Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja


Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte. Frågan är om det är dags för löpare att istället gå över till effektutveckling?

En cyklist som ligger i en klunga kan även med betydligt mindre ansträngning köra väldigt mycket fortare än en ensam cyklist. Du kan på en cykel nå hastigheter uppåt 60–90 km/h utan att knappt behöva röra pedalerna alls. Det här gör att hastighet blir ett ganska dåligt sätt att bedöma intensitet på inom cykling. Hur snabbt du cyklar säger inte så mycket om hur hårt du anstränger dig. Om du inte samtidigt vet något om klungdynamik, vindriktning, lutning etc. Därför har man inom cyklingen sedan länge använt sig av effektmätning för att bedöma och styra intensitet. Genom detta ser man hur mycket effekt du trycker in i cykeln och kan sätta detta i relation till dina trösklar eller ditt max. 

Inom löpning däremot har hastighet alltid fungerat väldigt bra för att lista ut hur hårt en person jobbar. Lutningarna är oftast inte lika branta, backarna inte lika långa. Och hastigheterna är så låga att luftmotstånd inte blir en särskilt stor faktor. Det har därför inte funnits ett så stort behov av att använda sig av andra mått än det du kan få ut med exempelvis en GPS eller ett stoppur.

På senare år har det dock dykt upp effektmätare för löpare. Riktigt varför det ska vara användbara prylar är väl lite oklart men man kan tänka sig situationer med väldigt långa eller branta backar eller dylikt, där hastigheten kan bli missvisande som en markör på intensitet. En sådan pryl är Stryd; en liten plupp du sätter fast på din sko som genom accelerometrar beräknar din effektutveckling.

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Stryd använder sig sedan av algoritmer för att uppskatta din andra tröskel, din Critical Power (CP). När man annars i löpningssammanhang talar om Critical Speed (CS) blir resultatet av mätning av effekt (power) alltså detsamma som i cykling, CP. Denna uppskattning ska funka genom att du tränar på som vanligt. Data samlas då in varpå Stryds algoritmer skrider till verket för att bedöma din CP. Detta mått används sedan för att bedöma hur hårda dina träningspass varit och hur din fortsatta utveckling som löpare ser ut. 

Det vore smidigt om detta funkade. Då hade du sluppit göra ansträngande och tidskrävande testning och ändå fått användbar data att styra din träning utifrån. Den här algoritmen har därför nyligen testats i en studie där man gav ett antal duktiga löpare varsin Stryd och lät dem träna på samt utföra ett antal specifika insatser som man brukar använda för att beräkna CP manuellt (1). Utöver detta gjorde man fysiologisk testning.

Tanken med studien var alltså att se om Stryds uträkning av CP stämde överens med traditionell testning och beräkning av densamma. Dessutom ville man se om Stryds beräknade andra tröskel motsvarade ett annat vedertaget sätt att definiera den andra tröskeln på, med laktatmätning.

Kan Stryd förutsäga din Critical Power? – Resultatet

Resultat såg för Stryds del på gruppnivå imponerande ut. I snitt var Stryds beräknade CP i stort sett detsamma som både traditionellt framtestad CP samt andra laktattröskeln. Stryd gav alltså en korrekt uppskattning av CP.

Tittar man närmare på resultatet ser man dock att felet för varje individuell löpare kunde vara väldigt stort. För en deltagare som exempelvis hade en CP på 250 W kunde Stryd ge en uppskattning av CP på antingen 200 W eller 300 W, alltså 50 W mer eller mindre än det sanna värdet. Man såg samma tendens för jämförelsens mellan Stryds beräknade CP och faktisk laktatmätning.

I det stora hela blir därför Stryds uppskattade CP inte användbart för de flesta. För några kommer det stämma bra men för många kan uppskattningen bli på tog för hög eller på tok för låg. Du vet heller inte åt vilket håll just ditt fel går förens du testar att träna utifrån värdet och antingen blir under- eller överstimulerad. I så fall är det bättre att antingen bara använda dig av traditionell testning av CP alternativt utgå från exempelvis medeleffekt under ett 10 000 meterslopp och finjustera efter hand.

Kan Stryd förutsäga din Critical Power? – Sammanfattning

Frågan är också om effekt tillför något utöver hastighet. Min erfarenhet av att ha använt både Stryd och andra sätt att beräkna effekt är att effekten jag får ganska nära liknar min hastighet under passet. Om det inte är några saftiga backar är hastighet vid löpning nästan exakt detsamma som effektutvecklingen enligt exempelvis Stryd. Jag ser därför personligen ingen direkt vinst i nuläget att använda mig av varken effektmätning som sådant eller av Stryds algoritmer specifikt.

Vill du veta mer om CS, mätning av denna samt hur du kan använda den i din träning kan du köpa min nya bok Spring Smart där jag skriver mycket om just detta. Du hittar den som ljudbok, ebok samt i pocketformat i shoppen på tyngre.se. Om du vill ha ett signerat exemplar kan du höra av dig till mig på instagram eller email.

Den här texten finns även som video på min Youtubekanal Tankar om träning samt som podd. Podden finns där poddar finns, sök på Tankar om träning i din podd-app.


