Crossfit och dödssynderna

Det finns uppenbarligen ett starkt samband mellan crossfit och de religiösa dödssynderna.

Sebastian Avindell

Förr i världen var den där Gud lite mer närvarande för betydligt fler människor än vad hen är idag. Dessutom var det en mer old-school-Gud man hade att göra med. Som människa kunde man således göra Gud förbannad nästan lite oberoende av vad man hittade på. Synd var något ständigt närvarande och något man skulle undvika. Som grädde på moset fanns (och finns fortfarande, för de som tror på en allsmäktig närvaro) även synden 2.0 – dödssynderna. Hit räknas högmod‌ , girighet‌ , lust‌ , avund‌ , frosseri‌ , vrede‌ och lättja‌ . Gjorde man sig skyldig till dem blev följden ”den eviga dödens straff”, vilket låter rätt så tråkigt om du frågar mig.

I dagens till mångt och mycket sekulariserade värld så syndar de allra flesta av oss både lite nu och då. Själv är min största synd och last tätt förknippad med ett överintag av glass. Vad Gud måhända tycker om det vet jag inte riktigt. Men, trots att jag själv anser mig vara så icke-troende en människa kan vara så känner jag ändå ett starkt samband med de religiösa dödssynderna. Och orsaken till detta stavas, som så mycket annat i mitt liv, crossfit. Hur då, undrar du nu? Låt mig förklara!

Högmod

Man ska minsann inte tro att man är något. Det slutar sällan särskilt bra. Förr i världen kunde det resultera i att Gud tyckte du var en jobbig jäkel, i nutidens crossfit kan det resultera i fullständig katastrof. Både för nybörjare och inbitna gamla rävar. De som är nya på fältet brukar ofta falla för missuppfattningen att de ”en gång i tiden” varit vältränade. Att denna fras är ett något högst flytande begrepp samt att denna tid kan ha varit för mer än tio år sedan brukar inte spela någon roll. Den högmodige nybörjaren kastar sig med en sällan skådad frenesi in i sin första wod, utan att ha en tanke på utkomsten. Det blir sällan särskilt bra. Istället brukar det sluta i skrik och panik samt med en individ som hamnar i en blöt fläck på golvet. Men, även de mer erfarna av oss kan drabbas av crossfit-högmod. Vi tror vi är Rich Froning, någon isländsk Dottir eller för den delen Lukas Högberg. Vi skrockar åt woden, det här blir inga problem, det här kan vi. Hur det brukar sluta? I samma blöta fläck på golvet. Högmod är sannerligen inget att ha.

Girighet

Bara en till, heter det ju. Girighet är sällan något bra, vare sig det kommer till pengar eller ha-begär. Men att bli girig inom crossfit är inte bara dumt, det kan vara rejält livsfarligt också. För när tävlingsdjävulen gör så att hornen växer flera centimeter ur pannan, när någon jagar dig på tävling, då är det lätt att bli girig. Trots att förnuftet och all rim och reson fullkomligt skriker åt dig att det räcker, så fortsätter du. Det här kan bli typiskt dumt när man gör mer avancerade saker så som muscle-ups och andra övningar. Vi kan väl skicka en stilla tanke till alla våra medtävlande som tänkt bara en till‌ för att sedan bara handlöst falla som en säck potatis från räcket. Och när någon lite försiktigt frågar vad det var som hände, ja då blir ofta svaret jag skulle ju bara göra en till‌ .

Vrede

Av alla dödssynder som finns så tror jag bestämt att vrede är den som mest frekvent uppenbarar sig för de som tränar crossfit. Det finns rätt mycket att bli både arg, vansinnig och frustrerad över inom sporten. Arg kan man lätt bli när en person som besöker boxen för allra första gången drar av en sisådär femtio double-unders‌ på raken utan att blinka, medan du själv ideligen piskar sönder både dina armar och rygg. Vansinnig blir man när man för tusende gången försöker sig på en bar muscle-up‌ , bara för att åter träffa räcket med bröstet. Och säg den som inte blir frustrerad när wallball:en‌ träffar ansiktet gång på gång. Och när man står där, trött på gränsen till helt död, med sår efter hopprepet, en bröstkorg som känns som om den blivit trampad på av en ko och en näsa som liknar Rockys‌ ...då är det minsann inte så svårt att fyllas till bredden av vrede.

Frosseri

Kanske min allra mest omtyckta dödssynd. Extra mer av allt kan ju inte vara något dåligt, eller hur? Crossfit spär på mitt frosseri så det står härliga till. På flera plan, ska tilläggas. Först och främst på det mest självklara sättet genom att jag trycker hela huvudet fullt av pizza, hamburgare och glass så fort tillfälle ges. Crossfit är ju väldigt förlåtande på så vis, man får så att säga en hel del extra kalorier att spendera genom galenskapen. Och det kan ju både vara bra och dåligt, beroende på hur man ser det. Bra för att man slipper oönskade kilon. Mindre bra om glass blir största kaloripost i kosten.

