Fungerar pulsmätare på handleden?

I många moderna aktivitetsmätare och sportklockor finns en inbyggd optisk pulsmätare. Men hur tillförlitliga är de egentligen?

Wille Valkeaoja

Tidigare har det enda sättet att mäta hjärtfrekvens ute i fältet (förutom att räkna manuellt) varit ett pulsband som bärs kring bröstkorgen och som känner av hjärtats elektriska aktivitet. I takt med att batteritiden blivit bättre har dock optisk mätning av puls på handleden blivit möjlig. 

Den optiska sensorn fungerar genom att skicka ut ljus in i handleden som studsar mot den underliggande vävnaden, inklusive blodkärlen. Eftersom ljuset som studsar tillbaka varierar med hur mycket blod som finns i kärlen kan klockan sedan bestämma hur ofta blodet pulsar i ådrorna. På så sätt kan hjärtfrekvensen bestämmas utan att man faktiskt mäter hjärtats elektriska aktivitet. Man kan också med detta samla in data om hjärtfrekvens kontinuerligt över en hel dag utan att behöva ha på sig något mer än en klocka på handleden. I situationer där ett pulsband över bröstet är i vägen (exempelvis vid fotbollsspel) eller är obekvämt (i vardagen) kan mätning av puls via handleden därför ha en fördel över den traditionella mätningen.

Mätning av puls via pulsband över bröstet fungerar väldigt bra jämfört med ett EKG och i studier används ofta bröstbanden som en så kallad gold standard, det vill säga det man bedömer som tillförlitligt och som man jämför annat emot. Frågan är dock hur bra mätningen av puls via handleden fungerar jämfört med ett bröstband?

Det finns olika sätt att mäta hur väl en mätning överensstämmer med en annan. Den enklaste formen är att mäta medelskillnaden mellan puls genom mätning med ett bröstband jämfört med puls genom handleden. Man kommer med detta fånga upp hur stort felet blir i medeltal och om handledsmätningen över- eller underskattar pulsen jämfört med ett bröstband.

En snabb översyn av litteraturen när det gäller några olika populära tillverkare av pulsmätare visar att det kan skilja sig ganska mycket i vilket värde man får när man mäter pulsen antingen med ett EKG eller genom ett bröstband och värdet man får när man mäter via handleden. Med en Fitbit kan man få allt från en underskattning av pulsen genom handleden med drygt 9 slag/minut till en överskattning med 7 slag/minut. Med en Garmin är motsvarande siffror -5 slag/minut till +4 slag/minut, med Polar ca -10 slag/minut till ca 0 slag/minut, och för Apple Watch respektive Samsung Gear finns rapporterade siffror på ca -1 slag/minut och -7 slag/minut. 

Det finns fler sätt att mäta skillnader i mätningar och det är dessutom inte så att skillnaderna är konstanta för olika aktiviteter eller mellan olika personer (6). Det här kan förklara varför folk upplever precisionen i mätningar olika samt varför man får så stor spridning när man studerar klockorna vetenskapligt. 

En studie kom fram till att felmätningen sett över flera olika produkter blev störst vid gång (det vill säga vid något skakiga förhållanden med låg puls) och minst vid cykling (stabila förhållanden, högre puls), med löpning mitt emellan (skakiga förhållanden, högre puls) (6). Man fanns också att mörkare hudfärg, större handledsomfång och högre BMI gjorde mätningarna mer osäkra. Av de populära produkterna som ingick i studien var Apple Watch bäst, Samsung Gear var sämst och Fitbit var snäppet sämre än Apple Watch. De flesta produkterna hade dock en felmarginal kring 5 % vilket innebär 5 slags differens vid 100 slag/minut, 6–7 slag vid 130 slag/minut, 8 slag vid 160 slag/minut och 9–10 slag vid 190 slag/minut. 

Optisk pulsmätning kan därför fungera hyfsat som alternativ till mätning genom pulsband, det beror mycket på hur stor precision man önskar av mätningen. Om man springer ett långpass och vill hålla pulsen under 160 är en felmarginal på 5 % ganska stort vilket gör att mätningen kanske inte blir så hjälpsam för att styra intensiteten under passet. Om du dessutom har en relativt mörk hudfärg och stort handledsomfång kan mätfelet blir ännu större. Lägg därtill att det är viktigt att sensorn sitter emot huden ordentligt och inte glappar eftersom det kan påverka mätningen och det blir tydligt att du bör välja ett pulsband snarare än handledsmätning om precision verkligen är avgörande. Mina erfarenheter är att mätningen kan skena iväg ordentligt om klockan sitter bekvämt löst snarare än tight mot huden.

