Starkt samband mellan BMI och hjärtsjukdom hos yngre människor

Budskapet för hur vi ska leva längre blir allt tydligare: släpp semlan.

Jacob Gudiol

Jag har skrivit om den så kallade ”fetmaparadoxen” ett par gånger här på Tyngre‌ och i ytterligare flera artiklar på TränaStyrka‌ och Träningslära‌ genom åren. För en väldigt kort summering så handlar den om att man i många studier på äldre personer och personer med någon typ av tidigare sjukdom likt hjärtproblem eller cancer ofta kan tendera att leva längre om de har en något högre BMI, oftast inom spannet övervikt vilket innebär en BMI mellan 25-30.

Jag antar att i princip alla människor har fått höra att övervikt är ohälsosamt och det är därför de här resultaten har benämns som just en paradox‌ . Som jag däremot har påpekat i mina tidigare artiklar så tror jag inte alls att det är en paradox utan att resultaten på äldre och sedan tidigare sjuka personer blir som de blir på grund av olika former av så kallade urvalsbias‌ . Med det menas att det är andra faktorer som inverkar på resultatet som gör att man inte kan se de negativa effekterna från fettmassan lika tydligt längre. Det finns också mängder av olika typer av djurstudier och interventionsstudier som samtliga visar att för mycket fettmassa på kroppen kommer att påverka hälsan negativt.

Om du vill läsa lite mer kring det här kan jag rekommendera bland annat artiklarna ”Är övervikt inte ohälsosamt?” och ”Är fetmaparadoxen en effekt av att många har för lite muskler?”.

Hos unga är sambandet mer fettmassa sämre hälsa tydligt

Det jag tänkte visa i den här artikeln är ett resultat som nyligen publicerades i en studie där man undersökt inverkan av BMI på mortalitet hos unga människor (1). Mortalitet är som jag har förklarat här ett par gånger risken att dö inom en viss tid jämfört med andra. Så om 50 procent i en grupp dör över 10 år medan endast 25 procent i en annan grupp dör så är mortaliteten dubbelt så hög i den första gruppen.

I den här studien har man inkluderat över 2 miljoner människor som var ungefär 17 år när man mätte deras BMI och sedan har man helt enkelt följt dessa framåt i tiden för att se hur deras hälsa förändrats. Vissa av försökspersonerna blev mätta redan 1967 medan de sista blev undersökta först 2010 och de som blev undersökta sent har troligen inte haft så stor inverkan på statistiken medan de som blev undersökta först blev pensionärer förra året.

Ju högre BMI desto fler dog av hjärtsjukdom

När det gäller risken att dö av hjärtsjukdom så var resultaten i studien tydliga. Personer med högre BMI var i ökad risk och framför allt verkade risken att öka för de som hade högre BMI än medel (50th percentilen). Vilka BMI-intervaller som innefattas av de olika indelningarna kan du se i tabellen här under.

I den här studien var alltså en BMI lägre än 23-24 ungefär aningen bättre än mer och sedan blev de negativa effekterna mer uttalade och ökade starkare allt eftersom BMI blev högre.

Även när man delade in deltagarna efter hur lång uppföljningstid fann man samma tydliga samband där en BMI omkring 24 innebar en ökad risk och sedan steg det mer och mer med högre vikt.

Liknande resultat för total risk att dö

I studien undersökte man också effekten av BMI på total mortalitet, alltså risken att dö av någonting oavsett vad. Det finns ju en hel del problem med att ha en sådan bred kategori men då antalet deltagare är så högt i den här studien så är det ganska stor sannolikhet att eventuella skillnader faktiskt främst beror på just BMI även om saker så som lägre utbildning, sämre inkomst med mera också kan inverka för sig själv på det och de har ju även en inverkan på BMI på gruppnivå.

Hur som helst så såg man samma mönster när det gäller total mortalitet med fast effekten var inte särskilt stor. Risken var 20-30 procent högre för de med en BMI mellan 23-29 och sedan nästan 70 procent högre för de med en BMI högre än så.

