Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla?

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla? Jacob Gudiol reder här ut denna viktiga fråga!

Jacob Gudiol

Jag har varit aktiv på träningsforum och sociala medier i 20 år nu och en fråga som alltid har kommer med jämna mellanrum är hur alkohol påverkar ens träningsresultat. Frågan har inte varit ställd från lite äldre personer som dricker något glas då och då utan det är vanligen yngre män som ganska nyligen har fastnat för styrketräning och målet att lägga på sig en massa muskler som undrar om de kan fortsätta att dricka alkohol och festa på helgerna.

Det har egentligen aldrig funnits något tillfredställande svar på den frågan. Det finns lite studier på hur alkohol påverkar återhämtningen efter träning men nästan allt som är gjort berör antingen konditionsträning eller så har det handlat om något glas vin eller en öl till middagen på kvällen. En helt annan form av träning och/eller alkoholkonsumtion.

När det inte finns någon forskning alls på ett område så får man på något vis försöka luta sig mot praktisk erfarenhet. Vi vet att många unga personer har lagt på sig massor av muskler samtidigt som de festat ordentligt varje helg med större mängder alkohol. Men det säger oss bara att regelbunden träning flera gånger i veckan inte förstörs av att dricka och festa en eller kanske två gånger i veckan. Det hade varit otroligt överraskande om det inte varit så tycker jag.

En betydligt mer intressant fråga är huruvida du får ut något av träningen som utförs i nära anslutning till att du dricker en större mängd alkohol. Är det meningslöst att träna på lördag förmiddag om du sen ska dricka och festa hela natten till exempel? Eller får du verkligen ut något av att gå till gymmet dagen efter du festat ordentligt med större mängder alkohol?

För något år sedan kom en studie som faktiskt ger oss en början till ett bättre svar på den första frågan där, hur träningssvaret påverkas om du dricker alkohol i större mängder nästan direkt efter träningspasset (1).

En 4 dl sprit och 0,6 promille i blodet direkt efter träningen

Forskarna till den här studien hade som frågeställning hur ett större alkoholintag direkt efter ett hårdare träningspass påverkar återhämtningen och proteinsyntesen. Deras vinkel var att det framför allt inom lagidrott finns en kultur i att man kan festa och dricka ganska mycket efter till exempel en helgmatch och de ville därför veta hur det påverkade återhämtningen och träningssvaret.

För att försöka svara på den frågan så tog de åtta fysiskt aktiva och unga män. Dessa fick sedan utföra styrketräning för lårmusklerna i form av fem set med åtta repetitioner på 80 procent av max. Efter det så cyklade deltagarna på en cykel på måttlig intensitet i 30 minuter och sedan avslutades träningen med 10 stycken sprinter på 30 sekunder vardera på samma cykel. Tanken var att det här skulle simulera den belastning som många lagidrottare får utstå vid träning och match där både styrka olika typer av kondition utmanas.

Det här träningspasset utfördes vid tre olika tillfällen och efter varje tillfälle ändrade man sedan på vad de gjorde under återhämtningen.

  • Vid det ena tillfället fick man till en återhämtning i stil med dagens rekommendationer när det gäller protein. Direkt efter och sedan fyra timmar senare så intog dem 25 gram vassleprotein.
  • Vid det andra tillfället fick de samma proteinintag men en halvtimme efter träningen så fick de också börja svepa drinkar. Mängden alkohol var satt vid 1,5 gram per kilo kroppsvikt vilket troligen inte säger något för de flesta. Men det motsvarar ungefär 4 dl vodka för en person på 80 kilo.
  • Det tredje tillfället var precis som det andra fast istället för protein så fick deltagarna kolhydrater.

Forskarna gjorde en hel del tester på deltagarna men jag tänkte bara ta upp de två som jag tycker är mest relevanta här. Den som är intresserad kan läsa hela studien själv då den är fritt tillgänglig för alla (1).

Det första testet som jag tycker är relevant är hur alkoholen påverkade deltagarnas alkoholhalt i blodet. Alkoholen gav dem ett blodvärdet på i genomsnitt knappt 0,6 promille. Det här är lägre än förväntat skulle jag säga. Tidigare studier med alkohol efter konditionsidrott har visat på värden upp emot 1,2 promille och använder du dig av en kalkylator online som försöker uppskatta hur högt promille man får av ett intag likt i den här studien så säger de också tydligt över 1 promille, oftast kring 1,5 promille. Jag har ingen aning om varför det blev så här och forskarna i studien sveper i princip bara bort det med att det troligen beror på skillnader i intag av mat,

Lägre muskelproteinsyntes med alkohol i kroppen

Det mesta intressanta delen av studiens resultat var så klart den där de tittat på muskelproteinsyntesen. Muskelproteinsyntesen är ett fint ord för inlagring av protein i musklerna. Det är den processen som gör att dina muskler växer och tillsammans med proteinnedbrytningen så är det den som avgör hur mycket muskler du har på kroppen.

Akut i samband med träning så inverkar proteinnedbrytningen marginellt och därför är det vanligt att man endast tittar på muskelproteinsyntesen när man vill undersöka hur något stimulerar muskelbyggande mer kortsiktigt. Så gjorde man även i den här studien och resultatet visade att alkohol hade en tydligt negativ effekt på muskelproteinsyntesen. Du kan se de faktiska resultaten i grafen här under.

När deltagarna drack alkohol efter träningen var deras proteinsyntes ~25 procent lägre även när de fick i sig protein. Notera dock att där fortfarande är en positiv effekt jämfört med proteinsyntesen i vila. Det här skulle jag säga talar starkt för att träning ger positiva effekter även om din återhämtning är så dålig som en ganska ordentlig fylla. Även när deltagarna inte intog något protein såg man en liten ökning av proteinsyntesen från träningen.

