Att träna kondition före styrka

Hur undviker du att tappa explosiv styrka från din konditionsträning? Ny studie menar att du inte tappar nämnvärt i styrka oavsett hur dina intervaller ser ut.

Wille Valkeaoja


Det finns numera ganska bra stöd för att kombinationen av kondition- och styrketräning fungerar ganska bra. När det handlar om att bli en bra konditionsidrottare är det i stort sett bara positivt. Avseende att bli så stor, stark och explosiv som möjligt är kombinationen mestadels gynnsam. Det område där man ser en viss negativ inverkan är för utvecklingen av explosiv styrka när man blandar träningsformen under samma pass. Finns det något sätt att konditionsträna som minskar på den här problematiken?

Att träna kondition före styrka – Ny studie

En ny studie har undersökt just detta (1). Forskarna undersökte hur tre olika träningsprotokoll påverkade bland annat explosiviteten hos en grupp collegeungdomar. Det ena protokollet bestod av endast styrketräning; tre set knäböj på 60 % av 1RM där varje set avbröts antingen då hastigheten sjunkit under en tröskel eller då personen hade utfört 10 reps. De andra två träningspassen bestod av samma knäböjsträning som föregåtts av två olika intervallpass; ett 4x4 minuterspass på en hög intensitet eller 6 x 30 sekunder sprintintervaller på maximal intensitet.

Studien var av crossoverdesign vilket innebär att alla deltagarna gjorde alla träningspassen vid olika tillfällen. Forskarnas hypotes var att 4x4-passet skulle medföra en större negativ inverkan på den efterföljande styrketräningen och på explosiviteten mätt efter hela träningspasset.

Resultatet?

Resultatet blev dock om man läser abstraktet och diskussionsdelen till artikeln det rakt motsatta. Sprintintervallerna var sämre för styrkeprestationen och explosiviteten. Man såg en statistisk signifikant sänkning av antalet repetitioner knäböj försökspersonerna klarade av samt deras max- och medelhastighet under lyften när man jämförde tillfället med sprintintervaller plus styrketräning med då det endast genomförde styrketräningen.

Tittar man lite noggrannare på resultatet ser man dock att det inte fanns någon signifikant skillnad för något resultat när man jämförde de två intervallpassen. Inget av intervallpassen var varken bättre eller sämre. Det fanns stora individuella skillnader vilket innebär att vissa verkade klara att styrketräna bättre efter sprintintervallerna och vissa efter 4x4-intervallerna.

Resultatet man såg som talade till fördel för 4x4-intervallerna var därför troligen mest en statistisk artefakt. Troligen inget att bry sig om. Dessutom var den (eventuella) negativa effekten av konditionsträningen inte särskilt stor. Det talar för att det går att kombinera träningsformerna helt okej även under samma pass. Personligen hade jag valt att göra det omvända; styrka före kondition men det verkar inte på gruppnivå spela någon större roll.

Att träna kondition före styrka – prioritera det du tycker är viktigast

Det är där vi är i det här forskningsområdet överlag. Det funkar ganska bra att kombinera konditions- och styrketräning. Det är vid höga träningsvolymer eller om du har svårt med återhämtningen som du kanske behöver tänka till och prioritera lite mer. I de flesta andra fall kan du köra på som du tycker funkar för dig själv. Du behöver inte oroa dig för resultatet.

Den här texten finns även som video på min Youtubekanal Tankar om träning samt som podd. Podden finns där poddar finns, sök på Tankar om träning i din podd-app.


Referenser

1. Pérez-Castilla A, García-Pinillos F, Miras-Moreno S, Ramírez-Campillo R, García-Ramos A, Ruiz-Alias SA. Selective effect of different high-intensity running protocols on resistance training performance. J Strength Cond Res. 2022;Epub:1–7. 


Photo by John Arano on UnsplashLiknande artiklar
Tyngdlyftning: Stefan Ågren om framtiden

Stefan Ågren, vår egen favoritfysio, berättar om livet och om träningen men också om vad framtiden kan föra med sig.

27 juni 2024

Mer träning ger större vadmuskler

Vadmusklerna svarar bättre på hög volym - i alla fall kortsiktigt.

Jacob Gudiol

12 maj 2024

Konditionsträning för barn och ungdomar

En lyssnarfråga blev till ett helt avsnitt. Jacob och Wille gör en djupdykning kring konditionsträning och barn.

17 apr. 2024

Träningsplanering och träningsteori med Martin Altemark

Martin Altemark är ännu en gång tillbaka som gäst i Tyngre Träningssnack.

10 apr. 2024

Träna som en bodybuilder

Alex flyger solo tillsammans med vår kompis Abbe Mattsson. Ämnet för dagen är träning med fokus på muskelmassa.

8 apr. 2024

Varför vi vet väldigt lite om människors fysiska aktivitet

Jonatan Fridolfsson gästar Tyngre Träningssnack för att berätta om sin forskning på hur vi mäter fysisk aktivitet.

20 mars 2024

Du får troligen inga speciella effekter från din fasta

Det har varit i princip omöjligt att missa all hype kring fasta de senaste 5 åren. Men hur effektivt är det egentligen?

Jacob Gudiol

14 mars 2024

300 kg i marklyft med Troive

Vår kompis Martin Troive ”The Trooper” Ekelund tog nyligen klivet in bland de odödliga – de som dragit 300 kg i marklyft. Hör om hans träning under satsningen och om hans framtida äventyr.