För kontinuerlig mätning över dagen inklusive mätning av vilopuls är dock troligen de flesta produkter som mäter pulsen genom handleden tillräckligt bra. Det är en mätning som görs utan att du märker av det och om du ändå skulle haft en klocka eller ett aktivitetsarmband blir det ingen extra utrustning. De populära produkter som finns att köpa på de flesta ställen i Sverige bör ge hyfsade mätningar. Om du inte är intresserad av maximal absolut precision bör dessutom mätningen vara stabil över tid. Du bör därmed kunna följa din utveckling i form av exempelvis lägre puls på en given hastighet efter en periods träning, även om det absoluta värdet kanske är några slag fel.

Referenser

1. Wallen MP, Gomersall SR, Keating SE, Wisl U. Accuracy of Heart Rate Watches : Implications for Weight Management. PLoS One. 2016;11(5):1–9. 

2. Gorny AW, Liew SJ, Tan CS, Gorny AW. Fitbit Charge HR Wireless Heart Rate Monitor : Validation Study Conducted Under Free-Living Conditions Corresponding Author : JMIR Mhealth Uhealth. 2017;5(10):1–12. 

3. Thiebaud RS, Funk MD, Patton JC, Massey BL, Shay TE, Schmidt MG, m.fl. Validity of wrist-worn consumer products to measure heart rate and energy expenditure. Digit Heal. 2018;4(Apr):1–7. 

4. Chow H, Yang C. Accuracy of Optical Heart Rate Sensing Technology in Wearable Fitness Trackers for Young and Older Adults : Validation and Comparison Study. JMIR Mhealth Uhealth. 2020;8(4):1–17. 

5. Matthias A, Wang NX, Yao J, Tan CS, Chiet IC. Heart Rate Measures From Wrist-Worn Activity Trackers in a Laboratory and Free-Living Setting : Validation Study Corresponding Author : JMIR Mhealth Uhealth. 2019;7(10):1–19. 

6. Shcherbina A, Mattsson CM, Waggott D, Salisbury H, Christle JW, Hastie T, m.fl. Accuracy in Wrist-Worn , Sensor-Based Measurements of Heart Rate and Energy Expenditure in a Diverse Cohort. J Pers Med. 2017;7(2):1–12.

Photo by Tim Foster on Unsplash


Liknande artiklar
Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

Volymträning

De flesta av oss kommer någon gång så långt i våran träning att vi inte längre bara kan "träna". Hur hårt vi än tycker på så tycks det inte räcka hela vägen.

18 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Högintensiv träning

Idag pratar Josef och Viktor om högintensiv träning. Fokuset ligger på att man i ett svep mer eller mindre ger allt man har.

11 feb. 2024

Ha ingen övertro på toppning

Idag bjuder vi på flytande skitsnack med spår av substans. Vi pratar om vår egen status i träningen och livet. Ämnet för dagen är toppning.

4 feb. 2024

Goda faktorer hos de som lyckas

Man kan ofta höra många som är framgångsrika inom sitt område, eller framgångsrika över lag, prata om samma saker.

28 jan. 2024

Året så kort...

Hela tre veckor av 2024 har gått. De flesta som haft mål och planer med sin träning har redan misslyckats med dem...

21 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Hurtbullen Daniel Dalerhult

Vi pratar med den helt vanliga hurtbullen Daniel Dalerhult och hans träning mot Ironman Kalmar.

14 jan. 2024

Att börja året på botten

Om du tänkt dig att 2024 ska bli ett riktigt superduperträningsår för dig, men ditt utgångsläge är riktigt uselt. Lyssna på dagens avsnitt.

7 jan. 2024

Nyårslöften

I dagens avsnitt pratar Josef helt själv om nyårslöften. Vilka nyårslöften ska man ha och varför ska man ha dem? Hur ska du sätta upp dem och vad är rimligt?

31 dec. 2023

Tänk inte på träningen

Är det den som tänker på träningen mest som får mest resultat? Den som tänker på vad den ska göra när den ska göra det, hur den ska göra det, med mera?

