Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Axelsmärta vid bänkpress

En av de vanligaste åkommorna som styrketränande kan råka ut för är axelsmärta. Ibland kan det vara följd av direkta skador i axelleden, senfästen eller muskler. Men det är också vanligt med överbelastning. Hög volym, ensidig träning, snabb stegring av vikter eller brister i återhämtning är några bidragande faktorer. Om vi utgår från att inget är allvarligt skadat i axeln finns några enkla tumregler. Även om det inte löser alla problem kan det vara värt att pröva.

Avlastning

Sen/muskelvävnad som blivit irriterad är känslig för belastning. Genom att avlasta området ges vävnaden möjlighet till återhämtning. Börja med att ta bort de övningar som ger upphov till smärta. Ofta är det pressövningar som bänkpress, hantelpress, militärpress, etc. Även djupa dips, skivstångspress bakom nacke eller övningar som stressar axelleden i ytterlägen (hyperextension och rotation i axelled). Det är svårt att säga hur länge avlastning bör ske, men räkna med minst 4-5 veckor. Dragövningar, flyes i kabelhiss, pecdeck och andra subvarianter av bröstövningar kan fungera och är bra träningsalternativ under en avlastningsperiod.

Skalade övningar

Under avlastningsperioden vill du få tillbaka vävnadstolerans. Att skala en övning betyder att en enklare variant utförs. Jag brukar använda armhävningar som tillväjningsövning vid axelproblem. De är enkla att utföra, kräver inte att du är på gymmet och kan stegras på olika sätt. Börja utföra armhävning på knä med armarna nära kroppen. Om det ändå känns i axeln testa att korta ner rörelsen 50%, d.v.s. gå inte hela vägen ner mot golvet.

När du kan utföra armhävning utan begränsning av rörelsen, testa att föra ut armarna ca 45 grader från kroppen. Upprepa proceduren med anpassad rörelseamplitud.

I nästa steg kan armhävning göras med fötterna i golvet lutad mot en bänk. Upprepa stegen med armbågarnas läge från kroppen och gradvis ökad rörelseamplitud.

Efter några veckors träning (om allt fungerat bra) borde det fungera att göra armhävning från golvet på raka ben. Set och reps får anpassas lite utifrån smärtbilden, men testa 3 x 10-15 reps och utför övningen varannan dag för ett ge lite extra utrymme för återhämtning.

Teknikanpassningar

Genom att anpassa tekniken kan pressmoment återintroduceras när den värsta irritationen av axeln minskat. Stressen på axeln ökar desto mer armarna förs ut från kroppen. Att t.ex pröva smala bänkpressar med armarna nära kroppen (se motsvarande tips med armhävning ovan) kan vara en bra ingångsövning.

Passa i detta skede på att se över presstekniken rent allmänt. Din setup i bänkpress kan vara utslagsgivande för hur mycket stress som dina axlar utsätts för. Genom att dra ihop skulderbladen (så axelpartiet hålls tillbaka), hålla upp bröstkorgen, pressa ner fötterna i golvet och få en lagom svank i ryggen kan belastningen från vikten spridas över större kroppsområden. Det minskar inte bara stressen på axlarna, utan ökar din förmåga att lyfta tyngre. Testa att föra ut armarna 45 grader från kroppen. Går det bra har du grönt ljus att stegra vikten.

Stegring

Ett problem vid återkommande axelsmärta kan vara snabb viktstegring under för kort period. För att undvika det krävs tålamod och koll på vikter, set och reps. Även tiden för träningspasset (densiteten, antal lyfta kg per tidsenhet) kan ha betydelse. Ha som grundregel att aldrig gå förbi tekniskt faliure. Det betyder att tekniken styr antal kg på stången och inte egot. Att släppa fram axlarna, kränga med stången eller studsa upp vikten kommer snabbt ta dig tillbaka till ruta ett. Börja på låg vikt. Enbart stången kan vara tillräcklig för många i början. Testa 3 x 10-15 reps och kör 3 ggr per vecka med 1-2 dagars vilointervall. När det kommit upp på moderata vikter kan tiden mellan passen behöva ökas. Att träna bänkpress (eller anda pressövningar) mer än 3-4 dagar per vecka kräver noggrann planering och är inte för alla. Räkna med 4-5 veckors återanpassning.

