Avsnitt 175 av Hälsoveckan by Tyngre handlar om en artikel i NY Times med titeln Is Red Meat Bad for Your Heart? It May Depend on Who Funded the Study och en “granskning” av olika dieter som publicerades av DN för en dryg vecka sedan som hette De sex bästa viktmetoderna – hitta den som passar dig.
Mest intressant av dessa är utan tvekan artikeln i NY Times som handlar om en ny studie där man undersökt om resultatet i interventionsstudier på rött kött är positiva, neutrala eller negativa beroende på vem som sponsrat studien. Resultatet visade att inga studier som visade på negativa resultat var sponsrade av köttindustrin medan inga studier som visade på positiva resultat hade någon annan sponsor än köttindustrin. Effekten verkade helt bero på att man i studier sponsrade av industrin valt att jämföra rött kött med någonting som troligen skulle vara sämre medan man i studier som haft andra sponsorer istället jämfört rött kött med alternativ som generellt sett anses som bättre.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
- (00:00:00) Introsnack
- (00:04:11) Studier på rött kött är bara positiva när industrin sponsrar dem
- (00:27:33) DN har gjort en usel granskning av olika dieter