När det kommer till kostrelaterade frågeställningar är ofta svaret ”det beror på”. Detta gäller även för tillskott. För att få en ökad förståelse när det kommer till vitamintillskott är det därmed lämpligt att initialt gå in djupare på ämnet vitaminer för att få en ökad förståelse.
Vitaminer delas upp i fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. De fettlösliga vitaminerna är vitamin A-, D-, E- och K-vitamin. De vattenlösliga vitaminerna är Vitamin-C, vitamin B6, vitamin B12, biotin, folat, niacin, panotensyra, riboflavin och tiamin. Vitaminerna behövs i små mängder och är livsnödvändiga då vi inte tillverkar dem själva. Brist på vitaminer ger ofta specifika symptom och vissa vitaminer fungerar även som antioxidanter. Då vitaminer är viktigt för hälsan är det lätt att tro att desto mer, desto bättre hälsa. Men för mycket av vissa vitaminer kan vara skadligt, såsom ett högt intag av vitamin-A eller ett för högt intag av vitamin-D. Vad gäller de vattenlösliga vitaminerna följer överskottet med ut i urinen igen och är därmed ej skadligt att överdosera. Däremot är det onödigt att spendera pengar på onödiga tillskott. Att inta högre mängder än det aktuella behovet av vitaminer ger inte ytterligare hälsoeffekter.
För friska individer som äter en allsidig kost behövs sällan tillskott av vitaminer. Kosten bidrar med all den näring vi behöver. Däremot kan tillskott behövas för vissa grupper, exempelvis för den som äter en ensidig kost eller om man utesluter vissa livsmedelsgrupper såsom animaliska livsmedel. Vidare kan vissa grupper ha ett förändrat näringsbehov såsom gravida, ammande och sjuka. Nedan är exempel på de vitaminer som kan vara bra att se över för vissa grupper.
Vitamintillskott – Vitamin B12
Vitamin 12 behövs för cellernas ämnesomsättning, bildning av blodkroppar samt är nödvändigt för nervssystemets funktion. Vitaminet finns endast i animaliska livsmedel, exempelvis kött, fisk, skaldjur, ägg, ost och mjölk. Vidare är vissa vegetabiliska livsmedel berikade med B12 såsom havredryck och sojadryck. Den som utesluter animaliska livsmedel behöver oftast ta tillskott av vitamin B12. Hos lakto-ovo vegetarianer kan intaget också bli lågt även om man äter ägg och mjölkprodukter. Vidare har personer som genomgått tarmkirurgi såsom gastric ökad risk att drabbas av B12 brist, därmed behöver de i många fall äta tillskott livet ut.
Vitamintillskott – Folat
Folat behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. När cellbildningen ökar såsom när man är gravid ökar behovet av folat. Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i mat medan folsyra är konstgjort framställt folat som används vid berikning och kosttillskott. I kosten hittar du folat i mörka bladgrönsaker, olika slags kål, bönor, kikärtor, linser, frukt och bär. Även fullkornsprodukter, filmjölk och yoghurt innehåller också folat. Under graviditeten är folat extra viktigt och därmed bör man ta folsyratillskott i god tid före graviditeten. Många får idag i sig för lite folat.
Vitamintillskott – D-Vitamin
D-Vitamin reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist kan orsaka rakit, vilket innebär att kalcium inte lagras på vanligt sätt under tillväxten. D-vitamin kan bildas i huden och en viktig källa till D-vitamin är solbestrålning. Det innebär att vi i Norden löper större risk för brist eftersom vi har färre soltimmar om året. D-vitamin i mat får vi främst från fet fisk. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är viktiga källor till D-vitamin om de är berikade. D-vitamin är vidare en av få vitaminer vi riskerar att få för lite av och vissa grupper behöver tillskott av D-vitamin. Livsmedelsverket rekommenderar att barn under 2 år och alla vuxna över 75 år tar tillskott av D-vitamin. Det gäller även alla som inte äter fisk eller D-vitamin berikad mat samt alla som inte exponeras för solljus på sommaren.
Avslutningsvis
Långt ifrån alla behöver tillskott av vitaminer och genom att äta varierat kan de flesta tillgodose sitt behov av vitaminer. Vid lågt intag kan det vara bra att i första hand se över kosten, då intaget ofta går att öka genom förbättrade kostvanor. För den som misstänker brist på något vitamin rekommenderar jag att utreda om brist verkligen föreligger. På vårdcentralen kan de hjälpa dig att ta blodprov och därmed få fram om du har en brist och i så fall av vad.
Sedan finns det rekommendationer för vitamintillskott för vissa grupper. Veganer behöver tillskott av vitamin B12, vid graviditet behövs tillskott av folsyra och vissa grupper rekommenderas tillskott av vitamin D.
Mer från Lova Molin