24 dec. 2023

Styrketräning & konditionsträning utan trötta ben?

Hur kombinerar man styrketräning med konditionsträning på ett bra sätt utan att bli för trött från styrketräningen?

13 dec. 2023

Träningsprogram & Spotify Wrapped

Idag snackar vi om vad man bör och kan förvänta sig av att få ut från ett träningsprogram. Pris, längd och annat inkluderat.

10 dec. 2023

Träningsdisciplin

Att vilja saker med sin träning och ha mål är inte svårt. Att jobba mot dessa mål, ja det är en annan historia.

29 nov. 2023

Prylar för konditionsidrott

I avsnitt 419 försöker vi tipsa om olika billiga och dyra prylar som man kan köra som kan göra ens träning lättare eller mer kul.

22 nov. 2023

Det arga avsnittet!

Återigen har både Josef och Viktor drabbats av bakslag i träningen. Men istället för att älta det allt för mycket går de igenom samtliga ocharmiga personlighetsdrag de kan komma på.

22 nov. 2023

Så börjar du styrketräna hemma!

Efter en snabb (40 minuter) introduktion som tar upp ämnen som salt mat, datorspel, Järnvägspressen med mera, delar Josef med sig av råd om hur du kan komma igång med hemmaträning.

15 nov. 2023

100 km sprint ft. Malin Yngström

Josef och Viktor har bjudit in sin omtalade granne, inte den med 9 fingrar utan Malin Yngström! Malin har precis genomfört "Kullamannen 100k Sprint" med bravur och återger denna upplevelse.

8 nov. 2023

Stressade mitokondrier och blodsockerkontroll hos idrottare med Mikael Flockhart

Mikael Flockhart är tillbaka i som gäst i Tyngre Träningssnack. Vi diskuterar fortsättningen på hans forskning på mitokondriernas svar vid extremt hård konditionsträning.

8 nov. 2023

Instagramkrigare & Hurtbullemilar

Josef och Viktor utser vinnaren från den populära löparutmaningen Hurtbullemilen. Olika IG-personligheter och lite annat förekommer också.

1 nov. 2023

Våra bästa tips inför Hurtbullemilen!

Josef och Viktor har setts i köttet och kör lite uppsnack inför Hurtbullemilen. Här får du alla tips du behöver.

25 okt. 2023

Motivationen du inte visste att du saknade!

Viktor och Josef är lite kantrade efter att ha varit inblandade i Sveriges Starkaste Man-finalen 2023. Det pratas om motivation, bland annat.

18 okt. 2023

Vätske- och saltbalans inom konditionsidrotter

Wille och Jacob diskuterar saltbalans och vätskebalans i dagens avsnitt av Tyngre Träningssnack.

18 okt. 2023

Omega-3 index – är det värt att bry sig om?

Det senaste året har jag märkt av en ökning när det gäller intresset kring något som kallas för omega-3 index. Här förklarar jag lite vad det är.

Jacob Gudiol

16 okt. 2023

50K/50CENT B2B ft. Shaun

Denna vecka har Josef och Viktor bjudit in den omtalade Shaun Richardson för att gå igenom helgens löplopp: Sörmland Ultra Marathon 50k.

11 okt. 2023

Facebook-grupp, kommentarer och feltänk

Denna veckan blandar och ger mellan en rad olika ämnen. Om lönlösa kommentarsfält, vår nya facebookgrupp och så gästar Shaun en snabbis!

4 okt. 2023

Viktors 20 mil på 24 timmar ft. Tobbe Gyllebring

Vi bjuder in Tobbe Gyllebring för att lägga upp en knivskarp plan inför Viktors 24-timmarslopp på PRT i Växjö.

27 sep. 2023

Vad händer om man byter sockersötad läsk mot lightläsk?

Ett ämne som aldrig verkar sluta att intressera människor är frågan om huruvida det är bättre eller inte med lightdrycker istället för sockersötade drycker.

Jacob Gudiol

21 sep. 2023

Spring din första mil – Hurtbullemilen!

Josef och Viktor kokar ihop ett distansevent: Hurtbullemilen. Lördagen den 28/10 springer vi alla en mil. I potten: ett Hurtbullepaket!

20 sep. 2023