Referenser

1. Dearing CG, Paton CD. Is Stryd critical power a meaningful parameter for runners? Biol Sport. 2023;40(3):657–64.


Fler texter från Wille hittar du härLiknande artiklar
Varför EMG kan lura dig efter aktiveringsövningar

Jacob och Wille diskuterar några vanliga missförstånd när det gäller att diskussioner och tolkningar av data relaterat till träning och hälsa.

17 juli 2024

Är det dåligt med fröoljor?

Frågestund med Hälsoveckan by Tyngre. Caroline, Erik och Jacob svarar på en del lyssnarfrågor i detta avsnitt av hälsoveckan.

16 juli 2024

Pandemier och vetenskapsjournalistik

Vetenskapsjournalisten Amina Manzoor gästar Jacob och Wille i avsnitt 451 av Tyngre Träningssnack.

10 juli 2024

Ätfönster för kolhydraterna för typ 2-diabetiker

Avsnitt 127 av Hälsoveckan by Tyngre och Jacob, Caroline och Erik diskuterar en studie där man testat att ändra ätfönstret för kolhydraterna för typ 2-diabetiker.

9 juli 2024

Nya tekniker inom antidoping

Wille och Jacob gästas av norska forskare Sara Solheim. Sara har arbetat och forskat inom antidoping i flera år och i det här avsnittet diskuterar vi främst torrblodstester.

3 juli 2024

Svenskar äter fortfarande för mycket salt, socker och mättat fett

I avsnitt 126 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob, Caroline och Erik Livsmedelsverkets nya undersökning ”Matkorgen 2022”.

2 juli 2024

Akut skadebehandling – finns det någon poäng med kyla och kompression?

Avsnitt 450 av Tyngre Träningssnack handlar om skador och akut skadeomhändertagande.

26 juni 2024

Allt som är populärt kring fett på sociala medier är typ fel

Jacob och Wille gästas av forskaren och nutritionisten Fredrik Rosqvist som forskat på hälsoeffekterna från fett i 20 år.

19 juni 2024

Nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society

I avsnitt 124 diskuterar Jacob och Linnea nya D-vitaminrekommendationer från Endocrine Society som publicerades tidigare i månaden.

18 juni 2024

Får du bra eller dålig information?

Jacob och Wille diskuterar hur man kan särskilja personer som försöker dela bra information från de som mest verkar vara ute efter att bli populära eller kunna sälja saker

12 juni 2024

Är det bra eller dåligt med jojo-bantning?

Jacob och Caroline diskuterar jojo-bantning i avsnitt 123 av Hälsoveckan by Tyngre.

11 juni 2024

Kan mer regelbundna måltider ge viktnedgång?

I avsnitt 122 av Hälsoveckan by Tyngre diskuterar Jacob och Erik två studier som har studerat lite unika metoder för att försöka påverka människors kroppsvikt.

4 juni 2024

Längre livslängd för typ 2-diabetiker med Ozempic

Jacob och Caroline berättar om en ny studie i New England Journal of Medicine där man visat att semaglutide minskar risken för dödsfall och försämring av redan förekommande njursjukdom hos typ 2-diabetiker.

28 maj 2024

Forskningens introduktion i träningsvärlden

Forskaren, historikern och idrottsvetaren Daniel Svensson gästar Wille och Jacob i Tyngre Träningssnack för att berätta om hur idrottsforskningen kom in i idrottsvärlden.

28 maj 2024

Ny forskning på spikskor som verkar ge bättre löpekonomi

I avsnitt 445 av Tyngre Träningssnack så diskuterar Wille och Jacob en ny studie på spikskovarianterna på de löparskor som revolutionerat löpningen på långdistans de senaste 6-8 åren

22 maj 2024

Vikten efter fyra år med fetmamedicin

Erik och Jacob diskuterar en nyligen publicerad extra analys på SELECT studien.

21 maj 2024

De sju viktigaste sakerna för en bra hälsa – enligt Gudiol

Avsnitt 444 handlar om Jacobs topp 7 saker de flesta bör fokusera på för en bättre hälsa.

15 maj 2024

Studier som utförs för att användas som marknadsföring

Jacob och Linnea diskuterar denna vecka företaget Zoe som påstår sig kunna ge unika personliga dietprogram baserat på tester av människors tarmflora, blodsocker, blodfetter och familjehistorik.

14 maj 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Maxtester vs submaxtester

Gudiol och Valkeaoja diskuterar lyssnarfrågor i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

8 maj 2024

Avsnittet om Andrew Huberman och tveksam vetenskapskommunikation

Jacob och Linnea diskuterar den enorma hälsoinfluenserna Andrew Huberman och allt kritik som har riktats mot honom de senaste månaderna.

7 maj 2024

Wille om vikten av individuella träningsprogram

Wille Valkeaoja gästar podden, och vi låter honom bita tag i den spännande frågan kring ifall olika grupper av individer prompt behöver specifikt anpassad träning. Eller är det bara nys?

2 maj 2024

Bryter man fastan om man tar protein före eller efter träningen?

Gudiol och Valkeaoja svarar på lyssnarfrågor i avsnitt 442 av Tyngre Träningssnack

1 maj 2024

8 år efter hypen finns fortfarande inget konkret kring mat och tarmfloran

Avsnitt 117 är ännu ett avsnitt med endast Erik och Jacob vid rodret. Ämnena denna gång är två artiklar i SvD.

30 apr. 2024

Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024