En aspekt som dock inte är med i det här resultatet är sen läggtid och dåligt med sömntimmar vilket jag skulle tro ofta kommer samtidigt som ett sådant här alkoholintag hos unga vuxna. Så en verklig festkväll kanske är sämre än vad ”bara alkoholen” visade sig vara i den här studien?

Summering

Alkohol i de mängder som deltagarna drack i den här studien är självklart inte bra för dig. Det är framför allt då dåligt för hälsan i stort men den här studien visar att det också är negativt för träningsresultaten. Effekten är dock inte jättestor och gör du inte det här allt för regelbundet så skulle jag säga att det, sett enbart ur perspektivet muskelbygge, inte är någon större grej om det sker lite då och då. Över tid kommer saker likt att du tränar regelbundet med en progression, att du äter okej och tar hand om din hälsa i stort att vara mycket viktigare.


Liknande artiklar
MiTh Dietist

Hur vad vi lyfter och hur mycket pratar vi mer än gärna om, men vad laddar vi kroppen med? Idag är Michaela Ödling och Malin Thrysén från MiTh Dietist med och svarar på lite frågor och funderingar från Josef kring detta. 

3 apr. 2025

Set och reps med Daniel Richter

Vi snackar med Styrkelabbets Daniel Richter om vad som verkligen gäller när det kommer till set & reps i gymmet.

31 mars 2025

Det hände på Arnold Classic

Idag pratar Josef och Marcus Buktryck Yngvesson utlovat om vad som hände på Arnold Classic och deras reflektion på det. Till det även vad som är bästa sättet att umgås på i det moderna samhället. 

28 mars 2025

Vi försöker reda i löpning och gym. Är det så svårt att få till en rutin?

Varför är det så svårt att få till en rutin med lite kontinuerligt gymmande?

21 mars 2025

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla?

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla? Jacob Gudiol reder här ut denna viktiga fråga!

Jacob Gudiol

11 feb. 2025

Vad händer med träningssvaret om du dricker mycket alkohol efter träningen?

I veckans avsnitt av Hälsoveckan går Jacob och Erik igenom en studie som publicerades redan 2014 men som Jacob nyligen upptäckt. I den testade man hur alkohol i ganska stora mängder påverkade proteinsyntesen efter ett träningspass.

10 feb. 2025

Träning för en nybörjare

Jacob och Wille tittar tillbaka nästan nio år i tiden och granskar ett av poddens tidigaste avsnitt som handlade om träning av nybörjare.

29 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025

Robert Berg mot bult året 2025

Den numera föredettingen Robert Berg gästar i dagens avsnitt Tyngre Kraftsport.

27 dec. 2024

Varför en höjning från 80 till 90 procent av max är jobbigare än en från 30 till 50 procent

Wille och Jacob svarar på några av era frågor i avsnitt 475 av Tyngre Träningssnack.

18 dec. 2024

Allt du behöver veta kring de nya fetmamedicinerna

Fetmamediciner, alla snackar om fetmamediciner. Målet med artikeln är att ge dig en grundlig genomgång av två nya och effektiva fetmamediciner, semaglutid och tirzepatid, samt deras effekter och biverkningar.

Jacob Gudiol

14 dec. 2024

Effekter från 12 månader med periodisk fasta och styrketräning

För något år sedan skrev jag en artikelserie här på Tyngre om periodisk fasta och andra former av längre fasta. Här är vad lite nyare forskning kommit fram till.

Jacob Gudiol

10 dec. 2024

Avsluta

Detta blir sista avsnittet för nu av Tyngre Bänkpress. Podden var tänkt och menad att komma med info om och runt bänkpress samt att prata med bänkpressare kring mästerskap.

6 nov. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Handledslindor och bänkpress-studier

När är det läge att se och anpassa sin träning till en studie och när ska det bara få vara statistik på ett papper? Det säger Josef sitt om idag.

23 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Individualisering

Något det pratas mycket om och målas upp som superviktigt i träningen är att den måste vara individualiserad. Frågan är bara hur individualiserad den måste vara och vad som gör träning individualiserad?

4 sep. 2024

Lyckas med bänkpress

Josef har senaste veckan samlat ihop och stillat sina tankar kring grundpelarna för att lyckas med bänkpressen.

28 aug. 2024

Mer viktökning som ung än som medelålders

Mycket talar för att vår förmåga att hålla vikten inte försämras av vår ålder. Det kan faktiskt vara precis tvärtom.

Jacob Gudiol

23 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Störande fenomen på gymmet

Avsnitt 288 handlar om olika fenomen som är störande på gymmet, denna gång är det lyssnarna och våra följare som har fått skicka in olika företelseer som de stör sig på.

29 juni 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Paus

Podcasten Tyngre Hurtbullar kommer pausa för en tid framöver. Planen är att den ska komma åter i framtiden!

7 apr. 2024

Börja träna med maskiner

Vill du börja styrketräna men tröskeln känns lite för hög? Börja enkelt med klassiska gymmaskiner. Idag berättar Josef och Viktor hur du enkelt kan starta din styrketräning med maskiner.

24 mars 2024

Filmer som inspirerat till träning

Genom åren har det kommit filmer som kan inspirerat till träning eller i själva verket handlat om träning.

17 mars 2024

Lokalt skitsnack

Efter ett error i det ordinarie planerade avsnittet blev det ett inhoppsavsnitt

15 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Marcus "Buktryck" Yngvesson

Vi pratar med Marcus "Buktryck" Yngvesson, Sveriges Starkaste Man 2021 (och näst starkaste i fjol).

9 mars 2024