Tiden

Hur trist det än kan låta är tidsfaktorn ofta betydande vid överbelastningsproblem. Axlarna måste få tid att läka och få tillbaka vävnadstolerans. Försök därför hitta andra sätt att “träna runt” problemet. Ägna mer fokus åt sådan du kanske tidigare inte prioriterat i träningen. Att fortsätta träna, stimulera kroppen och hjärnan är alltid positivt, även om du måste göra vissa förändringar och anpassningar i din träningsrutin. Var inställd på att det kan ta 3-4 månader innan du kan köra för fullt igen.

Kost, sömn och återhämtning

Ibland glöms det nästan bort men näringsintag, sömn och mental avkoppling är superviktiga delar för att optimera kroppens återhämtning. Sikta minst på 7-8h sömn, tillräckligt med energi för att hålla viktbalans och håll ner på “stressorer” i vardagen.

Rotatorcuffen då?

Så fort det handlar om axelsmärta tror många att dom måste börja köra rotatorcuffövningar. De flesta som tränar styrketräning regelbundet är inte svaga i rotatorcuffen. Vid varierad styrketräning kommer rotatorcuffen få sin beskärda del av träning ändå. Att göra in- och utåtrotationer har ingen avgörande betydelse. Självklart finns inga nackdelar att slänga in några set, men det finns en klar övertro på dessa övningar bland både tränande och vårdgivare.

Om problemet fortsätter

Har du testat att avlasta, skala, anpassa teknik, stegra och låtit tiden göra sitt utan att du nått förbättring är det dags att kontakta en leg. vårdgivare, gärna med kunskap och intresse inom styrketräning, som får göra en undersökning och ta reda på varför du inte responderar på åtgärderna. I vissa fall finns specifika orsaker som kräver individuella anpassningar.


Liknande artiklar
Jonathan Söderling – Mirakelmannen

Jonathan Söderling är en av de mest lyssnade gästerna i Tyngre Kraftsport. Nyligen tävlade han och slog PB i böj, mark och total.

15 nov. 2024

Avsluta

Detta blir sista avsnittet för nu av Tyngre Bänkpress. Podden var tänkt och menad att komma med info om och runt bänkpress samt att prata med bänkpressare kring mästerskap.

6 nov. 2024

Marcus Yngvesson

Idag avverkar Josef och Marcus Yngvesson mer än du hinner med att registrera.

1 nov. 2024

Inför Järnvägspressen 2024

Nu på lördag arrangeras bänkpresstävlingen Järnvägpressen i Hallsberg. Första start är kl 12.00 och tävlingen pågår fram till cirka 17.00 inklusive prisutdelning.

30 okt. 2024

Anna om förändringen på Gymmet

Kompisen Anna Stålnacke berättar mer om hur och varför Gymmet väljer att sälja flera av sina anläggningar.

24 okt. 2024

Handledslindor och bänkpress-studier

När är det läge att se och anpassa sin träning till en studie och när ska det bara få vara statistik på ett papper? Det säger Josef sitt om idag.

23 okt. 2024

Josef Eriksson

I avsnitt 304 tar vi en sittning med bänkpressexperten Josef Eriksson. Vi dissekerar övningen i detalj och diskuterar alltifrån vanliga misstag till olika sätt som man kan förbättra sin bänkpress.

19 okt. 2024

Rasmus Mirblom inför Järnvägspressen

Idag snackar vi igen med Rasmus Mirblom som i slutet av sommaren vann EM i utrustad bänkpress, supertungvikten.

16 okt. 2024

Tips och trix på gymmet – Axelsmärta

I den här artikelserien går jag igenom några av de vanligaste smärtproblemen som hindrar framfarten på gymmet och hur man kan lösa dessa med några enkla tips och trix. Häng med!

Daniel Andréasson

10 okt. 2024

Hösten 2024

Hösten sprider sig över hela landet och vi går in i slutet av året. Idag snackas om hur det ser ut i sammandraget för elitserien i bänkpress samt lite om och runt Järnvägspressen 2024.

9 okt. 2024

Freddi Smulter

I dagens avsnitt drabbar Josef samman med kanske den största bänkpresslegenden, Freddi Smulter.