Lättja

Det kan tyckas paradoxalt att lättja finns förekommande inom crossfit. De borde ju vara varandras motsatser, inte sant? Sanning är dock att många av oss utövare har begått våra värsta crossfitsynder med just lättja som utgångspunkt. För, handen på hjärtat, hur många gånger blir det inte lite extra vila i bytet mellan övningarna i woden? Kunde du inte gå lite snabbare kanske? Och all det där extra magnesiumet du slänger på innan ytterligare några lyft, behövs det verkligen? Behöver t-shirten åka av mitt i woden, eller är det bara ytterligare en chans att få andas några andetag? Finns det, egentligen, inte några reps kvar i tanken? Gränsen är tunn mellan när vila är välbehövligt, eller bara lättja, inte sant?

Avund

Avundssjuka är vi alla, mer eller mindre. Problemet med crossfit är att det finns så otroligt mycket att vara avundssjuk över. Någon kan ha snyggare Nanos‌ , nyare kompressionskläder, större muskler, vackrare kippade butterflyes och så vidare. Listan kan göras oändligt lång. Dessutom går vi väl alla och drömmer om att ha ett isländskt psyke a la Davidsdottir‌ , men inte ens det får man. Istället sitter man där i fjolårets Nano‌ -skor, med ett linne i helt fel färg och känner sig avundsjuk på mest hela världen.

Lust

Återigen en något motsägelsefull synd. Lust är ju inget som i alla fall jag starkt kopplar samman med exempelvis hundra burpees. Eller thrusters. Eller wallballs. Ja, ni förstår vad jag menar. Men ändå är lust något som jag starkt kopplar samman med mitt crossfitutövande. Det spelar liksom ingen roll om jag slitit sönder båda händerna i räcket, mosat mina nyckelben av för många frivändningar eller mår som en styckad bäver dagen efter en Hero-wod, ändå känner jag bara en stark lust efter mer. Hela tiden. Vilodagar är något av ett skällsord för mig. Det kvittar om kroppen protesterar, i mitt inre brinner en ständig lust att få träna lite till. Att bli lite bättre, varje dag.

En hel uppsjö med synder således. Ungefär som i det dagliga livet. Jag tror dock att det är dags att vi inser att det är alldeles utmärkt att synda lite ibland. Särskilt när det kommer till träning. Det är sannerligen inget som vi behöver bikta oss för, tvärtom! Synda på, säger jag. För, det är ju som det har varit i alla tider, synden som är det allra roligaste i livet. Att leva ett liv helt fritt från synd är säkert gemomförbart, men särskilt roligt lär det inte bli. Så, min uppmaning till dig blir därför att du ska synda mer. Gärna i överflöd. Särskilt när det kommer till crossfit!

Mer rörelseglädje åt folket!



Liknande artiklar
Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Elebro tillbaka mot Games

Snyggsnack idag när vi pratar med vår evige favorit Alexander Elebro. Årets lagsatsning mot Crossfit Games har precis inletts och vi ges här en inblick i både förberedelser och förväntningar.

15 feb. 2024

Atleten Louise Cederblad

Duracellkaninen Louise Cederblad tävlar aktivt inom crossfit och funktionell fitness. Utöver det driver hon sin egen verksamhet som fysioterapeut och personlig tränare.

2 feb. 2024

Allt om Fitnessfestivalen med Kristian Sewén

Fitnessfestivalen står återigen för dörren. Vi passar därför på att ringa upp festivalgeneralen själv för att få lite inblick i vilka sporter som denna gång finns representerade, samt att få höra mer om jobbet bakom kulisserna.

16 nov. 2023

Måltidsplanering för en aktiv livsstil!

Har du en aktiv livsstil, kanske fått en bra rutin med träningen men upplever att kosten är en stor utmaning att få till i praktiken?

Lova Molin

19 sep. 2023

Ellen B Åkesson i Tyngre Kraftsport

Idag snackar vi med Ellen B Åkesson. Ellen checkar av alla punkter inom styrketräning då hon bara senaste halvåret sysslat med allt som involverar en hantel.

8 sep. 2023

Fria vikter vs Maskiner

Det är dags att släppa tanken om att träning med fria vikter är helt överlägset träning i maskiner.

Wille Valkeaoja

29 aug. 2023

CrossFit Games 2023 med Mads

Vi ringer upp kompisen och nestorn Mads Jacobsen för att diskutera årets höjdpunkt inom crossfit-kretsar, nämligen CrossFit Games 2023.

21 aug. 2023

Ocklusionsträning och högintensiv styrketräning

I boken Träna Mindre kan du läsa om olika sätt att höja intensiteten vid styrketräning. Ett av dessa sätt är ocklusionsträning.

Wille Valkeaoja

7 aug. 2023

Prylar

En pryl behöver funka, i nån mån. Den behöver ge dig nån värdefull information eller funktion för att det ska vara värt att skaffa den.

Wille Valkeaoja

25 juli 2023

Kan Stryd förutsäga din Critical Power?