14 mars 2024

Jörgen Overgaard om Hemvärnet

Jörgen Overgaard är en mångsysslare. En av de saker han är involverad i är Hemvärnet. Idag svarar han på alla frågor Josef och Viktor kan komma på. Utöver det även generell information och hur han kom in i Hemvärnet.

10 mars 2024

Piña colada & hemvärnet

Idag är det en stor burk med smack snack. Vad tycker vi om ananas, egentligen? Vad ska det vara i en Piña colada? Hur fungerar det egentligen i hemvärnet?

3 mars 2024

Ursäkta röran. Vi bygger om.

Ja, som du kanske märkt så ser det inte riktigt ut här som det brukar.

Alex Danielsson

1 mars 2024

Sveriges Starkaste Man Fredrik Johansson

Vi går tillbaka till hur allt började för den regerande mästaren Fredrik. Om första drivkraften att träna på gym, om första tävlingen, första skadan och om den första (av många?) SSM-segern. Vi hinner också med ett litet uppsnack inför Europas Starkaste Man i april.

29 feb. 2024

Kontroverser kring styrketräningsvolym och muskelökningar

Wille och Jacob diskuterar en nyligen publicerad artikel kring styrketräningsvolym och muskelökningar.

28 feb. 2024

TV-serier, löpning runt styrketräning och maxpuls

Idag river Viktor och Josef iväg direkt med att spåra ut i att prata om TV-serier där Josef säger sitt om Stålmannen och Smallville.

25 feb. 2024

Alex perfekta träningsprogram

Ett poddavsnitt tänkt som en uppsamling av tidigare inkomna frågor, men som mer kom att handla om Andreas & Alex egna träningsrutiner.

22 feb. 2024

Volymträning

De flesta av oss kommer någon gång så långt i våran träning att vi inte längre bara kan "träna". Hur hårt vi än tycker på så tycks det inte räcka hela vägen.

18 feb. 2024

Hur screening och förebyggande tester kan göra så du mår sämre

Med det nya året kommer många personers ambitioner att börja om på nytt med fokus på hälsa och välmående. Hur relevant är det då med hälsotester och screeningar?

Jacob Gudiol

13 feb. 2024

Högintensiv träning

Idag pratar Josef och Viktor om högintensiv träning. Fokuset ligger på att man i ett svep mer eller mindre ger allt man har.

11 feb. 2024

Daniel Richter

Idag blir det skrotlyftningssnack med ingen mindre än Daniel Richter från Styrkelabbet/Strengthlog. Josef och Daniel tjatar på vitt och brett både det ena, men framförallt det andra vad gäller styrketräning.

9 feb. 2024

Om träning med Alex & Andreas

Killarna diskuterar hur träning med för stora förväntningar och krav kan bli en belastning. De pratar också om hur deras egen träning förändrats och utvecklats genom åren.

5 feb. 2024

Ha ingen övertro på toppning

Idag bjuder vi på flytande skitsnack med spår av substans. Vi pratar om vår egen status i träningen och livet. Ämnet för dagen är toppning.

4 feb. 2024

Goda faktorer hos de som lyckas

Man kan ofta höra många som är framgångsrika inom sitt område, eller framgångsrika över lag, prata om samma saker.

28 jan. 2024

Året så kort...

Hela tre veckor av 2024 har gått. De flesta som haft mål och planer med sin träning har redan misslyckats med dem...

21 jan. 2024

Tips för att fortsätta med träningen på längre sikt

Träning påstås få människor att må bättre. Så hur gör vi då för att få folk att fortsätta med det? Jacob Gudiol väger in i frågan.

Jacob Gudiol

15 jan. 2024

Hurtbullen Daniel Dalerhult

Vi pratar med den helt vanliga hurtbullen Daniel Dalerhult och hans träning mot Ironman Kalmar.

14 jan. 2024

Starten av 2024

Vi är i startgroparna av 2024 och många har mål med vill uppnå, inte minst i bänkpress! Idag berättar Josef om sin start på året.

10 jan. 2024

Schlagerflås och Fikusfys

Vi träffar Elin Bjärkstedt, grundare av det unika gymmet Lagret Södermalm, där man med hjärtat först låter vanligt folk träna både enkelt, effektivt, snyggt och säkert.

8 jan. 2024

Att börja året på botten

Om du tänkt dig att 2024 ska bli ett riktigt superduperträningsår för dig, men ditt utgångsläge är riktigt uselt. Lyssna på dagens avsnitt.

7 jan. 2024

Nyårslöften

I dagens avsnitt pratar Josef helt själv om nyårslöften. Vilka nyårslöften ska man ha och varför ska man ha dem? Hur ska du sätta upp dem och vad är rimligt?

31 dec. 2023

Tänk inte på träningen

Är det den som tänker på träningen mest som får mest resultat? Den som tänker på vad den ska göra när den ska göra det, hur den ska göra det, med mera?

24 dec. 2023

Konsekvens

Teknik och utförande tjatas det om och att det är viktigt, men kan det slå över? Josef lägger ut texten om sina egna erfarenheter.

20 dec. 2023

Styrketräning & konditionsträning utan trötta ben?

Hur kombinerar man styrketräning med konditionsträning på ett bra sätt utan att bli för trött från styrketräningen?

13 dec. 2023

Etthundra avsnitt

Då blev det 100 avsnitt av podcasten Tyngre Bänkpress. Här river vi igenom lite om hur bänkpressen sett ut sedan den kom till ovh lite till.

13 dec. 2023