Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja


Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte. Frågan är om det är dags för löpare att istället gå över till effektutveckling?

En cyklist som ligger i en klunga kan även med betydligt mindre ansträngning köra väldigt mycket fortare än en ensam cyklist. Du kan på en cykel nå hastigheter uppåt 60–90 km/h utan att knappt behöva röra pedalerna alls. Det här gör att hastighet blir ett ganska dåligt sätt att bedöma intensitet på inom cykling. Hur snabbt du cyklar säger inte så mycket om hur hårt du anstränger dig. Om du inte samtidigt vet något om klungdynamik, vindriktning, lutning etc. Därför har man inom cyklingen sedan länge använt sig av effektmätning för att bedöma och styra intensitet. Genom detta ser man hur mycket effekt du trycker in i cykeln och kan sätta detta i relation till dina trösklar eller ditt max. 

Inom löpning däremot har hastighet alltid fungerat väldigt bra för att lista ut hur hårt en person jobbar. Lutningarna är oftast inte lika branta, backarna inte lika långa. Och hastigheterna är så låga att luftmotstånd inte blir en särskilt stor faktor. Det har därför inte funnits ett så stort behov av att använda sig av andra mått än det du kan få ut med exempelvis en GPS eller ett stoppur.

På senare år har det dock dykt upp effektmätare för löpare. Riktigt varför det ska vara användbara prylar är väl lite oklart men man kan tänka sig situationer med väldigt långa eller branta backar eller dylikt, där hastigheten kan bli missvisande som en markör på intensitet. En sådan pryl är Stryd; en liten plupp du sätter fast på din sko som genom accelerometrar beräknar din effektutveckling.

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Stryd använder sig sedan av algoritmer för att uppskatta din andra tröskel, din Critical Power (CP). När man annars i löpningssammanhang talar om Critical Speed (CS) blir resultatet av mätning av effekt (power) alltså detsamma som i cykling, CP. Denna uppskattning ska funka genom att du tränar på som vanligt. Data samlas då in varpå Stryds algoritmer skrider till verket för att bedöma din CP. Detta mått används sedan för att bedöma hur hårda dina träningspass varit och hur din fortsatta utveckling som löpare ser ut. 

Det vore smidigt om detta funkade. Då hade du sluppit göra ansträngande och tidskrävande testning och ändå fått användbar data att styra din träning utifrån. Den här algoritmen har därför nyligen testats i en studie där man gav ett antal duktiga löpare varsin Stryd och lät dem träna på samt utföra ett antal specifika insatser som man brukar använda för att beräkna CP manuellt (1). Utöver detta gjorde man fysiologisk testning.

Tanken med studien var alltså att se om Stryds uträkning av CP stämde överens med traditionell testning och beräkning av densamma. Dessutom ville man se om Stryds beräknade andra tröskel motsvarade ett annat vedertaget sätt att definiera den andra tröskeln på, med laktatmätning.

Kan Stryd förutsäga din Critical Power? – Resultatet

Resultat såg för Stryds del på gruppnivå imponerande ut. I snitt var Stryds beräknade CP i stort sett detsamma som både traditionellt framtestad CP samt andra laktattröskeln. Stryd gav alltså en korrekt uppskattning av CP.

Tittar man närmare på resultatet ser man dock att felet för varje individuell löpare kunde vara väldigt stort. För en deltagare som exempelvis hade en CP på 250 W kunde Stryd ge en uppskattning av CP på antingen 200 W eller 300 W, alltså 50 W mer eller mindre än det sanna värdet. Man såg samma tendens för jämförelsens mellan Stryds beräknade CP och faktisk laktatmätning.

I det stora hela blir därför Stryds uppskattade CP inte användbart för de flesta. För några kommer det stämma bra men för många kan uppskattningen bli på tog för hög eller på tok för låg. Du vet heller inte åt vilket håll just ditt fel går förens du testar att träna utifrån värdet och antingen blir under- eller överstimulerad. I så fall är det bättre att antingen bara använda dig av traditionell testning av CP alternativt utgå från exempelvis medeleffekt under ett 10 000 meterslopp och finjustera efter hand.

Kan Stryd förutsäga din Critical Power? – Sammanfattning

Frågan är också om effekt tillför något utöver hastighet. Min erfarenhet av att ha använt både Stryd och andra sätt att beräkna effekt är att effekten jag får ganska nära liknar min hastighet under passet. Om det inte är några saftiga backar är hastighet vid löpning nästan exakt detsamma som effektutvecklingen enligt exempelvis Stryd. Jag ser därför personligen ingen direkt vinst i nuläget att använda mig av varken effektmätning som sådant eller av Stryds algoritmer specifikt.

