Att ha kontroll på blodsockret är något som har diskuterats flitigt under lång tid. I en artikelserie på tre delar tar Jacob Gudiol oss med till vad forskningen verkligen säger.

Jacob Gudiol

15 aug. 2023

Hur nyttigt är det egentligen?

Lova Molin sänder oss här några tänkvärda insikter om vad du behöver ta hänsyn till när du ska värdera kvaliteten i vad du äter.

Lova Molin

13 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Mat för att bygga muskler

Vilka delar i kosten är viktigast när det kommer till att bygga muskler? Lova Molin ger dig all information du behöver.

Lova Molin

25 juni 2023

Sömnkvalitén kan påverkas negativt av en sämre diet

För drygt 7 år sedan skrev jag en artikel här på Tyngre om vad man visste kring hur kosten påverkade människors sömn. Nu är det dags för uppdatering.

Jacob Gudiol

9 juni 2023

Så grillar du hälsosamt och gott – dietisten tipsar!

Sommaren är här vilket också innebär säsong för att grilla. När det kommer till grillen finns det många nyttiga grillalternativ.

Lova Molin

2 juni 2023

Livsmedelsindustrin sponsrar studier som är negativa mot NutriScore

Dagens ämne i Hälsoveckan by Tyngre är olika metoder att ranka livsmedel från bra till dåligt.

23 maj 2023