Ny meta-analys på BMI och mortalitet bekräftar samma bild

Förutom studien här ovan så publicerades även nyligen en stor meta-analys av studier som undersökt effekten av BMI på mortalitet (2). Mortalitet är i princip hur stor risken är att du ska dö inom en viss tid jämfört med andra.

Det som skiljer den här studien ifrån flera tidigare som har gett upphov till den så kallade fetmaparadoxen är att man tittade på flera olika så kallade subgrupper och när man endast tog de personer som var friska från början och där uppföljningstiden var minst 20 år så fann man följande samband.

Som du kan se är det tydligt i det här resultatet att normalvikt, det vill säga en BMI mellan 18-25 är det som innebär störst chanser att leva länge.

Summering

Det här är enligt mig studier som följer mönstret från andra typer av studier på området. Övervikt i form av extra fettmassa är negativt för hälsan vilket som sagt både experimentella studier och studier på yngre personer likt den här ger stöd för. De enda studierna som inte visar konsekvent visar på det här är som sagt studier på äldre personer eller personer som redan är sjuka och där finns många fler faktorer som eventuellt kan inverka och ge missvisande resultat.

Författarna till meta-analysen ovan summerade sina resultat på följande vis vilket lyfter fram samma sak:

"In conclusion, both overweight and obesity increases the risk of all cause mortality with a J shaped dose-response relation, and the nadir of the dose-response curve seems to be in the BMI range of 23-24 among never smokers and 22-23 among healthy never smokers. With longer duration of follow-up the nadir of the dose-response curve is in the BMI range of 20- 22....Lack of exclusion of ever smokers, people with prevalent disease, and early follow-up and inclusion of studies with lower study quality could bias the associations between BMI and mortality towards a more U shaped association.‌

Så vill du leva länge eller minska risken för att du ska råka ut för några av de vanligaste folksjukdomarna relaterat till livsstil tidigt i livet så se till att hålla dina kroppsfettnivåer låga.



Liknande artiklar
Styrketräning för barn och ungdomar

I en fortsättning på förra veckans avsnitt om konditionsträning för barn och ungdomar så går Jacob och Wille vidare och diskuterar styrketräning för barn och ungdomar.

24 apr. 2024

Okända biverkningar från fetmamediciner

Linnea och Caroline är sysselsatta med olika kurser denna vecka så Erik och Jacob är dina värdar i avsnitt 116.

23 apr. 2024

Digitalisering av behandling kring barnobesitas, hur går det till?

Malin Ramkloo är den i Sverige som jobbat längst med appen Evira. Ett verktyg som har vuxit sig starkt inom behandling av barnobesitas.

22 apr. 2024

Whatever fits your macros, ELLER??

Magnus och Pischa tar upp lyssnarnas frågor. De pratar mindset, makroämnen och är obesitas en sjukdom?

15 apr. 2024

Ultraprocessad mat leder till fler trafikolyckor

Avsnitt 115 av Hälsoveckan och det blir ännu en gång en diskussion kring ultraprocessad mat.

15 apr. 2024

Varför RCTs ofta ses som bästa evidens

Jacob, Erik och framför allt Linnea berättar i det här avsnittet om vad interventionsstudier är.

9 apr. 2024

Varför tränar vissa elitidrottare så lätt på gymmet?

Frågeavsnitt av Tyngre Träningssnack där Jacob och Wille diskuterar tre lyssnarfrågor.

3 apr. 2024

Vanliga frågor och missuppfattningar kring koffein

Jacob och Erik diskuterar koffein i avsnitt 113 av Hälsoveckan by Tyngre.

2 apr. 2024

Gudiol om periodisk fasta och hormoner

Långt och böljande samtal med Jacob, om bland annat periodisk fasta, hormonbalans och andra "sanningar".

1 apr. 2024

Hur är kvalitén på träningsstudier rent vetenskapligt?

Jacob och Wille diskuterar artikeln Risk of bias in exercise science: A systematic review of 340 studies i veckans avsnitt av Tyngre Träningssnack.