Vill du veta mer om CS, mätning av denna samt hur du kan använda den i din träning kan du köpa min nya bok Spring Smart där jag skriver mycket om just detta. Du hittar den som ljudbok, ebok samt i pocketformat i shoppen på tyngre.se. Om du vill ha ett signerat exemplar kan du höra av dig till mig på instagram eller email.

Den här texten finns även som video på min Youtubekanal Tankar om träning samt som podd. Podden finns där poddar finns, sök på Tankar om träning i din podd-app.


Referenser

1. Dearing CG, Paton CD. Is Stryd critical power a meaningful parameter for runners? Biol Sport. 2023;40(3):657–64.


Fler texter från Wille hittar du här



Liknande artiklar
2h pladder för långpasset eller Gbg-varvet!

Ni bad om det – vi levererade! 💥 Här kommer ett bonusavsnitt på hela två timmar, perfekt för dig som springer Göteborgsvarvet eller behöver sällskap på långpasset.

17 maj 2025

Race report och ingen jävla average Joe mamma

Efter månader av förberedelser har vi äntligen sprungit Köpenhamn maraton – och vilket lopp det blev! I veckans poddavsnitt delar vi vår race report, rakt från hjärtat och med benen fortfarande darrande.

15 maj 2025

Hur stark bör man vara i benen för att klara sig bra i livet?

När är det viktigast att prioritera styrka framför kondition för hälsan? I det här avsnittet av Tyngre Träningssnack dyker Wille och Jacob ner i den frågan – och tar även upp träning vid artros samt hur snabbt VO2max påverkas av några veckors inaktivitet.

14 maj 2025

Lär känna oss lite bättre Pt2

Vi lovade er inför detta avsnitt att inte fortsätta noja över Köpenhamn. Så därför kör vi en repris av ett tidigare avsnitt vi körde, nämligen ”23. Lär känna oss lite bättre”, som blev en storfavorit hos er.

9 maj 2025

Flickor och idrottande under puberteten

Flickors kroppar förändras tidigt men får inte samma fysiska skjuts som pojkars under puberteten. Den här artikeln förklarar varför det är avgörande att förstå biologisk mognad och varför styrketräning tidigt kan göra stor skillnad för både prestation och skadeprevention.

Jacob Gudiol

6 maj 2025

Race report och hjärnspöken

Motande av motgångar står på menyn när Majken och Olivia serverar denna veckans avsnitt av Spring för Livet!

2 maj 2025

Zon 2 träning - vad är det och hur gör du det i praktiken?

Wille tog fram en lyssnarfråga kring betydelsen av att hålla sig inom rätt zon under ett helt träningspass och det hela mynnade ut i en knapp timme lång diskussion kring zon 2 träning.

30 apr. 2025

Förkylningshelvete och rädslan över att trappa ner

Olivia har åkt på en riktig förkylning men försöker hålla modet uppe trots blandade känslor. Som ni alla vet är det ju bara två veckor kvar till Köpenhamn maraton nu.

25 apr. 2025

Det senaste kring motstånd mot trötthet inom konditionsidrott

Wille, och till en liten del även Jacob, tar med dig på en tur kring den senaste forskningen runt motstånd mot trötthet, eller Physiological Resilience som det kallades i en ny översiktsartikel som diskussionen utgår ifrån.

23 apr. 2025

En traditionell afrikansk diet mot en västerländsk diet

Två snabbare ämnen hanteras i avsnitt 168 av Hälsoveckan by Tyngre. Först ut är nyheten om att Kevin Hall har valt att säga upp sig på NIH efter att han upplevt påtryckningar och vad han själv anser vara censur från de som numera styr NIH och HHS i USA...

22 apr. 2025

Bonusavsnitt: vi checkar läget med våra Spring för Livet-tjejer inför Köpenhamn!

Köpenhamn maraton närmar sig med stormsteg och vi checkar läget med våra Spring för Livet-tjejer. Hur har träningen gått, är det fortfarande samma målbild som gäller? Och vad tycker tjejerna om skorna som de fick med sig senast vi sågs?

22 apr. 2025

Majken kommer vinna Köpenhamn maraton!

Majken och Olivia diskuterar det stundande Köpenhamn maraton samt hantering av stress och prestationskrav i vardagen!

18 apr. 2025

Missförstånd vid tolkningen av studieresultat

Jacob och Wille diskuterar uttrycket statistiskt signifikant och vad det innebär om något blir signifikanta kontra icke signifikant.

16 apr. 2025

Lean Mass Hyperresponders och ökad risk för hjärtsjukdom

Jacob och Erik diskuterar två ämnen som veckan som gått. Först ut är en studie på dieter och endometrios som blev omskriven i flera medier förra veckan men där samtliga artiklar inte nämnde svagheterna i metoden som användes.

