Linnea och Jacob diskuterar vad som händer timmarna efter det att du har ätit en måltid, under den så kallade postprandiella fasen i avsnitt 110 av Hälsoveckan by Tyngre. Alla har hört talas om att blodsockret åker upp och ner efter att du har ätit men inte särskilt många har funderat på vad som händer med det andra som också finns i maten. Hur påverkas till exempel nivåerna av fett i blodet efter du ätit något med fett? Och vad vet vi om dess påverkan på hälsan?
Linnea berättar också om att det sker en reaktion av immunförsvaret efter en måltid där en del inflammationsmarkörer ökar flera timmar efter du ätit. Idag vet vi dock ännu inte särskilt mycket om vad det har för påverkan på vår hälsa och vad som är en normal reaktion kontra en onormal reaktion.
På Hälsoveckan by Tyngres instagram kan du hitta bilder relaterat till detta och tidigare avsnitt.
Hålltider
- (00:00:00) Kort introduktion med Linnea och Jacob
- (00:01:11) Kort om olika typer av miljögifter i vår mat
- (00:05:10) Vad händer precis efter vi har ätit, postprandiellt
- (00:07:38) Våra kroppar reagerar ofta på det vi äter över många timmar framöver
- (00:11:28) Hur kroppen reagerar efter en måltid kan säga lika mycket eller mer om en persons hälsa som etablerade fastevärden
- (00:15:09) Efter en måltid så ökar fettnivåerna i flera timmar efteråt
- (00:23:06) Efter toppen med blodfetter så kommer det en inflammatorisk process med oklar betydelse
- (00:26:25) Det är väldigt svårt att veta vad som orskar vad när man tittar på saker efter en måltid?
- (00:29:24) Hur fettnivåerna påverkas av en måltid förutsäger mer inflammationssvaret än hur blodsockret förändras
- (00:32:43) Varför ska man bry sig om hur saker fungerar på detaljnivå om vi vet en lösning?
- (00:36:01) Att det är så stort fokus på blodsocker hos allmänheten beror nog på att man kan mäta det lättare
Här laddar du ner avsnittet Toppar av blodsocker, blodfetter och inflammation efter en måltid som mp3: Avsnitt 110.
Mer från Hälsoveckan