27 mars 2024

Gener, ultraprocessad mat och fetma

Jacob och Erik diskuterar tre olika ämnen. Däribland övervikt, gener och fetma.

26 mars 2024

Kost, problematiska inlägg på sociala medier och vårt absoluta favoritämne, kost

Idag gästar ingen expert eller gäst utan ni får njuta av ett extra långt avsnitt med endast Pischa & Mange och deras ljuva stämmor.

25 mars 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell

Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell.

19 mars 2024

Johan har gått från 177 till 105 kg på 1 år

I veckans avsnitt gästar fantastiska Johan Julinder som tar oss igenom sitt liv. Vilka metoder funkar egentligen?

18 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Hur styrketräning påverkar aptiten

Avsnitt 435 av Tyngre Träningssnack handlar om hur träning, och framför allt styrketräning, verkar påverka människors aptit på kort och lång sikt.

13 mars 2024

Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid

Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen.

12 mars 2024

Jacob Gudiol dissekerar alla våra och ERA frågor

Dagens gäst behöver nog ingen närmare presentation, men han är experten som ofta syns i olika mediesammanhang. Man kan säga att Jacob Gudiol TAR över dagens avsnitt. Ett spännande avsnitt.

11 mars 2024

Olivia Helltén genomgick en gastric bypass som 18-åring

Hela livet har Olivia Helltén fått höra att så länge som hon är överviktig så kommer hon aldrig att leva längre än till 30.

4 mars 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

Om serien om ultraprocessad mat i SvD

I avsnitt 108 diskuteras en artikelserie på hittills tre delar kring ultraprocessad mat som har publicerats i Svenska Dagbladet de senaste veckorna.

27 feb. 2024

Biggest Loser ett år senare, Jocke & Jossan gästar!

Den populära duon Joakim ”Jocke” Isaksson Markström och Josselin Freytes pratar färgglada piskor, att vara snäll med sig själv och hur svårt det är att bibehålla en livsstil.

26 feb. 2024

Nutritionsforskning är svårt och får för lite forskningspengar

I avsnitt 107 diskuterar Jacob, Linnea och Erik olika utmaningar som finns kring nutritionsforskning idag.

20 feb. 2024

"Överviktiga är fula, lata och oattraktiva"

Emilia Berglund hörde av sig till oss med sin historia om hur boken 'Dags att bli smal!' skapade så pass stor ångest hos henne att hon hamnade i en berg- och dalbana kring hennes vikt.

19 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Ätstörningsexperten: "Du är INTE din vikt!"

Carolina Palmberg har under 20 år har hjälpt drabbade och anhöriga att återta egenmakt och kontroll från ätstörning och självskadande beteenden. 

12 feb. 2024

Kerstin Brismar forskar om livsstilssjukdomar

Kerstin Brismar är senior professor i endokrinologi och diabetesforskning vid Karolinska Institutet. Hon forskar på bl a livsstilssjukdomar.

5 feb. 2024

Kost vid typ 1-diabetes

Linnea och Jacob gästas av dietisten och doktoranden Sofia Sterner Isaksson som berättar om sitt arbete med typ 1-diabetes.

30 jan. 2024

Spännande ämnen med Wille

Vi ringer upp kompisen Wille Valkeaoja, som ger oss det senaste om punktförbränning, andningsmanipulationer, styrketräning för löpare och massor av andra spännande grejer.

29 jan. 2024

Gastric bypass – hur går det till?

Torsten Olbers är professor i kirurgi och expert inom området gastric bypass. Vi går igenom för- och nackdelar. Hur ser framtidens behandling ut?

29 jan. 2024

Daniel Berglind - hur lite behöver vi träna egentligen?

avoriten Daniel Berglind är tillbaka i podden, Magnus är nyfiken på hur lite behöver han egentligen träna och måste vi få i oss protein?

22 jan. 2024

Styrketräningssnack och fysiologi med Tommy Lundberg

Tommy Lundberg är tillbaka i Tyngre Träningssnack. Vi snackar bland annat om hans arbete kring talangutveckling.

17 jan. 2024