15 apr. 2025

Sjukvården bör bara arbeta förebyggande när det är bevisat att det fungerar

Jacob och Wille gästas denna vecka av allmänläkaren och forskaren Minna Johansson. Minna har de senaste åren fört en kamp för alla allmänläkare i Sverige för att de ska få lägga vårdens resurser på saker som är bevisat att faktiskt hjälpa deras patienter på ett effektivt vis samtidigt som det ökar chanserna för att den del de får av våra skattepengar ska räcka till.

9 apr. 2025

Vi kör race report från Premiärmilen!

Ingen missade att löpsäsongen officiellt satte igång förra helgen. Solen sken och det var dags för adidas Premiärmilen! Vi kör en rykande färsk race report från loppet.

4 apr. 2025

Hur tränar man för att bli bättre på upprepade sprinter?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille bland annat diskuterar hur du bäst tränar upp förmågan att utföra flera högintensiva sprinter utan att tappa i prestation och vad man vet kring massage som metod för att förbättra återhämtningen och minska risken för skador.

1 apr. 2025

När du inte kan bevisa en effekt så kan du alltid snacka mekanismer

Ämnena denna vecka i Hälsoveckan by Tyngre är Body Roundness Index och sötningsmedlet sukralos påverkan på hunger.

1 apr. 2025

Frågelåda: hur ska man egentligen ”känna” inför ett lopp? Och hur tänker vi kring gels?

I veckans avsnitt tar vi oss an era frågor!

28 mars 2025

Spring för Livet, nu på tyngre.se

Spring för Livet är löparpodden som drivs av Majken Skärvad och Olivia Lindh. Här följer en intervju med värdarna!

Viktor Söder

14 mars 2025

CPH Marathon typ 8 (!!) veckor bort och race-nerverna börjar redan krypa sig på

Är vi klar med att Olivias mentala psyke sätts på prov gång på gång och är det så att Majken sätter käppar i hjulet för sig själv med att gå runt med att konstant katastroftänk?

14 mars 2025

Forskning på styrketräning för barn innan och under puberteten

Jacob och Wille gästas av forskaren Daniel Jansson i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack. Daniel har erfarenhet som fystränare inom lagidrotten men de senaste åren så har han varit uppe i Umeå och forskat på framför allt styrketräning av barn med fokus på barn innan puberteten.

11 mars 2025

La Camilla!

Camilla Salomonsson Hellman gästar och pratar med grabbarna om det mesta kring sitt tv-deltagande, CrossFit, och funktionell träning.

10 mars 2025

Pyramidformad eller polariserad konditionsträning – vad basar bäst för motionär och elit?

Wille har läst två systematiska översiktsartiklar på hur träning i olika zoner verkar påverka prestationen inom konditionsidrott för personer som är lite olika tränade från början.

26 feb. 2025

Erik är Årets Allmänbildare 2025!

Härligt snack med Erik Dunåker som nyligen röstades fram till Årets Allmänbildare 2025! Vi pratar om drivkraften bakom hans arbete och hur hans profil och kommunikation anpassats för att nå även tvivlarna.

24 feb. 2025

Du kan alltid hitta en studie som stödjer din sak

Erik, åtets allmänbildare, och Jacob diskuterar denna vecka två olika nyhetsartiklar.

18 feb. 2025

Wille om Alex cykelsatsning

Herrarna gästas av Wille Valkeaoja, som ges uppgiften att reda ut förutsättningarna för att Alex tar sig helskinnad genom Cykelvasan.

17 feb. 2025

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla?

Hur påverkas träningseffekten från gymmet av en fylla? Jacob Gudiol reder här ut denna viktiga fråga!

Jacob Gudiol

11 feb. 2025

Prestigelös löpning

Det har gått mode i att springa. Det känns som att det gör det med jämna mellanrum, att det liksom blir trendigt med löpartights och Göteborgsvarvet så där var femte år ungefär.

Sofie Möller

4 feb. 2025

Hur många ägg är det okej att äta på en dag

Jacob och Erik diskuterar melodifestivalen, maximalt intag av ägg och huruvida kolhydratsuppladdning kan förbättra prestationen på gymmet i veckans avsnitt av Hälsoveckan by Tyngre.

4 feb. 2025

Underrapportering och systematiska fel i food frequency questionnaires

Avsnitt 156 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob och Erik börjar med att diskutera en vida spridd fallrapport om en man som ätit carnivour och fått en biverkan som heter Xantelasma som i sin tur beror på högt kolesterol.

28 jan. 2025

Löpning med Frej Ersa Engberg

Full fart framåt är melodin för långdistanslöparen Frej Engberg. Hör om hur han lämnade fotbollen för löpningen samt hur han tränar och även om årets två stora målsättningar.

27 jan. 2025

Hur du hittar bra personer att följa kring träning, kost och hälsa

Jacob Gudiol förklarar hur du hittar bra personer att följa på sociala medier samt listar sina favoriter på Instagram, Threads, X, Bluesky och Youtube!

Jacob Gudiol

20 jan. 2025