Jacob, Erik och Caroline förklarar vad du kan ha för nytta av en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell. Det blir både ett snack om hur du kan använda det för att försöka avgöra om ett livsmedel är bra eller mindre bra och om det är någon som försöker vilseleda dig med falska påståenden om produktens innehåll.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell
- 00:00:00 Introsnack om VAB, bland annat
- 00:03:45 Hur kan man använda en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell
- 00:08:33 Ingrediensförteckning anger det som det finns mest av först
- 00:11:22 Saker som finns med men där dosen är för liten
- 00:15:29 Det som har fet eller kursiv text är markerat för att det är vanliga allergener
- 00:20:13 Försöka värdera vad som är bättre och sämre livsmedel
- 00:23:53 Innehåller produkten mycket tillsatt fett, tillsatt socker eller rent mjöl?
- 00:25:09 Socker och sockerarter är inte samma sak
- 00:26:55 HFCS var under några år ansedd som en stor orsak till ohälsa
- 00:40:32 Fettkällorna är vanligen enkla att känna igen
- 00:45:17 Man får inte ljuga i ingrediensförteckning men företag försöker ändå vilseleda ibland
Här laddar du ner avsnittet Hur du läser en ingrediensförteckning och näringsvärdetabell som mp3: Avsnitt 111.
Mer från Hälsoveckan