Cyklister har sedan länge använt effektutveckling som ett mått på intensitet. Inom löpning har man använt sig av hastighet för samma syfte.

Wille Valkeaoja

20 juli 2023

Självstyrd intervallvila

När du inte riktigt är redo att se gud men ändå vill kunna genomföra ett kvalitativt intervallpass verkar det funka att lägga upp viloperioderna efter eget huvud.

Wille Valkeaoja

13 juli 2023

Den magiska tröskeltimmen

Många tänker att tröskelintensitet är något du orkar bibehålla i en timme. Verkligheten är dock betydligt mer komplex.

Wille Valkeaoja

5 juli 2023

Överträning

Av olika anledningar kan du vilja överbelasta extra mycket under en period. Det finns då en risk att du kör ner dig så långt i källaren att det blir svårt att komma tillbaka till din tidigare nivå.

Wille Valkeaoja

29 juni 2023

Elebro om Games med laget

Vi snackar med Alexander Elebro, som nyligen blev klar för Crossfit Games i Team-kategorin. Alexander berättar om laget och dess medlemmar, om hur de upplevt kvalen samt hur de ser på de kommande tävlingen i Madison.

12 juni 2023

Cirkelträning för löpare

En ny studie avhandlar två olika cirkelträningsprogram och hur det påverkar löpekonomi och biomekanik.

Wille Valkeaoja

8 juni 2023

Flexibel löpning

Om du vill få ut det mesta av din energi för dagen kan du välja ett träningsupplägg som passar dig. En ny studie förklarar hur det kan gå till.

Wille Valkeaoja

2 juni 2023

Mot 10 km – Efter loppet

Jag satte i början av satsningen målet att slå mitt tidigare personbästa på 10 km, 36:55. I lördags var det dags.

Wille Valkeaoja

18 maj 2023

Mot 10 km – Utvärdering

Jag är bara ett par dagar ifrån årets mål att springa 10 km på Kungsholmen Runt snabbare än de 36:55 jag gjorde 2019. Dags att utvärdera.

Wille Valkeaoja

11 maj 2023

Optimera kosten inför vårens och sommarens lopp

Kan man förbättra sina resultat genom rätt mat när man ska springa ett lopp? Hur du äter där påverkar prestationen mer än du tror.

Lova Molin

10 maj 2023

3MT – Tre minuters helvete

Jag försöker mig på ett fruktansvärt men användbart test där du ska springa allt du kan i tre minuter. Ni kan nog ana vad som hände sen.

Wille Valkeaoja

4 maj 2023

Autoreglerad träning

Alla som har följt ett träningsprogram vet att det är svårt att utföra träningen exakt som det är tänkt. En ny studie har tittat på två sätt att göra det på.

Wille Valkeaoja

19 apr. 2023

Bodybuilding och Fitness har aldrig varit större!

Just när årets fitnessäsong drar igång så lämnar här vår kloke kompis Anders Axklo in en partsinlaga om dagsläget för sporten.

Anders Axklo

15 apr. 2023

Mot 10 km – första tävlingen

Första tävlingen är avklarad! Nu gäller det att ta med mig lärdomar in i träningen och blicka fram emot nästa hållpunkt.

Wille Valkeaoja

5 apr. 2023

Styrketräningen är grunden i allt

Du som läser detta behöver inga argument till varför styrketräning är det bästa sedan skivat bröd. Men ta gärna ett varv ändå.

Alex Danielsson

3 apr. 2023

Viktor Långsved om säsongen – och Games

Viktor Långsved berättar om hur han hittade kraft att gå vidare från fjolårets incident. Vi pratar också om årets satsning mot Games.

20 mars 2023

Träningsuppehåll

Alla som tränar regelbundet kommer någon gång behöva göra uppehåll i träningen. Frågan är hur mycket detta påverkar din träning.

Wille Valkeaoja

15 mars 2023

Mot 10 km – Styrketräningen

Det är välbelagt att löpare bör styrketräna benen. Det går dock att individanpassa träningen för bästa resultat.

Wille Valkeaoja

9 mars 2023

Allt om D Prime – D'

För några veckor sedan skrev jag en text om hur du kan effektivisera din intervallträning genom att nyttja något som kallas D' (uttalas D Prime). Den här texten handlar om vad D' egentligen är.

Wille Valkeaoja

28 feb. 2023

Open-season med Elebro

CrossFit Open står för dörren och det ger oss ett utmärkt tillfälle att kolla läget med en våra vackraste vänner – Alexander Elebro.

20 feb. 2023

Mot 10 km – min profil

Jag har lovat att berätta om hur träningen i min satsning mot nytt personbästa på 10 km ser ut. Jag har tagit hänsyn till några olika faktorer när jag lagt upp den. En av dessa är min profil som löpare.

Wille Valkeaoja

15 feb. 2023

3 tips på hur du får i dig mer protein

Protein hjälper oss att skydda de muskler vi har och gör också att vi får enklare att bygga nya. Protein är därmed muskelmassans bästa vän.

Alex Danielsson

11 feb. 2023

Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja

9 feb. 2023