2 okt. 2024

Styrkelyft: Sofia Kollenhag

Sofia Kollenhag har varit på Malta och tävlat på Western European Powerlifting Championships där hon vann och slog nytt svenskt rekord i knäböj.

27 sep. 2024

Hallsbergs AK på Bänk-DM

Det var bänkpress-DM i Västra Svealands Styrkelyftförbund och Josef tillsammans med Andreas Henning, Neo Yngström och Jonathan Eriksson summerar kort och gott sin träning inför tävlingen.

18 sep. 2024

Individualisering

Något det pratas mycket om och målas upp som superviktigt i träningen är att den måste vara individualiserad. Frågan är bara hur individualiserad den måste vara och vad som gör träning individualiserad?

4 sep. 2024

Lyckas med bänkpress

Josef har senaste veckan samlat ihop och stillat sina tankar kring grundpelarna för att lyckas med bänkpressen.

28 aug. 2024

Långbänk med Josef

Världens bästa Josef Eriksson gästar podden och levererar insikter och åsikter så det står härliga till.

26 aug. 2024

Vikten av en funktionell fysik

Träna för att kunna säga JA till livet idag och imorgon.

Alex Danielsson

18 aug. 2024

Summering av bänk-EM 2024

14 aug. 2024

40 år i gymmet – det här har jag lärt mig

Redaktören listar sina erfarenheter om vad som verkligen betyder nåt är det kommer till gymträning.

Alex Danielsson

10 aug. 2024

Större muskelökningar vid träning av muskeln i ett utsträckt läge

Wille och Jacob diskuterar tre olika saker i avsnitt 456 av Tyngre Träningssnack.

7 aug. 2024

Hemma hos

En fredag efter ett pass på gymmet med vänner sätter sig Josef ner med Jimmy Karlsson, Thomas Edvinsson, Henke Magnusson och Karl-Erik Malmberg i poddrummet.

2 aug. 2024

Thomas Edvinsson inför EM

Thomas Edvinsson gör debut i seniorlandslaget som 47-åring.

31 juli 2024

Alla kör bänkpress

Efter ett måndagspass på Hallsbergs AK sätter sig Josef ner tillsammans med klubbkompisarna Steven, Robert och Jonathan för att diskutera.

25 juli 2024

Gustav Hedlund mot framtiden

Gustav Hedlund har sen 2015 när han kom in i styrkelyft gjort ett starkt avtryck. Nu har han vunnit alla kategorier på mästerskap han ställt upp inom.

19 juli 2024

Alex Danielsson gästar om träning efter 45

Jossan tog sommarlov, så detta avsnitt gästas av Alex Danielsson. De pratar om deras favoritställe, Vemdalen, och njuter av lite fredagsmys med champagne.

19 juli 2024

Sommarhälsa med Carina

Carina gästar podden och delar med sig av tips och trix för att undvika att helt tappa form och livslust under semesterns alla lediga stunder.

18 juli 2024

Juniorer mot EM

Jonathan Henningsson, Axel Samuelsson och Emil Lundgren debuterade samtidigt i bänkpresslandslaget vid VM 2021. Sedan dess har de tävlat i lag som juniorer flera gånger.

17 juli 2024

Styrkelyft: Lyftarfilosofi med Alba Boström

Vi träffar lyftarstjärnan Alba Boström och pratar om allt kring träningsfilosofi, självbild och vikten av att hålla distans till sig själv på flaket.

11 juli 2024

Hilma Westerberg mot EM 2024

Hilma Westerberg har senaste åren toppat listorna på tävlingar och instagramvisningar för bänkpress. Efter att ha vunnit EM som junior och ungdom väljer hon nu att tävla som senior på EM endast 20 år gammal.

10 juli 2024

Åland Sport Week

Då var Åland Sport Week över med bänkpresstävling i fokus!

3 juli 2024

Störande fenomen på gymmet

Avsnitt 288 handlar om olika fenomen som är störande på gymmet, denna gång är det lyssnarna och våra följare som har fått skicka in olika företelseer som de stör sig på.

29 juni 2024

Jeremy Hoornstra

Jeremy Hoornstra är en amerikansk bänkpressare som hållit ett så kallat "all time world record" (rekord oavsett förbund) i tre klasser samtidigt.

26 juni 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024